Grigore Leșe, intrerpret de muzică tradițională din zona Lăpușului, Maramureș, doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere de la Universitatea București și Universitatea de Muzică București, cunoscut și ca realizator de emisiuni de televiziune va prezenta, la Arad, concertul „Un secol de dor“, cu ocazia Zilei Culturii Naționale a României.Evenimentul va avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 18:30, la Cinematograful „Arta“ din Arad și va cuprinde proiecția unui film documentar și un concert de muzică tradițională.

Concertul „Un secol de dor“

La concertul „Un secol de dor“, alături de Grigore Leșe, pe scenă vor fi: Mihaela Pletea – soprană, Maria Chifu – fagot și Demetra Gîrleanu – pian. Este vorba despre un concert amplu, ce va prezenta povestea trecutului nostru istoric, o îngemănare între muzica tradițională și cea academică. Spectatorii vor putea asculta lucrări muzicale semnate de Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin.

În repertoriul cunoscutului artist și al invitatelor sale se vor regăsi interpretări ale scrisorilor de pe front, hori de unul singur, zicăli de jale, de dragoste și de înstrăinare. Absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, secția interpretare muzicală – fagot și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient.

Artist cu spectacole susținute atât în țară, cât și în străinătate, Grigore Leșe este și un reprezentant de seamă pe scenele internaționale. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel), fiind invitat să cânte la cele mai importante manifestări culturale de gen din lume.

În anul 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești“.

Recomandările redacției