Eric Johana Omondi a semnat cu UTA la începutul lunii octombrie, iar de atunci fotbalistul din Kenya a jucat în 5 partide pentru „roș-albi”. Primele sale evoluții au fost destul de modeste, însă în remiza cu CFR Cluj, africanul s-a remarcat prin mai multe acțiuni, cea mai importantă fiind pasa oferită lui Căpușă în minutul 60, când șutul fundașului a lovit bara.
Omondi nu a apucat să joace vreun meci la Arad, deoarece a sosit la echipă după începerea lucrărilor de schimbare a gazonului, dar așteaptă cu nerăbdare momentul în care va păși pe noua suprafață de joc de pe Arena „Francisc Neuman”. Până atunci însă, arădenii își vor juca meciurile de pe teren propriu la Oradea, cum este cazul și la duelul de sâmbătă (ora 14:00), contra celor de la Hermannstadt: „Am văzut filmări cu atmosfera de pe stadionul de aici, în fiecare zi îi întreb pe colegi când vom putea să jucăm la Arad, pentru că îmi doresc foarte mult să joc aici, pare a fi un loc special. De-abia aștept ca lucrările să se încheie. Ultima dată când am jucat la Oradea, terenul nu era la 100%, dar asta e situația în care ne aflăm acum, nu ne putem plânge de starea gazonului, trebuie să fim concentrați, să facem ce trebuie și să câștigăm duelul de sâmbătă. Meciul trecut a fost unul foarte bun contra unui adversar de top, am obținut un egal, dar sâmbătă trebuie să învingem ca să compensăm punctele pierdute” afirmă Omondi.
Utistul este al patrulea kenyan care joacă în prima ligă a României, după Jamal Mohammed (Târgu Mureș, 2011-2012), Patrick Osiako (Petrolul, 2012) și Aboud Omar (Sepsi, 2019). Omondi a dialogat cu ultimul dintre ei înainte să semneze cu UTA, pentru a se informa în legătură cu standardele din prima divizie a țării noastre. De asemenea, africanul a vorbit și cu foști elevi de-ai lui Mircea Rednic: „Nu îl cunoșteam pe domnul Rednic din Belgia, mi-am dat seama mai târziu că a antrenat acolo. Am avut colegi care au lucrat cu dânsul, a fost și acesta unul dintre motivele pentru care am semnat aici. Nu cred că am jucat alături de alți fotbaliști care evoluează acum în Superligă, dar am un prieten care a jucat la Sepsi, Aboud Omar. Am vorbit cu el puțin despre România și mi-a spus despre campionat, aveam nevoie de informaţii. Din ce am văzut până acum, cred că Superliga e foarte competitivă, oricine poate învinge pe oricine, nu sunt echipe care să aibă continuitate, să câștige meci de meci. Cine va câștiga mai multe meciuri va avea succes”
Kenyanul a fost aproape să ofere primul său assist în tricoul „roș-alb” în meciul de pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, însă acesta este convins că foarte curând realizările sale se vor vedea și pe tabelă: „Când am venit, trecuseră trei-patru luni de când nu mai jucasem un meci oficial și am știut că voi avea nevoie de timp ca să mă adaptez, atât alături de colegi, cât și cu mediul din România. Dar acum, după fiecare meci şi după fiecare antrenament mă simt mai bine. În curând, numele meu va fi pe tabela de marcaj şi voi oferi şi pase de gol, fără probleme”
Odată cu transferul la UTA, Omondi a revenit și în calculele echipei naționale a Kenyei, unde a oferit un assist în această lună, în succesul cu Seychelles. Naționala sa nu va lua parte la Cupa Africii din ianuarie, deoarece nu a evoluat în preliminarii din cauza unei suspendări acordate de FIFA, însă clubul arădean va avea un alt reprezentant la turneul final, pe căpitanul Mauritaniei, Aly Abeid: „Pentru orice fotbalist este o mândrie să își reprezinte țara. Am stat o perioadă departe de echipa națională, în unele cazuri din motive personale, iar în altele a fost din cauza selecției. Dar, de când am venit la UTA, senzația este diferită, mai pozitivă, atât la club, cât și la echipa națională. Cred că a fost un moment bun să merg acolo, să prind minute și să revin aici cu mai multă încredere, a fost important pentru mine. Nu e nicio problemă că Aly va participa la Cupa Africii, la ediția următoare voi juca și eu” a declarat atacantul.
Vremea s-a răcit considerabil în ultima perioadă în România, însă frigul din țara noastră nu îl va afecta pe Omondi, care a petrecut destui ani într-o zonă faimoasă pentru temperaturile joase: „Am trăit în Suedia cinci ani, frigul de acolo este la un cu totul alt nivel față de România. În România e OK momentan, nu ninge în fiecare zi, e mai bine aici”
Pe lângă UTA, fotbalistul de 29 de ani a mai evoluat în țara natală, la Mathare United, în Suedia, la Vasalunds IF, Brommapojkarna și Jonkopings, în Belgia, la Waasland-Beveren, și în Thailanda, la Muangthong United.