Am tot văzut în aceste zile pe străzile Aradului, dar și în mediul online, animale de companie, fie pierdute, fie abandonate. În urma verificărilor efectuate foarte multe dintre animăluțe nu erau microcipate.
Arădenii trebuie să știe că riscă amenzi uriașe dacă nu își microcipează animalul de companie. DSVSA a anunțat amenzile pe care le va aplica deținătorilor de animale de companie care au refuzat să le microcipeze.
Așadar, persoanele care refuză să achite 40 de lei pentru microciparea animalelor de companie ar putea să plătească amenzi de până la 1.200 de lei, anunţă Direcţia Sanitar-Veterinară.
Conorm legii, doar câinii microcipați beneficiază de imunizări, conform deciziei Curţii Constituţionale din 31 ianuarie 2023 privind Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei nr.155/2001.
Vaccinarea antirabică este obligatorie la toate carnasierele domestice după ce acestea au fost identificate prin microcipare. Animalele se vaccinează începând cu vârsta de 3 luni. Imunizarea se formează după 14 zile de la vaccinare.
Contravaloarea vaccinului contra rabiei si costurile manoperei de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân din exploatațiile nonprofesionale se asigură din bugetul ANSVSA (proprietarii câinilor nu trebuie să plătească).
Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificare şi înregistrare în RECS, completarea si eliberarea carnetelor de sănătate a câinilor.
Rabia este o afecțiune deosebit de periculoasă care se poate transmite la om. Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă întâlnită la mamifere, dar mai ales la câini. Este cauzată de virusul rabic care se regăsește în saliva animalului infectat și se poate transmite la om. Rabia se manifestă prin tulburări nervoase, agresivitate, paralizie și decesul animalului.
În ultima perioadă, au fost confirmate mai multe focare de rabie pe teritoriul României, atât la animale domestice cat si la animale sălbatice.
Așadar, proprietarii de câini să înțeleagă importanța vaccinării antirabice și necesitatea microcipării. Această identificare prin microcipare va reduce considerabil numărul abandonurilor de câini.
Conform legii, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către ANSVSA. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
De asemenea, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic câinii la interval de cel mult 12 luni, riscă amenzi contravenționale între 3.000 si 12.000 lei.
sursa realitatea.net