În interviul anterior, am discutat despre o serie de realizări și proiecte pe care le-ați efectuat de când vă aflați în fruntea comunei Gurahonț, atât din calitate de viceprimar, cât și din calitatea de viceprimar cu atribuții de primar, pe care o aveți în momentul de față. Nu voi face o recapitulare a ceea ce s-a prezentat în cadrul primului interviu, cei care vor să se informeze o pot face accesând linkul: www.glsa.ro/daniel-blaj-vrea-sa-scoata-gurahontul-din-anonimat-redeschiderea-spitalului-asfaltarea-strazilor-prima-casa-de-cultura-primul-loc-de-joaca-dupa-33-de-ani-depozit-de-sortare-a-deseurilor-aducerea. Așadar, aș vrea să mergem mai departe cu discuția noastră și să ne spuneți ce proiecte mari ați realizat pentru comuna Gurahonț?

După cum am mai spus-o și cu altă ocazie, sunt lucruri pe care un primar trebuie să le facă, ele intrând practic în „fișa postului“: asfaltări, canalizări, drumuri de acces și alte lucrări care să sporească confortul cetățenilor.

Suntem comuna care a câștigat două proiecte cu finanțare destul de mare, pe Anghel Saligny. Este vorba despre un proiect în valoare de 10 milioane.

De fapt am depus trei proiecte pe programul Saligny. Nu știu câte primării din țară au depus trei proiecte. Din acestea, comuna noastră a câștigat două. Un aspect foarte important pe care vreau să îl subliniez aici este faptul că în cazul ambelor proiecte am beneficiat exact de sumele pe care le-am cerut.

De exemplu, la drum am cerut 11 milioane de lei și atât am primit. Au fost primării, orașe și consilii județene din țară care au depus proiecte pe anumite sume și chiar dacă acestea au fost aprobate, nu au primit întreaga valoare a proiectului. Administrațiile locale au fost nevoite să suplimenteze suma din venituri locale. Noi, din fericire, am primit sumele pe care le-am cerut pentru ambele proiecte.

Unul dintre proiecte este realizat cu INTECO HOLDING. Sunteți mulțumit de colaborarea cu firma de construcții?

Unul dintre proiecte se referă la asfaltarea drumului de la Bonțești la Mustești, în lungime de 5,6 kilometri. Proiectul se află în derulare. Deja s-a făcut pietruirea.

Constructorul drumului este INTECO HOLDING, o firmă serioasă, cu o experiență bogată, care face lucrări în tot județul și nu doar în județul Arad. Credeți-mă că am fost plăcut impresionat și mulțumit de felul cum se derulează lucrările la drum. Mai erau cârcotași care spuneau că „las că o să vezi“, „las că nu știu ce“, dar sincer vă spun că până acum nu am absolut nimic ce să reproșez acestei firme. Pentru că oamenii și-au făcut treaba și vreau să vă mai spun că acolo am fost cu specialiști, cu nespecialiști, începând de la simpli cetățeni, până la experți, și am monitorizat din prima zi lucrarea pe drumul Musteștiului. Absolut toată lumea a rămas impresionată de modul de lucru al celor de la INTECO HOLDING. Nimeni nu a putut să spună că e făcut „un lucru de mântuială“. Cine crede că e de altă părere, îl invit respectuos să mergem împreună sau chiar singur, să vadă cu ochii lui lucrarea care este făcută până în acest moment.

Tot în cadrul acestui proiect este prevăzut și drumul de la Zimbru la Dulcele, de 3,2 kilometri. Acolo va fi reabilitat acest tronson de drum. Totodată vor fi făcute și șanțuri, ca de altfel pe drumul Bonțești – Mustești.

Este o lucrare care atunci când va fi finalizată, cetățenii vor simți cât de benefică este pentru ei.

Tot aici, și nu ca pe o laudă, vreau să vă spun că primarii dinaintea mea nici nu visau vreodată că o localitate precum Musteștiul sau ca Dulcele să aibă asfalt. De regulă, investițiile acestea mari se fac în aglomerări urbane, în localități cu populație foarte mare pentru a justifica investiția lor. Dar eu am perceput totul altfel: pe lângă problemele mari pe care le are România, mai există una foarte gravă și anume depopularea satelor. Foarte mulți tineri, în decursul anilor, au plecat prin alte țări, iar în satele noastre au rămas doar bătrânii. Exact persoanele care au ajuns acuma la vârsta la care noi trebuie să îi ajutăm. Din localitatea Mustești au venit la mine persoane în vârstă plângând și spunându-mi că „nici măcar pâinea nu mai vine în localitatea noastră din cauza drumului“. Cum putem noi să ajutăm, când dintr-o altă localitate, Dulcele, sunt persoane care zilnic fac naveta și lucrează la firma de confecții din Iosășel? Acești oameni duc pâinea acasă, asigură familiei existența. Acești oameni se trezesc de multe ori iarna, în toiul nopții, coboară trei kilometri până în Zimbru pentru că nu este acces în localitatea Dulcele, din cauza drumului. Cetățenii din comună știu ce drum este acolo. Toate aceste lucruri m-au determinat să depun acest proiect, pe care l-am și câștigat.

Am văzut comentarii în ceea ce privește canalizarea.

Al doilea proiect care este foarte important pentru mine este cel în valoare de 2,5 milioane de euro: canalizarea în localitățile Iosaș, Pescari și Onțișor. Nu cred să existe vreo persoană în Gurahonț care să nu știe că problema canalizării a fost și din păcate este în continuare deficitară. De abia acum facem practic lucruri care trebuiau făcute acum 30 de ani.

După cum bine știți, în localitatea Gurahonț, tot în parteneriat cu primăria, Compania de Apă din Arad investește aproape 5 milioane de euro pentru construcția unei stații de epurare. Aceasta va fi de ultimă generație, modernă și este ultima dintr-o investiție de 40 de milioane de euro, care să deservească nu doar comuna Gurahonț, ci și localitățile limitrofe. În acest sens, canalizarea care va fi făcută în localitățile amintite va ajunge la această stație de epurare.

Comuna Gurahonț va beneficia astfel de o canalizare și o stație de epurare modernă. Astfel, nu se va întâmpla ca prin alte locuri, unde zilnic sunt probleme cu canalizarea. Mai mult de atât, tot în alte părți, sunt localități în care canalizarea este făcută, dar nu este funcțională.

Până în luna martie va începe lucrarea la canalizare, achiziția fiind deja făcută. Urmează doar să fie desemnată firma câștigătoare.

Știu că deși marile investiții le-ați realizat cu proiecte europene, aveți totuși multe proiecte și din bugetul local.

Proiectele pe care le-am făcut din bugetul local, într-adevăr nu sunt puține. Multe dintre ele vi le-am relatat în interviul precedent. Mai sunt însă multe.

Am finalizat în acest an asfaltarea drumului de la Iosaș la Feniș. Drumul a costat 7 miliarde de lei vechi.

Am pietruit în localitatea Bonțești trei străzi care urmează a fi asfaltate, dar din păcate nu am găsit încă bani pentru a putea face acest lucru. Mai mult ca sigur, anul viitor vom găsi și resursele pentru asfaltarea lor. Astfel vom termina asfaltarea și la Bonțești.

Anul trecut am continuat canalizarea în Bonțești, care din păcate anul acesta nu am mai reușit să o facem. Este vorba despre niște străzi unde nu a fost terminată. Vreau să aduc niște lămuriri aici, pentru cei care nu știu: s-a început o canalizare în Bonțești în anul 1998. Suntem în anul 2023 și canalizarea nu este terminată! În acești doi ani de când sunt viceprimar cu atribuții de primar am mai continuat asfaltarea și în Bonțești, doar că din cauza consturilor uriașe nu am găsit resurse financiare pentru a putea finaliza lucrarea. Anul viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt sigur că vom termina și cu canalizarea de la Bonțești.

Populația din Gurahonț beneficiază de lemne pentru foc.

Din anul 2016, de când am fost viceprimar în comuna Gurahonț, cetățenii au beneficiat în fiecare an, în 2017, 2018, de câte trei metri cubi de lemne pentru foc. Începând din 2019, cetățenii din comuna Gurahonț beneficiază în fiecare an de șase metri cubi de lemne. Anul acesta, am pus la dispoziția localnicilor peste 3.500 de metri cubi și avem până la 5.000 de metri cubi disponibili pentru absolut toți locuitorii comunei noastre. Ne asigurăm ca oamenii care trăiesc în comuna Gurahonț să nu aibă probleme cu lemnele în această iarnă și nici în iernile care vor urma.

De asemenea, școlile, grădinițele și tot ce ține de Primăria Gurahonț au lemnele asigurate pe cel puțin doi ani de zile. Lemnele sunt crăpate, tăiate. Îi asigur pe cetățenii comunei Gurahonț că atât timp cât eu voi fi în comună pe funcția pe care o ocup, nu vor avea probleme cu lemnele, indiferent de ce se va întâmpla.

De asemenea, aproape 700 de hectare de pășune împădurită, pentru care până anul trecut am plătit doar taxe și nu am beneficiat de nimic de pe urma ei, anul acesta am reintrodus-o în circuitul național al pădurilor, în RNP, iar de anul viitor vom avea un venit de pe urma acestor 700 de hectare. Vom beneficia și de material lemnos care ne va permite să satisfacem nevoile cetățenilor.

Totodată, începând de anul viitor, pășunile care aparțin primăriei Gurahonț vor fi scoase la licitație. Se va face o licitație transparentă în care prioritate vor avea cetățenii din comuna noastră care au animale. Fermierii vor trebui ajutați în așa fel încât să fie primii beneficiari ai pășunilor aparținătoare comunei Gurahonț.

Ce proiecte de viitor aveți?

Chiar în aceste zile am un proiect pe GAL pentru achiziționarea unui miniexcavator. M-am gândit că acest utilaj va fi util anul viitor când vom începe canalizarea. Îl vom folosi pentru cetățenii comunei noastre care vor fi obligați pe cheltuiala lor să facă racordul de la rețeaua principală la locuințele lor. Acest miniexcavator va fi închiriat sau vedem ce soluție vom găsi pentru a veni în sprijinul localnicilor pentru a-i ajuta.

Mai mult de atât, tot în aceste zile este un proiect pentru accesarea unor fonduri pentru panouri fotovoltaice pentru consum, de 0,4 megawați. Asta înseamnă că stopăm cheltuirea unor sume importante cu plata facturii la energia electrică, atât a primăriei, cât și a liceului și a clădirilor aflate în subordinea noastră.

Am proiectele pentru internat și școala mică: sistemele de încălzire vor fi clasice, pe pompe de căldură, care vor consuma curent. Tocmai de aceea avem nevoie să reducem factura la curent pentru a nu mai plăti atât de mulți bani pentru păcură sau lemne.

Deci aveți: 1. Reabilitarea școlii claselor I-IV din Gurahonț; 2. Achiziționarea unui miniexcavator și 3: Parcurile fotovoltaice. Mai urmează și altele?

Urmează ca tot ce apare începând cu anul viitor să nu ratăm niciun proiect. Vrem să câștigăm orice proiect care contribuie la dezvoltarea comunei noastre.

Să știți că principala mea preocupare este aceea de a ajuta și de a veni în sprijinul cetățenilor. Vreau să fac o precizare și să mă adresez în special celor cărora soarta le-a fost potrivnică: știu ce înseamnă să ai probleme! Nu cred că știți, dar eu provin dintr-o familie în care la vârsta de 7 ani mi-am pierdut tatăl, la vârsta de 20 de ani mi-am pierdut mama și știu ce înseamnă să îi pese cuiva de tine. Vreau să vă asigur că mă voi gândi în primul și primul rând la oamenii care au avut și au nevoie de ajutor.

Vă mulțumesc!

Și noi vă mulțumim!

  • Pop Ioan spune:

    Speram sa nu fie minciuna electorala stirea cu canalizarea Bontesti , O asteptam de mult .

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției