Urzicile, delicatese sezoniere cunoscute pentru beneficiile lor nutriționale, au devenit în ultimul timp o opțiune culinară din ce în ce mai exclusivistă și pe piața din Arad.
Cu toate că tarabele sunt pline, oamenii se cam feresc să le cumpere deoarece prețul a ajuns să rivalizeze cu cel al cărnii sau fructelor de mare.
Un kilogram poate atinge chiar și 60 de lei în unele locuri, o creștere semnificativă față de anul trecut.
Situația actuală în Piața din Arad:
Deși există o varietate de trufandale disponibile în piața din Arad, urzicile au ajuns să fie una dintre cele mai costisitoare opțiuni. Prețurile practicate de comercianți sunt de două ori mai mari față de anul precedent, ceea ce a surprins consumatorii obișnuiți cu această alegere sănătoasă și gustată de mulți.
Am găsit în piață grămăjoara de urzici cu 25 de lei. La prețul acesta vânzătorul îți oferea un pumn de urzici, greutatea lor fiind de câteva sute de grame. Kilogramul de urzici ajunge să fie astfel și 60 de lei.
Prețul urzicilor la fel ca al cărnii…
Cu toate că nutriționiștii recomandă consumul a aproximativ 300 de grame de urzici de cel puțin 2-3 ori pe săptămână pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate, arădenii nu se prea înghesuie la tarabe.
Maria, 42 de ani, din Arad:
„Deși iubesc gustul urzicilor și le-am cumpărat mereu de la piață, acum mă gândesc de două ori din cauza prețurilor ridicate. ”
Andrei, 35 de ani, cumpărător obișnuit de verdețuri din piață, de la țărani:
„Sunt un mare fan al produselor din piață dar și al urzicilor. Am fost surprins să văd cum prețurile au explodat în această primăvară. Cred că o să merg în pădure să-mi culeg singur pentru a-mi face pofta, deoarece se cam exagerează cu prețul”
Elena, 28 de ani, mamă singură, cu buget limitat:
„Având doi copii mici, mă preocupă prețurile dar și mâncarea sănătoasă. Știu cât sunt valoroase urzicile în aceasta perioadă și încerc să le introduc în dieta noastră datorită beneficiilor nutriționale. După ce am văzut cât costă, va trebui să mai aștept și să mă orientez către alternative mai ieftine, deoarece nu dau 25 de lei pe o mână de urzici, din care oricum nu ajungem să ne săturăm, mai bine cumpăr carne sau lactate de banii ăștia.”