Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că România produce 40% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă şi exportă jumătate din producţia de carne de pui.
Acesta anunţă că Ministerul Agriculturii va face investiţii în locuri de cazare în sectorul suin pentru reproducţie, pentru a asigura o parte cât mai mare a consumului intern, transmite News.ro.
Potrivit oficialului , „noi suntem o ţară care produce cereale şi este şi păcat să importăm carne de porc şi să nu o producem la noi, în România”.
„În perioada următoare, Ministerul Agriculturii va lansa încă 100.000 de locuri de cazare în sectorul suin pentru reproducţie pentru că avem nevoie de 9 milioane purcei pentru a a asigura consumul de care românii au nevoie într-un an, aici facem referire la carne de porc”, a mai afirmat ministrul Florin Barbu.
Potrivit acestuia, în România importă 60% din carnea de porc consumată la nivel naţional anual, producţia internă asigurând 40% din consum.
În schimb, conform datelor prezentate de ministru, producătorii de carne de pui exportă cantităţi însemnate. „Am investit peste 100 de milioane de euro în sectorul avicol, avem un grad de autosuficienţă de 150%, asta înseamnă că 50% din carnea de pui care se produce în România merge la export. (…) La finele anului 2024 vom avea încă 9 milioane de locuri de cazare în plus în sectorul avicol faţă de ce este existent”, a mai spus Barbu.
Acesta a precizat că în anul 2024, pentru prima dată, bugetul Ministerului Agriculturii este de 2% din PIB.
Ministrul a anunţat, de asemenea, continuarea programelor „Tomata”, „Usturoi” şi acordarea ajutoarelor de minimis şi în acest an.
Sursa News.ro.