Un eveniment artistic inedit a avut loc duminică, 10 decembrie 2023, când a fost o zi de sărbătoare deosebită pentru comunitatea creștină din satele Lalașinț, Slatina de Mureș și Bârzava, aparținătoare comunei Bârzava.

Impresionanta clădire a Căminului Cultural din Bârzava a fost gazda unui eveniment datorat parteneriatului dintre Școala Gimnazială Bârzava și Liceul Penticostal Arad, elevii celor două instituții de învățământ susținând un concert de colinde care a creat emoție și încântare spectatorilor.

Mai întâi, Corul și fanfara Liceului Teologic Penticostal din Arad, însoțite de mai multe cadre didactice și coordonate de dirijoarea prof. Adriana Borcuța, au fost primite cu bucurie și ospitalitate de comunitatea penticostală și baptistă din satul Lalașinț, în incinta căminului cultural Lalașinț, unde începînd cu ora 10.00 a avut loc un concert de colinde.

Mesajul de bun venit a fost transmis de Mihai Hancilă, diaconul Bisericii Penticostale Lalașinț. Un mesaj de învățătură creștină a fost predicat de prof. Florin Timofte. În jurul orei 11.45, formațiile de colindători au fost primite în incinta Bisericii Ortodoxe din Lalașinț, unde părintele Petru Constantin, preotul paroh al acestei Biserici, a rostit un frumos mesaj de bun venit și binecuvântare, mesaj care a subliniat esența credinței creștine: colaborarea bazată pe dragoste a tuturor credincioșilor!

De la ora 14.15, în clădirea fostei școli gimnaziale din satul Slatina de Mureș, echipele de colindători ale Liceului Teologic Penticostal din Arad au fost întâmpinate cu mare bucurie și ospitalitate de credincioșii creștini din sat prezenți într-un număr frumos, mesajele de bun venit fiind rostite de primarul comunei Bârzava, Gabriel Faur și prof. Ovidiu Curescu, pastorul Bisericii Penticostale Slatina de Mureș. La activitate a fost prezent și Petru Moldovan, primarul Comunei Conop, care a avut un cuvânt de învățătură creștină.

De la ora 17.00, în căminul cultural din Bârzava, în baza unui parteneriat educațional, corul și fanfara Liceului Teologic Penticostal Arad au colindat împreună cu grupul de colindători ai Școlii Gimnaziale din Bârzava, asistența fiind formată din credincioșii creștini aparținători ai tuturor cultelor creștine din Bârzava.

Elevii ciclului primar și gimnazial ai Școlii Gimnaziale Bârzava au deschis concertul, sub coordonarea învățătorilor școlii. Copiii au adus prin vocile lor curate vestea Nașterii Domnului și au făcut să răsune vechile și tradiționalele colinde creștine ortodoxe, păstrate cu sfințenie și apreciere peste generații și care nu vor muri niciodată.

Prin participarea corului Liceului Penticostal Arad, evenimentul a primit o altă dimensiune profesionistă, dar și aceea a comuniunii, a respectului și a dragostei creștine, în ciuda confesiunilor diferite.

Ultima parte a concertului a reunit pe scenă, într-un singur glas, pe elevii celor două școli, făcând să răsune într-un fel aparte și unic vechiul colind „O, ce veste minunată!“.

De la mic la mare, vocile copiilor s-au contopit într-un înălțător imn al iubirii și păcii între oameni, ne-a declarat profesoara Mihaela Gașpar, directoarea Școlii Gimnaziale Bârzava.

Concertul s-a încheiat cu mesajul de bucurie al directorului Beniamin Șoimu, care a subliniat valoarea educativă și simbolică a evenimentului.

Directoarea prof. Mihaela Gașpar a coordonat întregul program și a oferit împreună cu cadrele didactice și părinții elevilor din școală, ospitalitatea atât de apreciată de comunitatea creștină din comuna Bârzava. Mesajele de bun venit au aparținut directoarei Mihaela Gașpar și primarului Gabriel Faur.

Directoarea Mihaela Gașpar, pe lângă faptul că a coordonat împreună cu echipa de cadre didactice elevii de ciclu primar și gimnazial ai școlii din Bârzava, care au urcat în cadrul programului de mai multe ori pe scenă, a rostit un discurs motivant la dezvoltarea parteneriatului educațional școală-comunitate, fiind felicitată de primarul Gabriel Faur pentru reușita acestei inițiative care va avea efecte benefice asupra relațiilor interumane pe termen lung. „Vreau să încep prin a-i felicita pe acești doi oameni minunați: doamna profesoară Mihaela Gașpar, directoarea școlii noastre și pe domnul profesor Beniamin Șoimu, directorul Liceului Penticostal din Arad, care se trage chiar din comuna noastră, este un fiu al satului de care nu putem să fim decât mândri. Colaborarea dintre cei doi directori a făcut posibilă întâlnirea noastră, aici. Pentru mine, care am trăit momente înălțătoare și emoționante, ascultând aceste voci minunate și armonii ce te-au pus în comuniune directă cu Dumnezeu, și văzând pe chipurile acestor îngerași de copii câtă pasiune, seriozitate și implicare au depus, nu pot să fiu decât recunoscător.

Vă mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect inedit și emoționant, de la directori, copii, profesori, dirijori, părinți, preoți, pastori și celor prezenți, în numele comunității din întreaga comună Bârzava. La rândul meu, ca primar al acestei minunate comunități, urez tuturor sărbători fericite, cu sănătate și îndeplinirea tuturor dorințelor“, ne-a declarat Gabriel Faur, primarul comunei Bârzava.

Un moment încărcat de emoție a fost marcat de mesajul transmis de învățătoarea Viorica Leric care în cuvinte de o rară sensibilitate a readus în memoria ascultătorilor imaginea regretatului profesor Petru Leric, un mare artizan al cântecului tradițional, dar și al relațiilor de colaborare cu toți credincioșii creștini care au făcut parte cândva dintre elevii Școlii Gimnaziale Bârzava, instituție de învățământ pe care a slujit-o cu devotament atât ca profesor de istorie și geografie cât și ca director.

Învățătoarea Viorica Leric a încheiat cu un colind al cărui mesaj profund îndeamnă la unitate sfântă între creștinii veniți la Praznicul Nașterii Domnului: Creștinilor noi astăzi,/ Un praznic mare-avem,/ Ca să-l putem cunoaște,/ Veniți la Viflaim!…“.

La sfârșitul programului, profesorul Beniamin Șoimu, directorul Liceului Teologic Penticostal din Arad, a rostit un cuvânt de mulțumire pentru întreaga ospitalitate, subliniind locul și rolul de apostol și de părinte al dascălului pentru neamul său, așa cum a fost apreciat din strămoși, dar și importanța unității între credincioșii creștini aparținînd diverselor culte din întreaga comunitate locală.

Recomandările redacției