Se pare că păpuşile vechi, fabricate la Arad, revin la modă. Jucăriile anilor ’70, ’80 sau ’90 sunt extrem de căutate şi se vând cu sute sau chiar mii de lei pe internet.
Arădenii care mai au aceste jucării, deţin adevărate comori, deoarce pe site-urile de profil sunt oferte cu sute și chiar mii de lei pentru o astfel de păpușă fabricată în Arad.
Înainte de Revoluția din 89 nu exista fetiţă care să nu aibă măcar o păpuşă de la ,,Arădeanca”.
Păpușile frumoase, cu ochi care clipeau, erau fabricate în singura fabrică de jucării din vestul țării.
,,Arădeanca” a fost prima fabrică de acest gen din România. La început, producea păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive. Ulterior a ajuns să fabrice păpuşi pe scară largă, multe dintre ele fiind reprezentări ale unor vedete.
Înainte de 89 o mare parte din producţia de jucării era destinată exportului. În țară cererea era mai mare decât oferta.
,,Păpuşile ,,Irina”, ,,Simona”, ,,Lidia”,,Larisa”, ,,Ancuța”, ,,Ioana”, „Bebe”, ,,Corsarul”, sau cele în rochii de gală erau cele mai căutate”, spune o arădeancă ce a lucrat ani buni în această fabrică.
După încheierea Jocurilor Olimpice de la Montreal, unde Nadia Comăneci obţinea nota maximă „Arădeanca” a realizat o păpuşă care să poarte numele generic „Nadia”. Scoasă la vânzare atât în ţară, cât şi în străinătate, micuţa păpuşă echipată în trening a adus bani frumoşi la bugetul de stat
După Revoluţie, fabrica şi-a pierdut încet, încet, pieţele de desfacere. A mai produs un timp păpuși unicat, după chipul unor vedete locale, dar asta pentru scurt timp.
Odată cu Revoluția în țară au intrat și mărfurile provenite din alte țări, mult mai ieftine, însă de o calitate care lăsa de dorit.
Astfel că păpuşile fabricate în China au invadat piaţa, iar prețul lor era chiar și de zece ori mai mic decât cel al jucăriilor fabricate în Arad.
După anul 2000, fabrica arădeană a intrat într-un con de umbră, iar în anul 2013, a intrat în faliment.
Se pare însă că păpușile fabricate la Arad au din nou căutare în anul 2024, după ani de zile în care au stat în lăzi prăfuite.
O dovedesc anunțurile publicate pe mai multe site-uri publicitare,unde păpușile de la Arădeanca sunt scoase la vânzare.
Păpuşa Lili, Arădeanca sau Ștrengarii sunt jucăriile pe care le recunosc doar adulţii de astăzi. Fabricate din pluş, cu feţe senine, ori din plastic deghizate în coşari sau marinari, nu lipseau din casele celor care au copilărit în perioada comunistă.
Păpuşile Arădeanca au rămas un etalon şi se vând acum pe internet cu sute de lei. Modelele mai deosebite sunt scoase la licitaţie şi vândute pentru mii de lei.
Nici în perioada comunistă păpușile produse la Arad nu erau ieftine. Părinții trebuiau să facă un efort financiar destul de mare pentru a-și putea permite să le dăruiască copiilor o astfel de jucărie. Pentru unele persoane, prețul acesteia putea să însemne chiar și un sfert de salariu, iar percepția asupra jucăriei s-a schimbat, tocmai din această cauză.
Dacă în ziua de astăzi o păpușă ar trebui să fie un obiect care să îl distreze pe copil, cu care acesta să se poată juca fără prea multe griji, acest lucru nu mai era valabil în cazul păpușilor Arădeanca din acea perioadă.
În majoritatea caselor, ele căpătaseră statutul de „bibelou”, ca un mic obiect de artă care trebuie privit și admirat fără să fie însă atins.
Arădenii care deţin astfel de păpuși au acum adevărate comori în casă
Cei care le-au păstrat, deţin acum adevărate comori, deoarece prețul unor astfel de jucării poate ajunge la câteva mii de lei.
Pentru cei care nu au apucat perioada comunistă, dar și pentru nostalgici, mai pot vedea păpușile fabricate la Arad la Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.
Puțini știu că păpușile Arădeanca au fost create pentru prima dată în anii ’30 ai secolului XX, când Gheorghe Țupa, un meșter popular talentat, a pus bazele acestei producții artizanale. În atelierul său modest, Țupa a transformat bucăți de lemn și material textil în păpuși unice, cunoscute astăzi sub numele de Păpușile Arădeanca.
Inițial, păpușile au fost create pentru a fi oferite ca cadouri copiilor din familii înstărite sau ca suveniruri turistice.
Cu toate acestea, popularitatea lor a crescut rapid, iar cererea a depășit așteptările.
Astfel, în anul 1949 a fost înființată prima mare fabrică de păpuși din vestul țării denumită Arădeanca, care a fost de fapt prima fabrică de jucării din România.
În scurt timp, Păpușile Arădeanca au ajuns să fie prețuite în toată țara și să fie exportate în diverse colțuri ale lumii iar acum sunt la mare căutare pe internet, oferindu-se sume mari pentru o astfel de jucărie produsă în orașul de pe Mureș.
Papusile Aradeanca se produc si azi in aceeasi fabrica pe strada Padurii 2-4.
Doar denumirea firmei e schimbata.