În cadrul unui interviu de săptămâna trecută am discutat cu Călin Abrudan despre proiectele culturale și turistice ale orașului Ineu, având în prim plan principalul obiectiv – Cetatea Ineului, dar și despre o serie de alte obiective îndrăznețe cum ar fi Bobul de vară, Grădina zoologică, Dino Parc, Moscheea, Bastionul și multe altele, care au rolul de a așeza Ineul și întreaga Vale a Crișului pe harta turistică a României. Interviul poate fi citit aici: www.glsa.ro/cetatea-ineului-bobul-de-vara-gradina-zoologica-dino-parc-moscheea-bastionul-proiectele-de-anvergura-care-pun-ineul-pe-harta-turistica-a-tarii. Ineul nu are însă doar obiective și realizări de ordin cultural – turistic și tocmai de aceea discuția cu primarul Călin Abrudan a continuat și pe tema altor subiecte.
– Aveți un proiect de cinci milioane de euro, care include aproape 13 kilometri de piste de biciclete, un pod peste Criș, un autobuz electric, biciclete etc. Puteți dezvolta puțin proiectul?
– Pe lângă Cetatea Ineului, subiect pe care l-am abordat pe larg data trecută, un alt obiectiv foarte important care este la final și care face parte din POR, care include transportul verde, sunt pistele de biciclete. Este un proiect în valoare de 5 milioane de euro și este finalizat în proporție de 90%. Pista are 12,7 kilometri. Proiectul include și un pod nou peste Crișul Alb care leagă partea de Nord a orașului cu partea de Sud. Podul este doar pentru pietoni și bicicliști și bineînțeles pentru situațiile de urgență, vorbim aici de Salvare, Poliție și de Pompieri care pot să intre pe pod. În această vară cel târziu îl vom da în folosință.
Proiectul include și achiziționarea unui autobuz electric, stații de autobuz, rastele pentru biciclete, precum și bicicletele în sine. Este vorba despre un număr de 40 de biciclete, care deja au și ajuns la noi. Nu le-am prezentat încă, dar le avem deja în stoc. Se va putea face abonament, deși în prima etapă plimbarea cu bicicletele se va putea face în mod gratuit, conform regulamentului.
– Ineul se concentrează pe „oraș verde“.
– Încercăm să promovăm cât mai multe astfel de alternative „verzi“, cu cât mai puține emisii de carbon. Așa se și denumește proiectul: Reducerea emisiilor de carbon și încercăm pe zona de centru să reducem pe cât posibil circulația autovehicolelor poluante. De aceea am și pus acest autobuz electric la dispoziția localnicilor. Autobuzul va intra începând din această primăvară în circuitul orașului.
Odată cu trecerea autobuzului la CTP, vom avea și un operator pe el și va deveni funcțional.
Un alt proiect mare al nostru este în pregătire acum. Este cel legat de spațiile verzi, pe Regenerare Urbană, unde se va deschide o linie de finanțare. Vom dezvolta în jurul Cetății, pe Albia Crișului, 40 de hectare de spații verzi. Practic, vom împrospăta spațiile verzi ale orașului, le vom moderniza pe cele existente sau vom crea altele acolo unde e cazul. Este un proiect foarte mare, probabil cel mai mare proiect de spații verzi din regiunea de Vest, cel puțin nu știm să fie altul mai mare în această parte a țării.
– Am văzut că se construiește un bloc. Investiți și în latura socială a orașului.
– Un alt proiect pe care îl vom finaliza în acest an este pe componenta socială și este vorba despre un bloc de locuințe sociale. Introducem apă, canal și asfalt în zona mărginașă a orașului, respectiv în Cartierul Romilor, în special. În două sau trei luni de zile se va finaliza proiectul. Am terminat deja introducerea apei și a canalizări, acum lucrăm la asfaltarea drumurilor. A fost o lucrare extrem de dificilă, în special în acea zonă. Mai avem și alte străzi în Unitatea militară care fac accesul cetățenilor înspre fabricile pe care le avem noi în dezvoltare în oraș.
Blocul are o capacitate de 36 de apartamente. Condițiile de ocupare sunt precum cele de la ANL-uri, cu diferența că la noi nu mai există limită de vârstă. Încercăm să dezvoltăm componenta locativă a orașului, tocmai pentru a ajuta agenții economici de la noi din Ineu să își găsească cât mai mulți oameni care pot să stea în apropierea agentului economic și de ce nu să rămână aici definitiv.
– Știu că atunci când s-a înființat spitalul nou s-a pus problema unor locuințe pentru personalul medical.
– Am realizat și blocuri special destinate pentru medici. Este vorba despre locuințe de servici. Acolo este deja în întregime ocupat. Avem medici, dar și polițiști sau angajați ai primăriei. Avem din toate spectrele. În plus, avem opt blocuri ANL construite deja, pe lângă acest bloc social care se construiește.
Mai avem o cerere pentru construirea a două blocuri sau a unui bloc cu două scări. Vom vedea în primăvara acestui an cum ni se va aproba. Prin asta încercăm să creștem fondul locativ, iar pe Legea 114 am depus un proiect pe care l-am și câștigat, urmează să rescriem cererea de finanțare în acestă primăvară cu un bloc care va include 45 de apartamente. Este vorba despre o clădire veche din fosta unitate militară. Vor însuma un total de 80 de apartamente acolo, toate noi. Asta va însemna mult pentru angajatorii noștri, atât cei pe care îi avem deja, cât și pentru cei care vor veni să investească în Ineu.
– Nu se poate să evităm subiectul asfaltărilor.
– Avem un proiect mare în derulare care va începe acum, în următoarea lună, maxim o lună și jumătate, pe Anghel Saligny, respectiv 12 kilometri de străzi. Acest proiect a fost deja licitat, avem deja constructor, avem proiectarea predată, așteptăm doar să fim anunțați de Minister când semnăm contractul de finanțare, iar constructorul să se poată apuca de lucru.
– Vorbim despre introducerea gazului în satul Mocrea?
– Avem un proiect câștigat, suntem în faza de proiectare pentru gaz în satul aparținător Mocrea și câteva străzi din oraș care au rămas nerezolvate. Proiectul însumează undeva la 10 kilometri de străzi unde va fi introdus gazul. Sperăm să implementăm proiectul în acest an.
– Se construiește un bazin de înot.
– Avem un proiect în derulare pentru construirea unui bazin de înot, pe care sperăm să îl finalizăm în luna mai, când să îl și punem în folosință. Este un bazin de înot didactic și sperăm să fie folosit de toți cetățenii.
– Aveți proiecte și pe PNRR.
– Pe lângă un proiect privind înființarea unei grădinițe mai depunem unul pe Școala Generală cu clasele V-VIII pe Programul Operațional Regional. Avem două clădiri în licitație acum: fosta Judecătorie care este acum Direcția Socială și Clubul Sportiv. Vorbesc de clădirile pentru eficiență energetică pe PNRR.
Vom introduce de asemenea apa și canalizarea în Dealul Viilor. Anul acesta lucrarea va fi finalizată.
Tot pe PNRR avem o altă pistă de biciclete nouă, de aproape 5 kilometri. Proiectul este în licitație acum. Până la sfârșitul anului vom realiza și această lucrare. De asemenea, avem în proiectare alți peste 10 kilometri de pistă de biciclete, pe lângă cei 12,7 și cei aproape cinci kilometri despre care v-am spus. Încercăm să cuprindem aproape toate străzile largi.
Mai avem în proiectare câteva blocuri din centru pentru măsura de eficiență energetică, proiecte pe care le vom depune în vara aceasta.
Avem în discuție două clădiri de la Liceul Sava Brancovici, Grădinița din Cartierul Traian care va fi una nouă, modernă.
– Care este situația consumului electric. Aveți în vedere înființarea unui parc fotovoltaic?
– Am depus un proiect pentru înființarea a trei parcuri cu panouri fotovoltaice. Aceste trei parcuri ne acoperă în înregime consumul primăriei, împreună cu iluminatul public și cu toate instituțiile primăriei și vorbim aici inclusiv de spital și școli. Practic, tot ce înseamnă clădiri și domenii publice. Am încercat să rezolvăm și această problemă, care este din ce în ce mai acută pentru noi ca și costuri.
– Nu este greu pentru un oraș ca Ineul să întrețină un spital?
– Spitalul vrem să îl dezvoltăm. Am câștigat un proiect cu ambulatoriile. Pe lângă dotările pe care le-am realizat trebuie să continue modernizarea lor. Mai avem un proiect care face referire la partea de fluide, de tot ce înseamnă partea de interioare, cu tot felul de probleme pe care le-am văzut de-a lungul vremii la spitalele din țară. Al nostru chiar dacă este nou, tot timpul poate fi mai bine pus la punct.
– Aveți probleme cu dotarea sau cu lipsa de personal, așa cum se întâmplă în majoritatea unităților medicale din țară?
– Momentan nu sunt probleme. Ne bucurăm că au venit medici și că reușim să creștem de la lună la lună. Am reușit o linie de gardă nouă pe linia pediatrică. Este un mare lucru pentru noi pentru că tot timpul am întâmpinat dificultăți aici. Prin acest lucru ajutăm și Spitalul Județean din Arad, pentru că multe dintre cazuri le preluăm noi acum. De altfel, am făcut o solicitare de mărire a spitalului nostru cu opt paturi. Cinci paturi pe Pediatrie și trei pe Ortopedie. Vom crește vizibil în următorii ani spitalul nostru. Mai mult, vrem să facem o anexă a spitalului, să realizăm o construcție nouă în curte, unde să mutăm Pediatria și să dezvoltăm celelalte secții în interiorul spitalului.
Intenționăm ca în acea clădire nouă să mutăm și Salvarea, care acum funcționează într-o locație insalubră.
– Legat de învățământ, am văzut că se construiește.
– Avem prinsă în proiect o creșă nouă, cu 60 de locuri. Creșa pe care o avem acum nu este suficient de mare și nu face față solicitărilor. Dorim să sprijinim părinții cu tot ceea ce putem.
De asemenea, am construit două grădinițe noi, una la Mocrea și alta pe strada Avram Iancu. Cea de pe Avram Iancu este deja dată în folosință. O vom da și pe cea de la Mocrea anul acesta.
Am renovat internatul Colegiului Mihai Viteazul în întregime. Acum lucrăm la partea din față a corpului principal al unității de învățământ. Anul acesta finalizăm și această lucrare.
Sala de sport a Colegiului este de asemenea în construcție. Și ea va fi gata anul acesta.
Școala cu clasele I – IV este aproape renovată. Undeva în luna mai sau iunie trebuie să o finalizăm deja, iar în noul an școlar să intrăm complet în clădire.
Avem un proiect care cuprinde cinci clădiri, pe Agenția Fondului de Mediu pe latura școlară. Aici includem bucătăria, sala de mese, corpul de ateliere, grădinița cu program prelungit de pe strada Ioan Slavici, Centrul de zi a orașului nostru și Școala cu clasele I – IV.
Încercăm ca în următorii doi ani de zile să finalizăm tot ce înseamnă partea educațională de spații, ca ele să fie așa cum ni le dorim. Infrastructura este rezolvată în linii mari. Mai sunt de refăcut câteva străzi pe care le vom reface prin acest proiect.
– În ceea ce privește sportul?
Legat de sport, avem o bază sportivă în lucru. Din păcate, constructorul a falimentat. Lucrarea a CNI, noi suntem beneficiarii. Licitația se va relua pentru a se putea încheia lucrările. Baza sportivă este una de tip A și include două terenuri de sport, un teren mic pentru mini-fotbal, nocturnă, tribune. Mai urmează să prindem în finanțare o sală de sport mare de 180 de locuri. Noi nu am avut o asemenea sală de sport în oraș iar odată ce o vom avea vom putea să organizăm competiții cu spectatori.
– Aveți mulți investitori în Ineu.
– O veste bună, după fabrica nemțească care a ajuns la noi în 2012, și s-a dezvoltat în ultimii ani. Au deja patru fabrici dezvoltate la noi, avem și o solicitare în acest an. Grupul LIMOSS – fabricant de componente electrice și electronice – partener Stanzwerk, dorește să deschidă o nouă fabrică în Ineu, făcând primul pas în a se adresa Primăriei Ineu pentru găsirea unui amplasament/teren de 15.000 mp. Urmează să scoatem la licitație un teren și să sperăm că vor veni la noi. Vor avea undeva până în 500 de angajați.
Noi locuri de muncă se vor înființa prin extinderea parcului industrial din orașul Ineu.
– Vă mulțumim!