Una dintre cele mai cunoscute comune din județul Arad, care a avut în ultimii ani o continuă dezvoltare, este Săvârșin. Edilul, Ioan Vodicean, care este numit și „primarul Regelui” ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre cele mai recente proiecte realizate atât în comună, cât și în satele aparținătoare.

Comuna Săvârșin este situată în partea estică a județului Arad, la poalele Munților Metaliferi, și deține o populație de 3050 de locuitori. Castelul Regal de la Săvârșin este unul dintre cele mai apreciate puncte turistice ale comunei, iar primarul Ioan Vodicean a susținut toate proiectele legate de acesta și chiar s-a implicat în organizarea unor evenimente.

Mai mult de atât a reușit să inaugureze cea mai modernă sală de sport construită pe Valea Mureșului. Un proiect de care se vor bucura foarte mulți elevi.

Glasul Aradului: Care sunt cele mai recente proiecte pe care le-ați realizat?

Ioan Vodicean: Cel mai recent proiect pus în funcțiune este Sala de Sport „Iosif Unterweger” de la Săvârșin. I-am și dat numele unui renumit profesor de educație fizică, un om care și-a dedicat întreaga viață activității didactice și sportive din zonă. El a fost angajat și angrenat în multe alte activități sociale pe raza comunei. A făcut inclusiv kinetoterapie pentru cei suferinzi, a organizat excursii cu tinerii din zonă, a făcut turul ciclist al Europei. A fost angrenat în multe alte activități. Toate le-am amintit în momentul inaugurării. Astfel, cei prezenți la eveniment au intrat în contact cu activitatea profesorului Iosif Unterweger. Sala de sport este un vis mai vechi de al nostru, de 14 ani, dar care am reușit să îl vedem îndeplinit. Tinerii din zonă se bucură de acest edificiu, pentru că este singurul pe o rază de vreo 80 de kilometri de la Lipova până la Ilia, în județul Hunedoara și până la Făget, în județul Timiș nu mai este o altă sală de sport. Sala este modernă, dotată cu tehnică sportivă de ultimă generație. Umează ca după sărbătorile de iarnă să se desfășoare inclusiv orele de sport, așa este concepută. Are vestiare, cabinet profesor, sală de prim ajutor și depozit de materiale didactice.

Legat de învățământ mai aveți și alte proiecte?

Da, avem un alt proiect, cel legat de Liceul Tehnologic „Regele Mihai”, care se află în reabilitare, de doi ani de zile. Aici nu am avut șansă să avem o firmă care să aibă potențial finaciar și să ducă lucrările în ritmul în care ne-am fi dorit noi. În acest moment se apropie finalziarea părții exterioare a clădirii, urmând ca după sărbători să se ocupe de interioare. Datorită faptului că s-a lucrat atât de mult, unele care trebuie făcute acum nu erau prevăzute inițial  în devizul general și a trebuit să suplimentăm inclusv bugtul în execuție, dar sperăm că începând cu anul școlar viitor să putem să ducem copiii în casă nouă.

Ce achiziții aveți în plan?

Avem mai multe proiecte în derulare printre care achiziționarea unui buldoexcavator nou. Îl achiziționăm prin GAL Podgoria-Miniș- Măderat. Este o investiție destul de mare. Am obținut în jur de 40 de mii de euro, iar diferența  până la 110 mii de euro, cât costă utilajul, o suportăm noi din bugetul propriu. Îl vom folosi pentru deszăpeziri, curățare șanțuri, pietruri, tot felul de lucrări. Este foarte util, deoarece Săvârșin este o comună foarte întinsă, avem 9 sate cu 60 de kilometri de drumuri comunale. Trebuie curățate șanțuri, plus reparat, pietruit unde nu este asfaltat. Avem un utilaj mai vechi, dar începe să mai cadă una, alta și costurile de întreținere sunt mult mai mari decât în cazul unui utilaj nou. Avem personal calificat, avem și un camion nou tot pe GAL. Toată baza tehnică în ceea ce privește mijloacele auto este nouă, avem și autoutilitare cu care se deplasează muncitorii, cu care se cară uneltele.  Ne descurăm destul de bine cu personalul pe care îl avem angajat la noi și cu cel detașat de la alte unități.

Ați început lucrări noi la primărie?

Ne aflăm în locația nouă pentru că intră în reabilitare sediul primăriei. Este un poiect finanțat prin fondul de mediu, este și adjudecată lucrarea de către o societate de construcții, urmază doar să vină și să se apuce de reabilitare.

Un alt proiect tot pe fondul de mediu este reabilitarea Școlii cu clasele I-IV  din Săvârșin. Fiind pe fondul de mediu se va realiza eficientizarea energetică, care este lucrarea de bază. Va fi alimentarea cu energie din panouri solare, pompe de căldură.

Ce alte proiecte mai aveți?

Mai avem pe PNNR un proiect de reabilitare a fostei grădinițe unde vom amanaja un sediu administrativ,  să decongestionăm din serviciile de la nivelul primăriei. O parte din servicii, precum și grupa de jandarmi o să fie mutată în acest local, care va fi modernizat și dotat cu toate cele  de actulitate.

Lucrăm la proiectele care se lansează în perioada următoare. Drumul agricol, un proiect în valoare de un milion de euro, dar de care nu sutem încă siguri dacă îl obținem, deoarece sunt condiții care trebuie indeplinite și suntem undeva la limită. De asemenea, depunem un proiect de amenjare infrastructură rutieră. Vom asfalta majoritatea străzilor care au mai rămas neasfaltate în comună, aici aveam șanse mai mari să prindem finanțarea, deoarece avem deja proiectul făcut. Mai sunt reactualizări de devize.

Ce ne puteți spune despre „Alaiul Dubașilor”

Anul acesta având în vedere că a fost necesară reducerea unui mare număr de costuri din organizarea activităților culturale la nivel de județ, unul dintre festivalurile de tradiție ale noastre afectate este acela al obiceiurilor de iarnă: Alaiul Dubașilor. Pentru că așa cum am mai spus- o de multe ori acest obicei se păstrează în trei județe: Arad, Timiș și Hunedoara, am invitat din toate cele trei județe trupe de dubași ca să vină și să își prezinte programul pe scena Căminului Cultural. În acest an din păcate nu am mai primit finanțare de la Consiliul Județean, însă nu am vrut să-l lăsam să moară și facem tot posibilul ca să putem în continuare să-l organizăm. Să ducem acest festival mai departe pentru că este păcat, deoarece dacă se pierde acum poate că nu îl mai resuscitează nimeni vreodată.

Avem în toate satele cete de colidători, îi sprijinim cu câte o sumă, le punem la dispoziție sălile caminelor culturale fără nici un fel de cost. Trebuie să încurajăm acest fenomen să dăinuie și să nu se piardă.

În parteneriat cu Familia Regală, în acest an, organizăm și un Târg de Crăciun în incinta domeniului Regal, în Satul Regal, unde vor fi căsuțe pentru producătorii locali și o scenă. Se derulează pe parcursul a trei zile un târg festival, pe 15, 16 și 17 decembrie, iar în 17 decembrie va avea loc Festivalul Dubașilor cu vechiul parcurs. Se vor aduna cetele de colidători la biserică, acolo după ce primesc binecuvântarea preotului vor veni în paradă pe șosea până la castel, vor colida și le va fi înmânată  diploma de participare și eventual alte distincții.

Am intrat în luna cadourilor, în luna magică a anului, ce mesaj aveți către cetățeni?

„Să le fie sărbătorile fericite, cu multă bucurie și sănătate alături de cei dragi. Îi așteptăm, la Târgul de Crăciun, să petrecem împreună”.

 

 

 

 

  • Ionel spune:

    De ce nu la-ti întrebat dacă membrii casei regale se implica în dezvoltarea comunei?

  • Buta spune:

    De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Mitrica!Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr.,fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial,super rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana Maria Mitrica cardiolog cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.multi.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Mitrica cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, doar a întrerupt relatarea.Sec si rece.Precum doamna cu coasa Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata Poate vor face si ceva schimbari in sistemul de sanatate sa nu se ai prapadeasca oamenii cu zile

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției