Adrian Danciu este cel mai tânăr primar din județul Arad. A preluat mandatul în fruntea comunei Șicula la nici 33 de ani, iar după trei ani se simte mai puternic ca oricând, dacă este să ne luăm după principiul „ce nu te omoară, te întărește“. Cu o opoziție ostilă, care îi refuză unele proiecte sau îi „deturnează“ banii spre cu totul alte investiții mai puțin „vizibile“, Adrian Danciu a învățat repede ce înseamnă lupta politică, iar asta l-a ambiționat.
Nu s-a lăsat și a introdus rețeaua de gaz în comună, a reabilitat școli și drumuri, a intabulat străzile, a dotat parcuri și urmează să construiască pentru comuna sa piste de biciclete, să introducă canalizarea, să asfalteze kilometri întregi de drumuri, să construiască stații de încărcări pentru mașinile electrice, să realizeze un dispensar modern și multe altele.
Mai multe detalii ni le oferă chiar primarul Adrian Danciu, în cadrul unui interviu:
– Unul dintre visurile oricărei comunități îl reprezintă introducerea gazului metan. Din câte am înțeles, comuna dumneavoastră beneficiază de acest „lux”.
– A fost chiar primul meu proiect. În luna iunie a anului 2021 a fost introdusă rețeaua de gaz, în lungime de 30 de kilometri, în toate cele trei sate: Șicula, Chereluș și Gurba. În luna decembrie a aceluiași an, rețeaua era deja introdusă, deci în doar șase luni de zile.
Explicații foto: Stația de gaz
Întreaga investiție s-a ridicat la suma de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi și a fost realizată din bugetul local și o linie de credit. Până acum sunt branșate 151 de gospodării, incluzând aici primăria și școlile.
Explicație foto: Introducerea rețelei de gaz
– Un alt proiect de-al dumneavoastră de început a fost continuarea reabilitării Școlii din Gurba.
– Școala Gimnazială nouă din Gurba. Reabilitarea s-a efectuat din fonduri PNDL 2 și din bugetul local. Toate sălile de clasă au fost zugrăvite, a fost înlocuit parchetul, acoperișul a fost complet schimbat, s-au construit wc-uri în interior – până atunci erau în curte. Tot aici, vreau să subliniez faptul că wc-urile sunt separate, atât pentru grădiniță, cât și pentru copiii mai mari, de la gimnaziu și școala primară.
Clădirea școlii, care de fapt găzduiește și grădinița, este compusă din săli de clasă pentru elevii de la școală și o sală pentru cei de la grădiniță, o cancelarie, holuri, wc-uri etc. Peste 100 de copii învață aici la școală, iar alți 30 la grădiniță.
– Aveți la Gurba două școli?
– O parte dintre copii își desfășoară activitatea la Școala veche. Aceasta este amplasată într-o clădire care adăpostește și sediul administrativ al primăriei de la Gurba. De asemenea, și această clădire a fost renovată.
Ambele școli, atât cea nouă, cât și cea veche, au fost racordate la rețeaua de gaz. La școlile de la Gurba au fost achiziționate două centrale de gaz, una la Școala nouă și una la Școala veche.
Investiția a fost realizată din bugetul local.
– Știu că în trecut tinerii din comună se plângeau de starea terenului sintetic de fotbal. Care este starea lui acum?
– Este vorba mai degrabă de un teren multifuncțional, din localitatea Șicula. Am realizat înlocuirea covorului, cu bani de la bugetul local. Era, într-adevăr, într-o stare vizibilă de degradare, iar covorul sintetic necesita o imperioasă schimbare.
Explicații foto: Teren sintetic înainte și după
De fapt, terenul a fost modernizat în totalitate: plasele au fost înlocuite, am reparat gardul și tot ce a mai fost nevoie.
– Ați pus o taxă?
– Terenul este deschis permanent pentru toți tinerii din comuna noastră și nu, nu am pus nicio taxă. Am hotărât ca toată lumea să beneficieze gratis de acest teren.
– Să trecem la un alt subiect, sensibil pentru orice localitate. Cum stați cu starea drumurilor?
– În toate cele trei localități s-a realizat pietruirea aproape în totalitate a străzilor. Bineînțeles, acolo unde nu avem deja asfalt.
La nivelul localității Șicula am realizat decolmatarea șanțurilor și reabilitarea unor podețe. Vom continua și în celelalte două localități.
Avem un proiect pe Anghel Saligny de modernizare a infrastructurii rutiere, în cadrul căruia vor fi asfaltate 7,5 kilometri de drumuri, în toate cele trei localități. Stadiul proiectului: autorizat. Urmează să facem procedurile de licitație.
În mod normal, dacă nu se depun contestații, lucrările ar trebui să înceapă la începutul anului viitor. Este un proiect de 8,6 milioane de lei.
– Referitor la procesul de intabulare, ce ne puteți spune?
– Am realizat intabularea tuturor străzilor din comună. Avem CF pe absolut toate străzile, lucru absolut necesar pentru că altminteri nu putem depune niciun proiect.
Și dacă tot vorbim de proiecte, luna trecută am avut inaugurarea oficială a parcului modernizat din Șicula. A fost o zi plină de râsete, bucurie și voie bună, în special pentru copiii noștri, care au venit în număr mare la acest eveniment, unde au avut parte de multe surprize, inclusiv pachete cu dulciuri și baloane, asigurate de firma APTIV. Parcul este acum dotat cu tobogane colorate, leagăne și aparate de fitness, creând un mediu prietenos și sigur pentru întreaga familie.
Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Șicula a beneficiat de sprijin din partea firmelor APTIV și Gaz Vest Rețele, prin intermediul Asociației Cetatea Voluntarilor.
Explicație foto: Imagine cum arăta parcul înainte
De asemenea, dorim să aducem un sincer cuvânt de mulțumire firmei Tonnellerie Margo, care a asigurat transportul echipamentelor necesare pentru parc.
– Observ că și clădirea în care ne aflăm acum, primăria, este modernizată.
– Renovarea sediului primăriei a fost realizată cu bani din bugetul local. Toate birourile au fost modernizate, prin înlocuirea parchetului, zugrăvirea pereților, înlocuirea corpurilor de iluminat cu led-uri economice, jaluzele noi etc.
Explicații foto: Cum arăta primăria înainte
Explicații foto: Primăria după renovare
– Ați investit și în Căminul cultural din Chereluș, care era în paragină.
– Am renovat atât Căminul cultural, cât și anexele, unde vor fi mutate sălile de clasă din Chereluș pe timpul renovării școlii. Este vorba despre clasele I – VIII, plus grădinița.
În anexe s-a montat gresia, s-a pus parchet, au fost zugrăvite sălile, tavanul a fost casetat, au fost montate corpuri de iluminat cu led-uri, s-au construit două grupuri sanitare, care până acum erau în curte și au fost montate calorifere pentru încălzirea sălilor. De asemenea, tot la anexe, s-a înlocuit acoperișul.
Explicații foto: Anexe Cămin cultural Chereluș înainte
Explicații foto: Anexe și Cămin cultural Chereluș renovate
În ceea ce privește lucrările la cămin, s-a pus pardoseala cu șapă, urmând să punem gresia, au fost reparate scările, s-au efectuat zugrăveli, s-a reparat terasa etc.
– Comuna este racordată la rețeaua de apă?
– Da, este, iar în timpul mandatului meu am realizat extinderea rețelei de apă cu 3 kilometri în localitatea Șicula. Investiția a fost realizată din bugetul local, iar acum aproape întreaga comună este cu rețea de apă.
Explicații foto: Extinderea rețelei de apă
– Știu că Șicula a fost printre puținele comune din județ unde a fost implementat programul Rabla local. Câți beneficiari ați avut?
– Un număr de 36 de persoane s-au înscris în acest program realizat prin Agenția Fondurilor de Mediu. După ce vor îndeplini toate criteriile, aceste persoane vor duce mașinile la casare, iar cu dovada vor veni la noi pentru a intra în posesia celor 3.000 de lei.
– Canalizarea, un alt proiect uriaș pentru comună.
– Avem trei proiecte pe Anghel Saligny. Primul se referă la modernizarea infrastructurii rutiere, despre care am vorbit deja. Este vorba despre proiectul de 8,6 milioane de lei.
Canalizarea reprezintă cel de-al doilea proiect prin Aghel Saligny, cu un buget de 10 milioane de lei. Vorbim de introducerea canalizării în comuna noastră, plus construirea unei stații de epurare.
Proiectul se află în curs de autorizare.
Cel de-al treilea proiect se referă la extinderea rețelei de gaz, pe o lungime de 9,5 kilometri. Proiectul se află în faza studiului de fezabilitate și are o valoare de 3,5 milioane de lei.
Odată ce acest proiect va fi dus la capăt, închidem în totalitate comuna cu rețeaua de gaz.
– Am înțeles că veți construi și piste de biciclete.
– Este un alt proiect, de data aceasta prin PNRR, în valoare de peste 2 milioane de lei. Pista de biciclete va avea o lungime de trei kilometri, în localitatea Șicula. Proiectul este în faza de autorizare, urmând procedura de licitație. Contractul de finanțare este semnat.
Explicație foto: Semnarea contractului de finanțare pentru pista de biciclete
Un alt proiect prin PNRR este dotarea școlilor cu mobilier. Acesta include tot mobilierul necesar unei școli. Urmează procedurile de achiziție.
– Nu puteau lipsi stațiile de încărcare pentru mașinile electrice.
– Este un alt proiect, în faza studiului de fezabilitate, realizat prin Agenția Fondurilor de Mediu. Vom avea patru stații de încărcare a mașinilor electrice: două vor fi amplasate în Șicula, iar câte una în Gurba și Chereluș.
De asemenea, avem un proiect prin AFIR și bugetul local, de achiziționare a unui buldoexcavator. Proiectul este în procedură de licitație.
– Aveți și un proiect pentru amenajarea centrului civic, la Șicula.
– Este un proiect care va fi realizat din bugetul local și care va cuprinde asfaltarea drumului, amenajarea parcărilor, montarea de rigole, de spații verzi și piste de biciclete. Proiectul este autorizat, urmând să scoatem la licitație investiția.
– Care este stadiul reabilitării școlii din Chereluș? Din câte știu, este un proiect mai vechi.
– Reabilitarea școlii din Chereluș este un proiect început încă din anul 2009 care și până în prezent nu a fost finalizat. În perioada mandatului meu, am solicitat o suplimentare pentru finalizarea acestui proiect, care mi s-a aprobat. Proiectul este realizat prin PNDL1 și suntem acum la faza de licitație. Se vor efectua lucrări de subzidire, înlocuirea parchetului, un tavan nou, zugrăvirea tuturor sălilor de clasă, se vor construi wc-uri înăuntru, separate, atât pentru elevii claselor I – VIII, cât și pentru cei de la grădiniță. De asemenea, se va amenaja un cabinet medical.
Încălzirea va fi pe gaz, prin racordarea școlii la rețea.
De asemenea, școala va fi dotată cu mobilier.
– Veți avea în comună un dispensar modern, cu multe săli și întins pe mai multe nivele.
– Vorbim aici de reabilitarea dispensarului din Gurba, lucrare aflată în stadiu de licitație și care face parte dintr-un proiect prin PNDL2. Vor fi mai multe săli, în care își vor putea desfășura activitatea mai multe cabinete medicale.
Tot prin PNDL2 vom realiza extinderea iluminatului public în Șicula. Contractul de finanțare este deja semnat.
Totodată vom realiza construirea de podețe de acces pe străzile Emil Monția și Lăutarilor, din Șicula. Proiectul este în faza de avizare-autorizare. Lucrările se vor realiza din bugetul local.
– Școala din Șicula va fi reabilitată, de asemenea.
– Un alt proiect prin PNDL2 se referă la reabilitarea școlii noi și vechi din Șicula. Vorbim aici chiar și de o extindere. Contractul de finanțare este deja semnat, iar în cadrul lucrărilor vor avea loc zugrăvirea tuturor sălilor, înlocuirea parchetului în toate sălile de clasă. În ceea ce privește extinderea, aceasta va cuprinde wc-urile, care astfel vor fi înăuntru, precum și camera tehnică.
Prin reabilitarea școlii vechi vom avea săli de clasă noi, laboratoare și o mini sală de sport, cu wc-uri și vestiare separat. Unitatea va fi dotată cu mobilier nou, modern. Se va înveli cu amporă, iar țiglele vor fi schimbate.
– În încheiere, spuneți-ne ce proiecte de viitor pregătiți?
– Am pregătit o parte din documentația pentru a depune încă două proiecte pe fonduri europene. Primul se referă la asfaltarea drumurilor comunale în toate cele trei localități. Vorbim aici de peste 5 kilometri de drumuri.
Al doilea proiect se referă la pietruirea drumurilor agricole.
Urmează și altele, în funcție de cum se deschid programele pentru accesarea de fonduri.
– Vă mulțumim!