Se împlinesc doi ani de când artistul Benone Sinulescu s-a stins, la vârsta de 84 de ani, la spital, în urma unei pneumonii care s-a complicat, pe fondul unor probleme multiple de sănătate.
Benone Sinulescu se afla internat în spital iar starea sa s-a înrăutăţit continuu, decedând joi 18 noiembrie 2021, în jurul orelor 14:50.
Artistul avea mai multe probleme de sănătate, printre care şi o pneumonie are i-a fost fatală. Benone Sinulescu a fost îmormântat la Arad cu onoruri militare.
Artistul s-a născut pe data de 24 mai 1937 în localitatea Siriu, județul Buzău, într-o familie de muncitori. Tatăl său avea o voce deosebită, talentul muzical fiind moștenire de familie. Copil fiind, interpretul cânta cocoțat în copac, crezând ca așa îl poate vedea toată lumea. Benone Sinulescu a cântat pentru prima dată în corul bisericii la Prohod și la Denii. După absolvirea școlii primare în Siriu, devine solistul și dirijorul corului din Pleșcoi.
Pe când era încă elev la Școala Medie Tehnică din Buzău, Benone Sinulescu cânta la stația de amplificare a orașului.
Benone Sinulescu a avut o colaborare de succes alături de cântăreața de muzică populară, Irina Loghin
A fost elevul Elisabetei Moldoveanu, celebra profesoară de canto care a format mulți artiști la acea vreme.
La doar 18 ani, lansează primele melodii la radio, cum ar fi ,,La Lenuța sub cerdac”, ,,Străina mamei, străină” sau ,,În munții Buzăului”.
A atins succesul alături de ansamblul ,,Ciocârlia”, în săli arhipline, în fața a mii de oameni.
Au urmat concertele peste hotare la Moscova, pe scena ,,Balsoi Teatr” și la Kiev în fața a 10.000 de spectatori.
A urmat colaborarea cu orchestra ,,Barbu Lautaru”, perioadă în care s-a născut și ideea colaborării cu Irina Loghin, despre care, ,,nea Beni” spunea: ,,Irina vine din aceeași zonă folclorică a Carpaților de Curbură, ca și mine”.
Cei doi au fost primii care au abordat genul-dialog în folclorul românesc.
În perioada regimului comunist, Benone Sinulescu a cântat în fața a numeroși președinți, inclusiv pentru Nicolae Ceaușescu.
Cel mai cerut cântec din repertoriul vedetei era „Radu mamii”.
În anul 1999, Benone Sinulescu începe colaborarea cu o trupă de tineri numită ,,Ro-Mania”, fiind la acea vreme cel mai bine vândut grup etno-dance din România.
Succesul lor a prins contur odată cu preluarea unor cântece mai vechi din repertoriul lui Benone Sinulescu: ,,Radu mamii”, ,,Dulce-i vinu”, ,,Lasă-mă să beau” și multe altele.
Benone a mai colaborat și cu K1, Etno, Hora și Double D.
Benone Sinulescu lasă în urma sa o avere muzicală impresionantă, cu peste 100 de cântece.