Am vizitat, zilele trecute, comuna Zăbrani, localitate colonizată în anul 1724, cu aproximativ 50 de familii de coloniști germani, aduși pentru a cultiva pământul.

Aici este și locul în care s-a născut Adam Müller Guttenbrunn (1852-1923), un remarcabil romancier și om de cultură a Banatului.

Comuna are trei localități aparținătoare: Zăbrani, Neudorf și Chesinț.

Biserica romano-catolică din Zăbrani

Parcul din Zăbrani

Case tradiționale din Zăbrani

Bustul lui Adam Müller Guttenbrunn (1852-1923), un remarcabil romancier și om de cultură a Banatului.

Locul, încărcat de istorie și povești fascinante, este într-o continuă dezvoltare iar localnicii beneficiază de condiții asemănătoare cu cele de la oraș.

Am fost întâmpinați de edilul comunei Dănuț Codrean care ne-a prezentat câteva dintre realizările sale de când este la conducere.

Domnule primar, care este cea  mai mare realizare de când sunteți în fruntea comunei?

  • Cu siguranță, cea mai mare realizare a fost faptul că am reușit să fac „pace” în Consiliul Local, un lucru benefic pentru actualele și viitoarele proiecte.

Spuneți vă rog câteva cuvinte despre principalele realizări, de când sunteți primar?

  • Am fost ales în vara anului 2021, într-o situație destul de complexă (criza pandemică), chestiune ce a afectat derularea sau finalizarea, după caz, a proiectelor existente sau propuse.  Totuși, pot spune că am finalizat lucrările la Capela funerară din Zăbrani, la Afterschool-ul din Zăbrani și la noul corp de clădire al Școlii Gimnaziale Adam Muller Guttenbrunn, iar dispensarul din localitatea Chesinț este, și acesta, în proporție de 90%, finalizat.

Noul corp de clădire al școlii din Zăbrani

Corpul de clădire after school

Câte dintre proiectele pe care vi le-ați propus la început de mandat sunt finalizate?

  •  Așa cum am spus anterior, principala mea preocupare în tot acest timp a fost să finalizez proiectele aflate deja în derulare. O altă temă pe care am abordat-o a fost reducerea cu cât mai mult posibil a datoriilor comunei, fără să afectez planul investițional.

Care a fost cel mai greu lucru cu care v-ați confruntat de când sunteți primar?

  • M-am lovit de o legislație greoaie în materie de atragere a investițiilor private și de birocrația unor instituții centrale.

Dintre toate proiectele pe care le aveți pe listă, care ar fi cel mai important?

  • Introducerea apei curente în satul Chesinț este un deziderat al locuitorilor și, până la urmă, o chestiune de normalitate pentru secolul XXI. A fost mereu o prioritate și pentru mine și astăzi pot să vă spun cu bucurie că zilele acestea s-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea rețelei de apă în Chesinț.

În ce stadiu vă aflați cu introducerea gazului în comună?

  • Avem contractul de finanțare semnat,am obținut toate avizele necesare, urmând a începe procedura de licitație pentru execuție, conducta de gaze fiind deja la Frumușeni.

Cum stați la capitolul învățământ?

  • Comuna Zăbrani are pe raza sa patru școli și trei grădinițe în care învață 360 de copii. Anul acesta, am reușit să atragem aproximativ 200.000 de euro, din fonduri PNRR, pentru dotarea mai multor săli și laboratoare, corpul de clădire after school este finalizat, sperăm să îl dăm cât mai repede în folosință.  Un loc important îl ocupă și partea de educație non-formală, în comună se organizându-se numeroase activități pentru copii (ansambluri de dansuri populare, club de karate, echipe de copii de juniori pe lângă clubul de fotbal Victoria Zăbrani, ateliere de creație sau spectacole de teatru de păpuși).

    Scoala Gimnaziala „Adam Muller Guttenbrunn” Zabrani

Ce ne puteți spune despre asistență medicală din comună?

  • Avem cabinete în toate cele trei localități și personal bine pregătit. Pe lângă facilitățile existente, vom finaliza și lucrările la noul dispensar din Chesinț.

Știu că aveți o tradiție veche a serviciului de pompieri. Ce îmi puteți povesti?

  • SVSU Zăbrani este un serviciu util, dar și un reper istoric al comunei noastre.

Serviciul a fost înființat sub denumirea de Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn la data de 09 Martie 1879 , ca o nevoie a comunității de a se apăra împotriva incendiilor, dat fiind faptul că în toamna anului 1878 a fost un incendiu  care a cuprins aproape jumătate din localitate.

 

Pompierii voluntari din Zăbrani intervin la situațiile de urgență de pe raza comunei Zăbrani, în UAT-urile cu care avem convenție de colaborare Frumușeni și Lipova, iar la solicitarea ISU Arad și în alte părți ale județului sau în județul Timiș.

Voluntarii SVSU onorează prin activitatea lor cei 140 de ani de tradiție a formațiilor de pompieri din comunitatea noastră, iar administrația locală le va susține mereu activitatea.

140 de ani de tradiție a formațiilor de pompieri

Sunteți o persoană care a practicat intens sportul. Ce faceți pentru promovarea activităților sportive în comună?

  • Avem în cadrul clubului sportiv două secții: una de fotbal și una de arte marțiale. Susținem sportul practicat atât de către adulți, cât și de către tineri și copi,i având două echipe de seniori, una în Liga a 4-a și una în Liga a 6-a, o echipă de juniori, una de copii- la fotbal, dar și tineri practicanți de arte marțiale.

Am văzut că avut o mulțime de activități culturale în comună. Pregătiți ceva interesant și pentru sărbătorile de iarnă de anul acesta? 

  • Anul acesta deschidem cea de-a treia ediție a Târgului de Crăciun, un eveniment al comunității, în care promovăm producătorii locali, copiii și tinerii talentați din comună. Pentru cei mici deschidem Atelierul lui Moș Crăciu, plin de multe surprize. Primim colindătorii locali dar și din județ, iar invitata specială anul acesta este talentata Paula Hriscu.

    Loc de joacă din Zăbrani

  • Foto: Ruben Onișor

Recomandările redacției