În acest an, am văzut, la spartul târgului, mai multți brazi ca niciodată. E drept și prețurile au fost piperate, încă de la început. Un brad normal, cât să încapă într-un apartament de bloc se vindea, în medie cu 250 -300 de lei. Unul mai mic, de sub doi metri, cu 180 lei. Cu 100 de lei ceva și mai mic, iar cu 50 de lei brazi în general mici, sub un metru, dar și rari. Cei mai multți erau de pepinieră. Nu mai aveau nici mirosul clasic. Ci ca și legumele și fructele din hypermaket-uri, păreau artificiali. O creangă mare se vindea cu 10 -15 lei. O legătură de crengi mai sfrijite cu zece lei. Nici azi, în ultima zi care mai contează ca și vânzări comercianții, veniți în special din județul Alba, numiți și „albanezi” țineau la preț. O pereche, de vârstă mijlocie a vrut să cumpere o legătură de crengi, pe care a oferit cinci lei. Omul ținea la preț și zicea zece. Nici altul n-a acceptat mai puțin. De la cinci lei legătura s-a ajuns, totuși la 15 lei, dacă cumperi două. Ce să faci cu două, când și una aproape că-ți prisosește. Un brad se vindea cu 50 de lei. „Albanezul” nu se lăsa: „Noi din asta trăim” zicea el, la remarca unui om mai modest care vroia sa ofere zece lei. „Ce să fac cu zece lei?Mai bine îl pun pe foc”, zice vânzătorul. La ora 13:00 acest brad nu mai avea valoare mai mare. Cu toate astea, decât să primească echivalentul a doi euro, mai bine îl punea pe foc. Ciudată gândire. La alt grup de „albanezi” se auzea drujba. Decât să-i vândă la preț de chilipir ori chiar de pomană, mai bine, își consumau energia. În orice caz anul acesta au rămas cu brazii în…brațe. Prețuirle mari totuși, dar și puterea de cumpărare mai scăzută a oamenilor, au făcut ca piața să fie plină de brazi, acum în ajun de Crăciun. Și mai e ceva: solidaritatea și empatia par a fi atribute tot mai rare. De ce să distrugi ceva, când poți primi un ban. Sigur, nu cât ai scontat de acasă, dar decât focul sau drujba, mai bine zece lei. Piața s-a golit, mașinile se răreau. „Asaltul„ final a trecut. Clopotul a bătut de ora unu. Forfota s-a liniștit. Oamenii s-a „scurs” spre casele lor. Doar ploaia bătea supărător, iar orașul părea mai trist. Crăciun Fericit!
Ciudata gandirea ziaristului neobisnuit sa munceasca. Nimeni nu vinde in bataie de joc. Americanii candva aruncau laptele in mare ca sa nu scada pretul. Nimeni nu ar trebui pus in situatia sa munceasca si apoi sa vanda nerentabil.
O sa vina vremea cand albanezii aia nici n-o sa se apropie de padure….ei habar nu au,de initiative ce-i exclud total…gen net zero si refacerea naturii…apoi sa nu uitam ca iq-ul lor din nastere tinde spre zero,deci despre ce afaceri vorbim?
Păcat!!!!de aceea natura se răzbună și ne dă potop, inundații și alte nenorociri….santem rai și nesimțiți,păi un brad creste foarte greu….de ce sa tai in neștire 😡😡😡😡
le da tot la aia din zona unde se taie si in mare tot ei si taie….sper numa dezastre sa le de-a
Asa le trebuie, mama lor de mate fripte. Dacă măcar s-ar destepta romanul în al 12-lea ceas, să învețe să boicoteze specula, mai ales cea practicată de supermarketuri sau de benzinării, țara asta s-ar îndrepta în direcția cea bună.