Acum la început de primăvară, când foarte multe persoane încearcă o alimentație bazată pe verdețuri a fost realizat un experiment extrem de îngrijorător, de către Agro Jurnal. Aceștia au luat verdețuri de la piață și le-au dus direct în laborator.
În urma analizelor efectuate, pe lângă pesticide peste limita admisă a fost găsit și DDT-ul, un insecticid extrem de toxic, interzis de multă vreme în întreaga lume, toate acestea au fost găsite în verdețurile de sezon achiziționate din piețe și supermaketuri.
Chimist: O punem nespălată la mărunțit. Următorul pas, cântărim salata. Punem cantitatea neceară din protocol. Tot în protocolul laboratorului a intrat și ceapa de Sabangia luată de la piață.
Chimist: Avem un produs, ceapă verde. Vom lua din fiecare legătură. O punem la mărunțit. Însă surpriză cea mare a fost la ceapa verde.
Șef laborator: Am descoperit în probele de ceapă verde binecunoscuta substanță DDT.
DDT-ul este un pesticid interzis la nivel european încă din 1991, din cauza toxicității sale cunoscute, fiind legat de multiple tipuri de cancer la om.
În ceea ce privește proba de salată luată din piață, am găsit urmele folosirii a 6 pesticide, toate sub limita maximă admisă. Dacă ați face o salată din salată verde și ceapă, ați avea în total în bolul de salată 6 fungicide, 2 erbicide și, cireașa de pe tort, DTT-ul, care nu ar avea ce să caute sub nicio formă în bolul nostru de salată sănătoasă.
Consultant horticol: Eu cred că acesta e cel mai mare pericol: faptul că găsim urme de DTT la 30 de ani distanță de când acest produs a fost interzis la nivel mondial. El nu se mai folosește în nicio țară din lume. Atestă studiile careau fost făcute și care spun că acest produs are o remanență în sol de până sau peste 100 de ani.
sursa Agro Jurnal