Nina Moleva, un cunoscut critic de artă, istoric și scriitoare rusă, a murit pe 11 februarie, la vârsta de 99 de ani, potrivit Ministerului Culturii din Rusia. Femeia deținea o colecție unică de artă, despre care susținea că este evaluată la o sumă uriașă, iar moștenitor al colecției l-a ales pe Vladimir Putin, scrie Moskovsky Komsomolets.

Nina Moleva a fost soția artistului Eliya Belyutin, care a murit în 2012. Împreună, ei au acumulat o colecție impresionantă de obiecte de artă, care include lucrări de Leonardo da Vinci, Michelangelo, Diego Velazquez, Titian, Berdardino dei Contino, Antonio Rossellino și alții.

Potrivit publicației ruse Moskovsky Komsomolets, valoarea colecției este estimată la 2 miliarde de dolari. Femeia a declarat în trecut că această colecție a fost începută de bunicul ei, Ivan Grinev, artist la Teatrul Imperial.

În timpul Uniunii Sovietice, obiectele de artă au fost ascunse în apartamentul său de 12 camere, care devenise locuință comună.

În 1968, moștenitorii au redobândit o parte din apartamentul lui Grinev, iar Nina Moleva și soțul ei au descoperit colecția unică.

În anii ’90, Nina Moleva și soțul ei au decis să lase moștenire colecția impresionantă statului rus, însă au descoperit că, legal, nu puteau face acest lucru. Ulterior, testamentul a fost întocmit pentru un reprezentant al statului – Vladimir Putin.

„I-am lăsat-o președintelui”, a declarat Moleva pentru Moscow Times în 2015, la telefon. „Nu am altceva de spus”.

Colecția era găzduită într-un apartament din centrul Moscovei, păzit 24 din 24 de ore. Femeia susținea că o casă de licitații din Paris, Hotel Drouot, a evaluat colecția la cel puțin 400 de milioane de euro și o valoare reală de 2 miliarde, scrie Moscow Times. Jurnaliștii și alți critici de artă au plus la îndoială, de-a lungul timpului, declarațiile lui Nina Moleva, iar Muzeul de Artă Pușkin a refuzat să accepte colecția când i s-a oferit drept donație.

Nina Moleva s-a născut pe 5 decembrie 1925, a absolvit Universitatea din Moscova în 1947 și a lucrat drept consultant de artă pentru numeroase instituții culturale și edituri.

Sursa digi 24

Recomandările redacției