Marele actor Mitică Popescu a murit la 86 de ani

La 3 ianuarie 2023, a doua zi după ziua sa de naștere, a murit marele actor Mitică Popescu. A fost prima personalitate care ne-a părăsit în acest an. 

S-a născut în București pe data de 2 decembrie 1936. A fost căsătorit cu actrița Leopoldina Bălănuță. În 1958, sub regimul comunist, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru „nedenunțarea de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

 

Tristețe pentru fanii Regelui. Lisa Marie, fiica lui Elvis Presley, a murit la 54 de ani

Lisa Marie Presley a murit pe 13 ianuarie. Fiica celebrului cântăreț Elvis Presley s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani după ce a suferit un stop cardiac.

Era singurul copil al Regelui.

04:45 Lisa Marie Presley a murit.

Anunțul cutremurător al morții Lisei Marie Presley a fost făcut de mama sa, Priscilla Presley.

Cu inima grea trebuie să împărtășesc vestea devastatoare că frumoasa mea fiică Lisa Marie a plecat dintre noi. A fost cea mai pasionată, puternică și iubitoare femeie pe care am cunoscut-o vreodată”, a spus Priscilla Presley într-o declarație oferită de un reprezentant, potrivit CNN.

Fiica lui Elvis Presley, Lisa Marie Presley, a suferit joi un stop cardiac. Ea a fost dusă de urgență la spital după ce a fost găsită în stop cardiac la domiciliu.

 

A murit o legendă: Gina Lollobrigida s-a stins la 95 de ani

Actrița Gina Lollobrigida a murit luni, 16 ianuarie, la vârsta de 95 de ani. Cunoscută de toți sub numele ”Lollo”, a fost una dintre cele mai importante actrițe ale generației sale, alături de rivala ei Sophia Loren.

Cauzele decesului nu au fost transmise. Legenda cinematografiei italiene Gina Lollobrigida şi-a rupt femurul în urma unei căzături la domiciliu anul trecut și a avut nevoie de operație, în pofida vârstei sale înaintate şi a problemelor cardiace.

Lollobrigida a fost una dintre cele mai cunoscute actriţe din Italia în anii ’50 şi ’60, fiind descrisă chiar drept „cea mai frumoasă femeie din lume”.

 

Frumoasa actriță Annie Wersching a murit la 45 de ani

Annie Wersching, care a jucat în producțiile 24, Timeless sau Bosch, a încetat din viață la vârsta de 45 de ani din cauza cancerului. Frumoasa actriță a fost diagnosticată cu această boală necruțătoare în anul 2020, dar a continuat să lucreze.

În toată această perioadă a jucat în seriale precum Star Trek: Picard și rokkie. În plus, a mai apărut în seriale precum Runaways și The Vampire Diaries. Annie Wersching era căsătorită cu actorul Stephen Finished și avea doi copii.

 

Paco Rabanne: designerul avea  88 de ani

Paco Rabanne, celebru pentru parfumurile și creațiile sale vestimentare, a murit la vârsta de 88 de ani. Creatorul de modă franco-spaniol Paco Rabanne, cunoscut pentru creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960, a murit la Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania, informează Reuters. Decesul celebrului creator de modă, al cărui nume real era Francisco Rabaneda y Cuervo, a fost confirmat de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează casa de modă Paco Rabanne după retragerea din activitate a fondatorului acesteia în urmă cu două decenii.

 

Răzvan Theodorescu: academicianul avea 83 de ani

Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a murit pe 6 februarie, la vârsta de 83 de ani, la spitalul Floreasca din Capitală.

S-a născut  la 22 mai 1939, în  București, a fost istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, Secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, Profesor la Universitatea de Arte, Membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent – 1993). A fost şi directorul general al Televiziunii Române în perioada 1990-1992 şi ministru al Culturii, între anii 2000-2004.

 

Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit la 42 de ani, din cauza unui șoc hipotermic după ce a înotat în ape înghețate

Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit pe 10 februarie, la vârsta de 42 de ani, din cauza unui șoc hipotermic produs după ce a înotat în ape înghețate.

Pe lângă cariera de comentator, consacrat la DigiSport până în 2017, Bogdan Socol și-a descoperit pasiunea pentru înotul în aer liber, la temperaturi scăzute.

Din păcate, ultima încercare temerară a lui Bogdan Socol s-a sfârsit tragic, organismul său cedând la temperaturile extrem de scăzute.

VIDEO: https://www.youtube.com/shorts/Xt8_BtCFDYY

Conform informațiilor GSP, Socol a suferit un șoc hipotermic în timpul unui antrenament de înot în ape înghețate, disciplină extremă pe care o transformase în pasiune în ultimele 8 luni, și nu a mai putut fi salvat.

 

Ovidiu Bojor: a fost unul dintre fondatorii fitoterapiei moderne din România

La 14 februarie a murit farmacologul Ovidiu Bojor, la vârsta de 98 de ani, unul dintre fondatorii fitoterapiei moderne din România.

Anunțul a fost făcut de Anca Daniela Raiciu, președintele Asociației Patronale Planta Romanica, organizație de care Ovidiu Bojor era foarte apropiat:

”Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române”.

Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:

“Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”

A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.

„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat.”

 

Actrița Raquel Welch, una dintre cele mai sexi femei din lume

Actrița și fostul sex simbol al anilor 60 Raquel Welch a murit la 82 de ani, în urma unei „boli scurte”. A fost numită una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului.

Welch a devenit celebră pe plan internațional datorită rolurilor sale consecutive din Fantastic Voyage și One Million Years B.C. în 1966. Raquel Welch a fost printre primele femei care au pozat în prestigioasa revistă pentru bărbați, Playboy, dar a devenit cu adevărat celebră în 1966, după ce a apărut în lenjerie intimă în filmul „One Million Years B.C.”.

De aici, Welch a cunoscut un mare succes ca star de cinema în anii 1960 și 1970, câștigând un Glob de Aur pentru rolul din „Cei trei mușchetari” în 1974. În 1995, Welch a fost numită una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului într-un număr al revistei Empire și a fost clasată pe locul 3 în topul celor mai sexy 100 de vedete ale secolului XX realizat de Playboy.

Welch s-a născut în septembrie 1940 și a fost căsătorită de patru ori de-a lungul vieții.

 

Istoricul, filozoful și scriitorul Mihai Șora a murit. Avea 106 ani

Filosoful și scriitorul Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie, potrivit anunțului postat pe contul său oficial de facebook. Șora avea vârsta de 106 ani. Mihai Șora a fost primul ministru al educației după căderea comunismului, a fost considerat un reper pentru lumea intelectuală a României. A fost mereu prezent la protestele din Piața Victoriei, în 2017 – 2018.

 

Valeria Ogășanu, actrița care a dat viață filmelor „Frații Jderi”, „Fram” și „Trandafirul galben”, a murit la 76 de ani

România a pierdut o mare actriță. Duminică, 26 februarie 2023, Valeria Ogășanu s-a stins din viață la vila familiei sale din Cornu (Prahova). Aceasta a decedat la onorabila vârstă de 76 de ani. Valeria Ogășanu a devenit celebră în România datorită filmelor „Frații Jderi”, „Fram” și „Trandafirul galben”. În ultimii ani, aceasta s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, iar după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2 în 2021, organismul ei a avut de suferit.

Fiul ei, celebrul compozitor Mihai Ogășanu, cunoscut pentru melodiile „Lelele” și „ZagaZaga” cântate de Loredana Groza, a anunțat decesul mamei sale pe rețelele sociale.

 

Victor Babiuc, fostul ministru al Apărării, al Afacerilor Interne și al Justiției. A făcut pușcărie, după ce l-a „îmbogățit” pe Gigi Becali

Sâmbătă, 25 februarie, a încetat din viață Victor Babiuc, un politician cunoscut după 1989, retras din spațiul public de mai mulți ani. Victor Babiuc a deținut, după 1989, funcții importante în statul român: deputat în mai multe legislaturi (1990-2004), ministru al Apărării Naționale, ministru al Afacerilor Interne, ministru al Justiției, președinte al Camerei de Comerț a României. În toate înaltele demnități care i-au fost încredințate, Victor Babiuc a probat un profesionalism și o rigoare ireproșabile.

În 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis un dosar penal împotriva lui Babiuc, sub acuzația de corupție și abuz de serviciu pentru vânzarea de terenuri în Pipera în 1999, cu mult sub rata pieței de la Ministerul Apărării lui Gigi Becali.

În mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Babiuc, Becali și Dumitru Cioflină. Victor Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare într-o unitate de securitate maximă din închisoarea Rahova. În urma unei hotărâri judecătorești, el a fost eliberat în februarie 2014.

 

Rudel Obreja. Fostul pugilist şi preşedinte al Federaţiei Române de Box s-a stins din viaţă la 57 de ani

La 12 martie a murit Rudel Obreja. Fostul pugilist şi preşedinte al Federaţiei Române de Box s-a stins din viaţă la vârsta de 57 de ani. Rudel Obreja fusese diagnosticat cu cancer.

„Drum lin, Rudel Obreja! Fostul campion dinamovist Rudel Obreja s-a stins astăzi din viață, la vârsta de 57 de ani. Anunțul a fost făcut de familia sa. Născut pe 6 august 1965 la Galați, Rudel Obreja a fost medaliat cu bronz la Campionatul Mondialul din 1989 și cu argint la Europeanul din 1989. De asemenea, a fost multiplu câștigător al Centurii de Aur și al titlului național”, a anunțat clubul Dinamo, pe Facebook.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Gala Bute”. Ulterior, el a fost eliberat pentru a primi tratament.

 

Una dintre cele mai mari soprane ale României, Virginia Zeani, a încetat din viață

Celebra soprană Virginia Zeani, una dintre cele mai prestigioase soprane ale lumii în perioada anilor 1950-1970, s-a stins din viaţă la vârsta de 97 de ani.

Născută la Solovăstru pe 21 octombrie 1925, Virginia Zeani  a avut o carieră internaţională de peste 30 de ani perioadă în care a interpretat peste 60 de roluri diferite şi a cântat alături de marii tenori ai lumii, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini.

Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deţine distincţia judeţului Mureş, „Fibula de la Suseni”, conferită de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Distincţia ALAE a Consiliului Judeţean Mureş şi este cetăţean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum şi al municipiului Reghin, notează zi-de-zi.ro.

Ultima recunoaștere a venit chiar de ziua ei, pe 21 octombrie 2022 când Virginia Zeani a inclusă în Opera America Hall of Fame.

După încheierea carierei solistice, Zeani s-a dedicat pedagogiei cântului, predând la cele mai prestigioase universități din America. A fost considerată cea mai bună profesoară de canto.

De asemenea, Zeani a locuit în Italia, într-o vilă pe care a proiectat-o chiar marea artistă.

 

Tiberiu Ceia, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți ai Banatului

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940, la Timişoara. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Timişoara. A renunţat la profesia de dascăl de Limba Română după 12 ani de activitate, dedicându-se muzicii. A fost radactor şef şi director al TVR Timişoara.

A murit pe 29 martie.

 

Veste tristă pentru iubitorii sportului din România: maestrul Radu Cosașu a murit

Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani, la Spitalul „Elias” din Bucureşti.

Radu Cosașu a fost concediat la 26 de ani, după ce a lansat teoria „adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956). Cosașu susţinea că literatura trebuie să înfăţişeze „adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică.

A rămas fără loc de muncă mai bine de un deceniu. A colaborat la diverse reviste şi a publicat numeroase volume de nuvele sau romane, se arată într-un comunicat al Asociaţia Presei Sportive din România.

 

Inconfundabilul Harry Belafonte

Harry Belafonte, cântărețul, actorul și activistul care a devenit un susținător indispensabil al mișcării pentru drepturile civile, a murit la 25 aprilie. 

Belafonte, în vârstă de 96 de ani, a murit de insuficiență cardiacă congestivă.

Belafonte a fost supranumit „Regele lui Calypso” după succesul revoluționar al hitului său din 1956, „The Banana Boat Song (Day-O)”. De asemenea, a devenit un star de cinema după ce a jucat în adaptarea cinematografică a musicalului de pe Broadway, „Carmen Jones”.

Dar cele mai mari contribuții ale lui Belafonte au avut loc în afara scenei. A fost un strateg cheie, a strâns fonduri și a fost mediator pentru mișcarea pentru drepturile civile. Și-a riscat continuu cariera – ​​și cel puțin o dată chiar viața – pentru activismul său.

Cu un dispreț profund pentru nedreptate, conștiința politică a lui Belafonte a fost modelată de experiența sa din copilărie, fiul sărac al unei femei din Jamaica care a lucrat ca servitoare.

Amploarea activismului lui Belafonte a fost uluitoare.

A condus o campanie împotriva apartheidului în Africa de Sud și s-a împrietenit cu Nelson Mandela. A mobilizat sprijin pentru lupta împotriva HIV/SIDA și a devenit Ambasador de bunăvoință UNICEF. De asemenea, i-a venit ideea să înregistreze cântecul de succes din 1985, „We Are the World”, care a adunat o constelație de vedete pop și rock, printre care Bob Dylan, Michael Jackson și Bruce Springsteen, pentru a strânge bani pentru ameliorarea foametei în Africa.

 

Tragedie la Timișoara: fostul viceprimar Adrian Orza, un apreciat politician care respecta Aradul, a murit la 54 de ani

Unul dintre cei mai apreciați politicieni care s-a aflat în conducerea Primăriei Timișoara, fostul viceprimar Adrian Orza, a decedat, la 6 mai, la vârsta de 54 de ani. El a decedat după ce a suferit un infarct, la casa familiei, din localitatea Șag. 

Adrian Orza a fost timp de 12 ani viceprimar al Timișoarei, fiind mâna dreaptă a primarului Gheorghe Ciuhandu. Ulterior, când acesta nu a mai intrat în cursa pentru un nou mandat, Orza a fost cel care ar fi trebuit să îi urmeze, candidând pentru postul de primar, cu susținerea fostului său mentor. Nu a obținut voturile timișorenilor pentru conducerea municipalității, dar a obținut un post de consilier local.

În vârstă de 54 de ani, el era căsătorit și avea un copil. În ultima perioadă avea o afacere în domeniul agricol. Înainte de a deveni viceprimar, o perioadă a condus și fosta Fabrică de Țigarete Timișoara.

De fiecare dată când era întrebat de Arad, Adrian Orza vorbea cu mult respect față de orașul nostru și își manifesta regretul față de modul lent în care se dezvolta Aradul, în raport cu celelalte municipii.

 

Grace Bumbry, marea cântăreață de operă, s-a stins din viață

Una dintre cele mai mari voci de operă ale tuturor timpurilor, Grace Melzia Bumbry, a încetat din viață, la vârsta de 86 de ani. Născută la 4 mai 1937, Bumbry a murit în data de 7 mai 2023, la Viena.

Cântăreața americană a fost considerată cea mai bună mezzo-soprană a unei generații de vârf, deși întinderea remarcabilă a vocii sale i-a permis să abordeze și repertoriul de soprană, la începutul carierei.

Celebră mai ales pentru interpretarea lui Carmen din opera lui Bizet, Bumbry fost un pionier pentru o întreagă generație specială de artiști.

Grace Bumbry, cu o carismă extraordinară, a devenit una din primii afro-americani care au cucerit scena internațională de operă.

Mezzo-soprană şi soprană, Grace Bumbry a fost prima femeie de culoare care a cânta în cadrul Festivalului ”Richard Wagner” din Beirut în 1961 şi a devenit o deschizătoare de drumuri pentru alte femei de culoare din domeniul operei.

Grace Bumbry s-a născut în St. Louis, Missouri, pe 4 ianuarie 1937 într-o familie pasionată de muzică. După ce a câştigat un concurs de canto organizat de un post de radio local, a urmat cursuri de canto şi a câştigat mai multe burse de-a lungul anilor.

În 1959, a susţinut primul ei concert la Londra, iar un an mai târziu şi-a celebrat debutul pe scena operei din Paris.

În 1966, a apărut în rolul Carmen alături de Don José al lui Jon Vickers în două producții diferite foarte apreciate, una la Salzburg, sub bagheta marelui dirijor Herbert von Karajan, și cealaltă – debutul lui Bumbry cu Opera din San Francisco.

 

Mircea Drăgan, compozitorul și liderul formațiilor Sideral, Mondial și Romanticii

Compozitorul Mircea Drăgan, fost membru al formațiilor Sideral (1965-1968), Mondial (1968-1972), Romanticii (1972-1991), membru in Consiliul UCMR și in Biroul Sectiei de muzica pop, a încetat din viață.

Mircea Drăgan s-a născut pe 20 mai 1945. Născut într-o familie de muzicieni, a învăţat pianul de la 4 ani, apoi a urmat studiile Conservatorului din Bucureşti, a început să cânte cu Sideral, în perioada ’65-’68, apoi din ’68 până în ’71 cu formaţia Mondial şi din ’72 până în ’90 cu Romanticii.

Simplu, a fost cea mai bună… Ne părăsește și legendara Tina Turner

O adevărată legendă a muzicii, cântăreața Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani.  Artista s-a stins în Elveția, după o lungă suferință, la 24 mai.

„Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit în pace astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală în casa ei din Küsnacht, lângă Zurich, Elveția. Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”, au spus reprezentanții ei într-un comunicat.

În ultimii ani, artista, cunoscută pentru hituri ca „The Best” și „What’s Love Got to Do With It”, a suferit o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer, un accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Ea a cunoscut faima alături de soțul Ike în anii 1960, cu cântece precum „Proud Mary” și „River Deep, Mountain High”, scrie BBC. Ea a divorțat de abuzivul Ike în 1978 și a obținut un succes și mai mare ca artist solo în anii 1980.

Supranumită Regina Rock ‘n’ Roll-ului, Tina Turner a fost recunoscută pentru spectacolele sale pe scenă pline de energie. Ea a câștigat opt premii Grammy și a fost inclusă în Rock ‘n’ Roll Hall of Fame în 2021 ca artist solo, după ce a fost inclusă pentru prima dată alături de Ike în 1991.

La introducerea ei, Hall of Fame a remarcat cum ea „a extins ideea cândva limitată a modului în care o femeie de culoare ar putea cuceri o scenă și să fie atât o putere, cât și o ființă multidimensională”.

Tina Turner a jucat, de asemenea, în filmul Mad Max Beyond Thunderdome din 1985 – care a inclus un alt hit al ei, „We Don’t Need Another Hero” – și în opera rock Tommy din 1975 a trupei The Who, în rolul Acid Queen. Și-a găsit fericirea alături de cel de-al doilea soț al ei, directorul muzical german Erwin Bac.

Vedetele mai tinere care și-au simțit influența includ Beyonce, Janet Jackson, Janelle Monae și Rihanna.

 

Veste tristă pentru nostalgici! A murit Victor Ionescu, prezentatorul TVR care ne oferea „informațiile de politică externă”

Jurnalistul de televiziune Victor Ionescu a murit la vârsta de 74 de ani.

„Fostul nostru coleg, Victor Ionescu, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de politică externă, a decedat. Avea 74 de ani.

Istoric și analist politic, Victor Ionescu a lucrat decenii la rând la televiziunea publică și a realizat emisiuni de actualitate internațională.

De asemenea, a format tineri jurnaliști în domeniul afacerilor externe.

Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite TVR.

 

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi (n. MilanoRegatul Italiei – d. MilanoItalia) a fost un om politic și de afaceri italian, care a fost premier al Italiei între 1994199520012006, respectiv 20082011. Berlusconi a fost conducător al partidului politic Forza Italia și proprietar al unui imperiu media. Forbes l-a categorisit ca cea mai prosperă persoană din Italia, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari (2002). Cu o avere estimată la 7,8 miliarde de dolari în 2011, Forbes l-a plasat pe locul 118 în lume.

 

Actrița Sylvia Năstase

Sylvia Năstase, una dintre cele mai iubite actrițe ale Teatrului Național București şi cea mai cunoscută ‘bunică’ din reclamele românești, a murit la vârsta de 80 de ani.

 

Glenda Jackson, câștigătoare a două premii Oscar, a murit la 87 de ani

Glenda Jackson a fost una dintre cele mai cunoscute actrițe internaționale. Ea a obținut premiul Oscar pentru „Women In Love” și „A Touch of Class”, primind și alte două nominalizări, potrivit BBC.

„Glenda Jackson, actriță și politiciană de două ori câștigătoare a premiului Oscar, a murit liniștit în casa ei din Blackheath, Londra, în această dimineață, după o scurtă boală cu familia ei alături”, a transmis agentul ei Lionel Larner.

Actrița terminase de curând filmările „The Great Escaper” în care a jucat împreună cu Michael Caine.

Glenda Jackson a câștigat primul ei Oscar pentru rolul din filmul regizorului Ken Russel, din romanul „Women in Love” al lui DH Lawrence.

Cel de-al doilea premiul al Academiei a venit trei ani mai târziu, pentru „A Touch of Class”, o comedie romantică în care a jucat rolul creatorului de modă prins într-o poveste de dragoste cu un om de afaceri din SUA.

 

Costin Georgescu, fostul director al SRI, a încetat din viață într-o clinică din Elveția

Costin Georgescu, fostul director al Serviciului Român de Informații, a încetat din viață într-o clinică din Elveția, unde fusese internat.

Starea sa de sănătate era extrem de gravă, ceea ce a determinat familia să ia decizia de a-l transfera la un spital elvețian.

La data de 26 mai 1997, Costin Georgescu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații prin Hotărârea Parlamentului României adoptată în ședința comună a celor două camere. Pe parcursul mandatului său, el s-a remarcat ca un adversar declarat al Legii Ticu, opunându-se deconspirării ofițerilor SRI care fuseseră implicați anterior în activități pentru Securitate.

S-a născut la Craiova, în februarie 1942 și a fost membru al PNL. Georgescu a fost parlamentar, deputat, în perioada octombrie 1996 – iunie 1997.

 

Cadavrul lui Julian Sands a fost găsit după șase luni. Actorul a murit într-o drumeție în munți

 

Rămășițele îndrăgitului actor britanic au fost găsite în munții din California. Acesta era dispărut încă din luna ianuarie, în timp ce se afla într-o drumeție în natură.

Osemintele au fost găsite sâmbătă de un grup de excursioniști, care a alertat imediat autoritățile. Acestea au fost preluate de legiști și au fost testate, stfel că confirmarea că îi aparțin actorului britanic a venit marți, 27 iunie.

Actorul Julian Sands, în vârstă de 65 de ani, este cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filmul premiat cu Oscar „A Room With A View” și din serialele TV ”24” și ”Smallville”.

Când a dispărut Julian Sands

Printre alte pelicule celebre în care actorul britanic Julian Sands a apărut se mai regăsește filmul ”The Girl with the Dragon Tattoo” din 2011, în care a jucat alături de Daniel Craig.

Julian Sands a dispărut pe 13 ianuarie 2023, pe o vreme extremă, în zona Baldy Bowl din Munții San Gabriel. Atunco, căutările aeriene și terestre au fost grav afectate, pentru că California era lovită de furtuni ucigașe, precum și de îngheț, în plus, existând și riscul unor avalanșe.

 

Actorul de Oscar, Alan Arkin, a încetat din viață

Alan Arkin, actorul care a câştigat un premiu Oscar pentru interpretarea unui bunic consumator de heroină în filmul „Little Miss Sunshine” (2006), a încetat din viaţă la 89 de ani.

În cinematografie, primul său rol important i-a adus o nominalizare la Oscar la secţiunea cel mai bun actor pentru interpretarea unui marinar sovietic în comedia „The Russians Are Coming! The Russians Are Coming!” (1966).

În 1967, Arkin a jucat rolul unui psihopat ucigaş în filmul „Wait Until Dark”, alături de Audrey Hepburn.

Ulterior, el a declarat că ura scenele în care personajul său o teroriza pe Hepburn, spunând: „Nu mi-a plăcut să fiu crud cu ea. M-a făcut să mă simt foarte inconfortabil”. Alan Arkin a jucat în zeci de filme, a fost nominalizat de patru ori la premiul Oscar şi a câştigat un premiu Tony, în 1963, pentru primul său rol major pe scenă, în piesa lui Carl Reiner „Enter Laughing”.

 

Scriitorul Milan Kundera

Scriitorul Milan Kundera a murit la vârsta de 94 de ani. Romancierul născut pe 1 aprilie 1929 la Brno (Moravia, pe atunci în Republica Cehoslovacă), a murit la Paris pe 11 iulie. Renumit în întreaga lume pentru o operă tradusă în patruzeci de limbi, Kundera avea dublă cetățenie, cehă și franceză, aceasta din urmă dobândită în 1981.

Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau Primăvara de la Praga, dezghețul comunismului stalinist, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut întrucât publicase poezieteatrueseuri, iar primul său romanGluma, și nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fusesera tipărite în ultimul an în peste 150.000 de exemplare.

Kundera, împreună cu alți artiști și scriitori cehi, printre care și Václav Havel, a fost implicat în 1968 în mișcarea de emancipare politică cunoscută ca Primăvara de la Praga, o perioadă în care un regim democratic a fost în cele din urmă strivit de intervenția brutală a armatei sovietice și aliaților ei care au participat la invadarea Cehoslovaciei, dintre care au lipsit doar România și Albania.

În primul său roman, Gluma, parcă presimțind viitoarea invazie sovietică, Kundera scrisese o satiră la adresa totalitarismului din era comunistă. Din acest motiv i-a fost ridicat dreptul de semnătură și au urmat represaliile. Noile autorități cehe pro-sovietice l-au exclus de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film și i-au eliminat cărțile din toate bibliotecile Cehoslovaciei.

 

Actrița și cântăreața Jane Birkin, găsită moartă în casa sa din Paris

Actrița și cântăreața de origine britanică Jane Birkin a murit la Paris. Legenda avea vârsta de 76 de ani, potrivit Ministerului Culturii din Franța, citat de Reuters.

Jane Birkin a fost găsită decedată în propria casă, potrivit ziarului Le Parisien și televiziunii BFM, care citează persoane apropiate ei. Acum doi ani, Birkin a avut un accident vascular cerebral ușor, după ce a suferit probleme cardiace în anii trecuți.

Cântăreața a devenit cunoscută peste hotare pentru hitul ei din 1969, în care ea și iubitul ei, regretatul cântăreț francez Serge Gainsbourg, au cântat „Je t’aime… moi non plus”: https://www.youtube.com/watch?v=k3Fa4lOQfbA

 

Celebrul pianist şi compozitor român, Valentin Gheorghiu, care a fost premiat de George Enescu, a încetat din viață

Celebrul pianist şi compozitor român, Valentin Gheorghiu, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani.

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, Bucureşti, la 23 mai 2018.

Cine a fost Valentin Gheorghiu

Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, una dintre cele mai importante pesonalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste şapte decenii, s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi, relatează Agerpres într-un medalion de prezentare.

Admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti (1934-1937; 1939-1947), Valentin Gheorghiu i-a avut ca profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris (1937-1939), unde a studiat pianul (Lazare Lévy), teorie-solfegiu (Marcelle Meyer) şi armonia (Noël Gallon), potrivit lucrării ”Muzicieni români, compozitori şi muzicologi – lexicon” (Viorel Cosma, Ed. Muzicală a Uniunii Compozitorilor, Bucureşti, 1970).

A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti (1947-1956) şi din 1950, solist concertist al Filarmonicii ”George Enescu” din Bucureşti.

La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu (1926-2010), cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 „în caracter popular românesc”, în la minor, de George Enescu, potrivit paginii oficiale a Societăţii Internaţionale de Muzică ”Arthur Rubinstein” din Israel – www.arims.org.il.

 

Fostul ministru Dan Matei Aghaton

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase, a murit, la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Acesta a fost deputat PDSR de Bacău în legislatura 1992-1996 și ministru al Turismului de două ori, în perioada 1992-1996 și 2000-2003.

A fost membru fondator al FSN.

Fostul ministru al Turismului în Guvernul Năstase și-a legat numele de controversatul și eșuatul proiect Dracula Park, pe care l-a inițiat alături de Adrian Năstase.

 

Josephine Hannah, fiica lui Charlie Chaplin

Josephine Hannah Chaplin, fiica lui Charlie Chaplin, a murit la vârsta de 74 de ani. Familia acesteia a anunțat că s-a stins din viață joi, 13 iulie.

Josephine Hannah Chaplin a mai avut 10 frați, fiind născută în Santa Monica, California, în martie 1949, după ce părinții ei au fugit șase ani mai devreme, în 1943.

 

Veste tristă: Sinead O’Connor a murit. Avea 56 de ani

Sinead O’Connor a murit la vârsta de 56 de ani. Moartea ei vine la un an şi jumătate după ce fiul ei, Shane, în vârstă de 17 ani, și-a luat viața în ianuarie 2022, după ce a evadat dintr-un spital.

Artista se luptă de ani buni cu probleme psihice.

În ultima sa postare pe rețelele de socializare, Sinead a postat pe Twitter o poză cu fiul ei decedat și a scris: „De atunci trăiesc ca o creatură de noapte strigoi. El a fost dragostea vieții mele, lampa sufletului meu”.

Sinéad Marie Bernadette O’Connor (născută pe 8 decembrie 1966, Glenageary), a murit la Leinster, în Irlanda. S-a făcut remarcată atât datorită calităților sale artistice cât și declarațiilor polemice și a extravaganței. Are în palmares un premiu Grammy.

A murit la 26 iulie.

 

Îndrăgitul actor Mark Margolis a încetat din viață, din cauza diabetului

Pe data de 3 august, Mark Margolis, actorul cunoscut în întreaga lume pentru rolul său din Breaking Bad și multe alte producții, a murit la vârsta de 83 de ani. Sfârșitul l-a găsit pe artist cât era internat în spitalul Sinai din New York. Vestea tristă a venit chiar de la fiul său.

După o luptă scurtă cu diabetul, actorul a pierit. În urma sa, a lăsat-o pe soția Jacqueline Margolis să-și aline durerea cu fiul său Morgan Margolis și cei trei nepoți ai săi, Ben, Aiden și Henry Margolis. Familia plănuiește să găzduiască o înmormântare privată și un memorial. În loc de flori, plănuiesc să ceară donații către Fundația de Cercetare a Diabetului Juvenil, în memoria lui Mark Margolis.

 

Constantin Bălăceanu-Stolnici: academicianul avea 100 de ani

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a murit, duminică, la vârsta de 100 de ani, potrivit unui anunț al Universității Ecologice București.

”La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB). Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie. Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, au sris reprezentanții UEB pe Facebook.

Constantin Bălăceanu-Stolnici, născut pe 6 iulie 1923, la Bucureşti, a fost un om de ştiinţă român, medic neurolog şi profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române din 1992. După scandalul legat de colaborarea cu Securitatea, Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a retras din Academia Română. El a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

 

Toto Cotugno. Avea 80 de ani

Celebrul cântăreț italian care împlinise 80 de ani în iulie, cantautorul s-a stins din viață pe 22 august, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat, scrie presa italiană. Cel care a dat vestea a fost managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni”.

Cel care a dat vestea pentru Ansa a fost managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni”.

Salvatore Cutugno cunoscut publicului sub numele Toto Cutugno, este un cântăreț și compozitor italian de muzică ușoară. Are peste 400 de melodii compuse și peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Este primul cantautor care a câștigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (în 1980) și singurul cantautor italian care a câștigat marele premiu la Eurovision în secolul XX.

Celebrul său hit „L’italiano“ a fost cel mai bine vândut disc italian în perioada 1981-1986. Melodia, înregistrată în 1983, este cântată de peste 160 de interpreţi din întreaga lume, fiind printre cele mai fredonate cântece italiene din toate timpurile.

 

Din păcate, trupul lui Răzvan Gorcinski nu a făcut față bolii. Fostul toboșar al lui Kempes și Leo Iorga a murit

Răzvan Gorcinski, fostul toboșar de la Proconsul, a murit, iar anunțul trist a fost făcut chiar de membrii trupei. Bărbatul era internat în spital având septicemie.
Răzvan Gorcinski, bateristul trupei conduse de arădeanul Kempes, se afla internat în stare critică. Muzicianul suferea în urma instalării unei septicemii neașteptate.

Acesta a mai colaborat cu trupa Proconsul și cu arădeanul Leo Iorga.
Răzvan Gorcinski era internat în spital având septicemie. În urmă cu o zi, Florența Marin, o apropiată a artistului, spunea că Răzvan se lupta pentru viața sa din cauza unei septicemii.

Michael Gambon, actorul care l-a intepretat pe profesorul Dumbledore din Harry Potter, a murit la 82 de ani

Michael Gambon, actorul care l-a intepretat pe profesorul Dumbledore din ‘Harry Potter’, a murit la 82 de ani.
După cum dezvăluia într-un interviu acordat pentru cotidianul The Herald în 2004, a ştiut dintotdeauna că va deveni actor. În 1962 s-a prezentat la o audiţie în faţa legendarului actor shakespearian Laurence Olivier, care a făcut din el unul dintre membrii fondatori ai National Theatre la Old Vic, alături de alţi tineri actori talentaţi, printre care s-au aflat Derek Jacobi şi Maggie Smith. În anii care au urmat, Michael Gambon şi-a construit o reputaţie solidă pe scenă și în cinematografie.
A murit la 29 septembrie.

Valentin Illeş, vicepreşedintele Federației Române de Dans Sportiv, a murit în Ungaria, în urma unui accident rutier cumplit

Tragedie în lumea dansului sportiv. Vicepreședintele Federației Române de Dans Sportiv, Valentin Illeș a murit într-un teribil accident de circulație în Ungaria
Accidentul s-a produs pe autostrada M5, în zona Kecskemét, la kilometrul 91 pe direcția către Budapesta. Un autoturism a intrat în coliziune cu parapetul interior al benzii, a rupt parapetul și a intrat în coliziune cu un camion care venea din direcția opusă.
În urma impactului, camionul a rupt și el parapetul interior și a intrat în coliziune cu un alt autoturism care venea din direcția opusă. Vicepresedintele Federatiei Romane de Dans Sportiv a murit pe loc.
Sportivul de 49 de ani era căsătorit şi avea doi copii. Valentin a fost unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din dansul sportiv din România. El a şi fondat un club de dans sportiv de performanţă, Bolero Timişoara.

S-a stins un Lord al fotbalului: Sir Bobby Charlton

Legendarul Sir Bobby Charlton a murit pe 21 octombrie, la 86 de ani.

Fostul mijlocaș a fost un nume uriaș în istoria fotbalului englez și mondial. „ Cuvintele nu sunt de ajuns” , a scris Manchester United, clubul cel mai important din cariera sa, pe platforma X.

„Manchester United este în doliu pentru dispariția lui Sir Bobby Charlton, unul dintre cei mai mari jucători și cei mai iubiți din istoria clubului nostru. Sir Bobby a fost un erou pentru milioane de persoane, nu doar la Manchester United și în Regatul Unit, ci și oriunde se joacă fotbal în lume.

Ultimii ani din viața legendarului fotbalist au fost complicați, după ce a fost diagnosticat în noiembrie 2020 cu demență. A lăsat naționala Angliei campioană mondială în 1966 cu un singur supraviețuitor, Sir Geoff Hurst, autorul hat-trick-ului din celebra finală cu Germania de Vest.

Fratele său, Jack, a murit la 85 de ani în iulie 2020, tot din cauza maladiei necruțătoare, iar fostul fundaș dreapta al selecționatei campioane mondiale, George Cohen, s-a stins în decembrie 2022, la 83 de ani.

„Cu regret anunțăm că Sir Bobby Charlton a murit în această dimineață. A murit în pace, înconjurat de familie. Familia lui ar vrea să mulțumească tuturor celor care au avut grijă de el, celor care l-au iubit și l-au încurajat”, a transmis familia lui Bobby Charlton.

Un sportiv legendar 

Bobby Charlton a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal și a fost numit Fotbalistul European al Anului în 1966. Bobby Charlton și-a petrecut aproape întreaga carieră la Manchester United, unde a devenit faimos pentru incursiunile sale în atac și pentru șutul puternic de la distanță.

În 1968, a fost căpitanul echipei Manchester United, prima echipă engleză care a câștigat Cupa Campionilor Europeni; în finala competiției, Charlton a marcat două goluri. Charlton a marcat mai multe goluri pentru Manchester United și naționala Angliei decât oricare alt fotbalist. Deține de asemenea recordul de prezențe în tricoul lui United. Este considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie.

A fost numit cavaler al Imperiului Britanic în 1994.

 

Natașa Raab, celebra actriță care a cucerit inimile românilor cu numeroasele roluri în filme, seriale și piese de teatru, a murit la 70 de ani

Natașa Raab, o actriță de renume nominalizată la Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal datorită interpretării sale din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011), a încetat din viață la vârsta de 70 de ani. Din 2020, Natașa Raab a luptat cu boala Parkinson, adăugându-se astfel la o serie de probleme de sănătate pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Natașa Raab s-a născut la 15 iulie 1953 în Huedin, județul Cluj, și și-a început cariera artistică în adolescență. A cântat jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților și a Casei Armatei din Cluj și a făcut parte din Ansamblul Mărțișorul, unde a abordat muzica populară. De asemenea, a studiat canto cu Stela Simonetti și a urcat pe scena Teatrului Național din Cluj, colaborând cu celebrul actor George Motoi.

După absolvirea liceului Gheorghe Barițiu din Cluj-Napoca, Natașa Raab a continuat să-și dezvolte talentul la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I.A.T.C.) din București, sub îndrumarea profesorului Mircea Albulescu, absolvind în promoția 1988.

Între anii 1979 și 1988, a fost model la Centrul de Creație UCECOM, adăugând o altă dimensiune carierei sale artistice. După absolvire, și-a desăvârșit cariera ca actriță la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova, colaborând și cu Teatrul Odeon din București.

Starul din ”Friends”, Matthew Perry a murit la doar 54 de ani

Matthew Perry, îndrăgitul actor care a jucat rolul lui Chandler Bing în ”Friends”, a murit pe 29 octombrie. El avea 54 de ani. Perry a murit după ce s-ar fi înecat accidental, sâmbătă, la locuinţa sa din Los Angeles, potrivit Los Angeles Times, care citează surse din poliţie.

Nu există suspiciuni privind un act criminal, au declarat sursele pentru LA Times. ”Suntem devastaţi de moartea dragului nostru prieten Matthew Perry. Matthew era un actor incredibil de talentat şi o parte de neşters din familia Warner Bros. Television Group”, a transmis Warner Bros. Television Group pentru CNN. ”Impactul talentului său pentru comedie a fost simţit în întreaga lume şi moştenirea sa va trăi în inimile multora. Este o zi dureroasă şi trimitem dragostea noastră familiei sale, celor dragi şi tuturor fanilor săi devotaţi”, a arătat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Pompieri din Los Angeles , Brian Humphrey, a declarat pentru CNN că apelul la 911 a fost făcut la 4.07 p.m., pentru o salvare de urgenţă din apă. Reprezentanţii lui Perry nu au răspuns solicitărilor CNN

Născut în Williamstown, Massachusetts, şi având tatăl actor şi mama jurnalistă, Perry s-a mutat cu ea în Ottawa, Canada, când era copil, după ce părinţii săi s-au despărţit. Perry şi-a urma pasiunea pentru tenis şi a devenit un jucător de top în Canada. Ca şi tatăl său, tânărul Perry a fost interesat de actorie după ce s-a mutat la Los Angeles când era adolescent, pentru a locui cu acesta.

 

Oleg Protopopov, o legendă a patinajului artistic

Oleg Protopopov, care împreună cu soția Ludmila Belousova a cucerit primele două titluri olimpice la patinaj artistic pe perechi ale dinastiei sovietice, a murit la vârsta de 91 de ani.

Protopopov și Belousova s-au căsătorit în 1957, apoi în 1964 și 1968 au câștigat primele două din cele 12 titluri olimpice consecutive de perechi pentru patinatorii artistici sovietici sau ruși.

Belousova a murit în 2017, la vârsta de 81 de ani.

Perechea, scoasă din competiții de sovietici

Perechea a câștigat, de asemenea, patru titluri mondiale consecutive din 1965 până în 1968.

Au urcat pe podiumul mondial opt ani consecutivi, un record pentru orice disciplină de la al Doilea Război Mondial încoace (fără a pune la socoteală patinatorii de perechi sau dansatorii pe gheață care au avut mai mulți parteneri în timpul unei serii).

Conform CIO, ei au fost scoși din competiții de autoritățile sovietice după ce au terminat în urma perechii emergente Irina Rodnina și Aleksey Ulanov la sfârșitul anilor 1960.

În 1979 au reușit să fugă în Elveția, au făcut vacanțe în New York și au patinat în spectacole în SUA.

O pierdere pentru lumea artistică: celebra Rona Hartner s-a stins din viață la doar 50 de ani

Celebra Rona Hartner s-a stins din viață pe 23 noiembrie. Artista avea 50 de ani.

Ea suferea de mai mult timp de cancer la plămâni și creier.  Sora Ronei Hartner a postat pe Facebook un anunț trist despre actriță: „Bună seara la toată lumea, Sunt Rinda, sora Ronei. Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el”.

Rona  a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și creier și povestea că boala a ajuns în stadiul 4. „Am o tumoare de 5 centimetri la plămâni și 7 tumori pe creier”, spunea actrița în vară. Ea nu a renunțat însă să spere că va învinge din nou cancerul, după ce în trecut a mai făcut asta, în cazul unui cancer la colon.

Rona Hartner s-a născut la 9 martie 1973, în Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii Germane „Herman Oberth” din Bucureşti (1979-1991), iar din 1992 a început cursurile la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, potrivit site-ului CineMagia – www.cinemagia.ro.

În 1996 l-a întâlnit pe regizorul francez Tony Gatlif, care era în căutarea unei actriţe pentru filmul „Gadjo Dilo” („Străinul nebun”), ce se filma în România, ea primind rolul de actor principal şi interpret al melodiilor din film, potrivit site-ului amintit. Acest rol i-a adus mai multe premii, la diferite festivaluri, precum „Leopardul de bronz” (Premiul special pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, precum şi o nominalizare la premiile Cesar.

Rona Hartner s-a stabilit în Franţa de peste 20 de ani, potrivit Agerpres. Ca artistă s-a orientat şi spre alte domenii, fiind deopotrivă, cântăreaţă (jazz, rock, reggae, rock alternativ, blues, inclusiv la instrumente – chitară, saxofon, pian) şi dansatoare.

 

Henry Kissinger, groparul Ciprului, dar distins cu Nobelul pentru Pace, a murit la 100 de ani

Fostul diplomat american Henry Kissinger a murit la domiciliul său din Kent, Connecticut. Figură marcantă a diplomației americane, om de stat, profesor și câștigător al premiului Nobel pentru pace Kissinger avea 100 de ani.

Henry Kissinger a fost considerat cel mai puternic secretar de stat de după cel de-al doilea război mondial, ambiția și abilitățile sale au fost fundamentale pentru deschiderea Statelor Unite către China, ieșirea din războiul din Vietnam și relansarea în relațiile cu Uniunea Sovietică, relatează Agerpres.

 

Ryan O’Neal, actorul din Love Story care ne-a făcut pe toți să plângem, a murit la 82 de ani

Actorul Ryan O’Neal, cunoscut pentru rolul din „Love Story” a murit la 82 de ani, a declarat pe 9 decembrie fiul său Patrick O’Neal într-o postare pe Instagram, relatează Reuters.

El a fost diagnosticat cu leucemie cronică în 2001 și cancer de prostată în 2012, potrivit Hollywood Reporter.

„Tatăl meu a murit liniștit astăzi, cu echipa sa iubitoare alături de el, sprijinindu-l și iubindu-l așa cum ar fi făcut el pentru noi”, a scris Patrick O’Neal.

Era„ cea mai amuzantă persoană din orice cameră. Și cel mai chipeș clar, dar și cel mai fermecător. O combinație letală. Îi plăcea să facă oamenii să râdă”, a spus Patrick O’Neal despre tatăl său.

O’Neal a jucat în clasicul film de dragoste din 1970 alături de Ali MacGraw. În urma duetului său cinematografic cu Ali MacGraw, O’Neal a jucat alături de Barbra Streisand în What’s Up, Doc? (1972) și The Main Event (1979).

Cariera de actor a lui O’Neal a luat avânt după ce a obținut un rol în telenovela „Peyton Place” în 1964.

 

Arădeni celebri de la care ne-am luat ADIO în 2023. Dumnezeu să-i odihnească!

Articolul aici: https://www.glsa.ro/aradeni-celebri-de-la-care-ne-am-luat-adio-in-2023-dumnezeu-sa-i-odihneasca/

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției