Canalizarea, centrul de colectare, pista de biciclete, centrul medical sau școala verde sunt doar câteva din investițiile majore ale actualei administrații ale comunei Livada realizate sau începute în anul 2023.
Prin valoarea și necesitatea investițiilor și a sumelor infuzate în comună, putem spune că administrația condusă de primarul Iosif Bimbo și-a îndeplinit pe deplin obiectivele.
La acestea se adaugă obiectivele de investiții noi, precum realizarea PUZ-ului, stație de reîncărcare vehicule electrice, extinderea reabilitarea, modernizarea și dotarea școlii, construirea și dotarea complexului sportiv și a sălii de sport din Livada, extinderea iluminatului public, modernizarea iluminatului public și multe altele.
Dar cu siguranță cea mai importantă investiție din istoria recentă a comunei a fost introducerea canalizării, o investiție absolut necesară nu doar pentru confortul populației actuale a comunei, cât și pentru dezvoltarea ulterioară a celor două localități: Sânleani și Livada.
Situată la doar câțiva kilometri de Arad, comuna Livada a devenit una dintre principalele opțiuni ale arădenilor pentru a-și achiziționa o casă. Problema cea mai mare, invocată de către cei care s-au mutat în Livada ori care își doreau să se mute, era tocmai lipsa canalizării, o problemă care apăsa greu pe umerii administrației locale, pusă în situația de a găsi cât mai urgent o soluție.
Una dintre aceste soluții era ca master-planul pe județ să intre în funcțiune. Având însă în vedere faptul că maste-planul este doar la nivel de proiect tehnic, și în plus nu se știe dacă Livada ar fi fost eligibilă, conducerea primăriei a luat decizia de a urma un drum propriu și a accesat fonduri guvernamentale, iar o parte din lucrări sunt din bugetul local. Altminteri, așteptarea după master-planul pe județ ar fi împotmolit comuna poate cel puțin încă zece ani fără canalizare.
„Vă felicit pe toți pentru că ați reușit să rămâneți uniți în jurul acestui proiect. Nu a fost o decizie ușoară. Noi ne-am fi dorit să găsim o soluție care să îndeplinească toate condițiile, să reușim să aducem canalizarea la fiecare casă din localitate. De aceea am gândit master-planul pe întreg județul Arad. Dar acest master-plan durează, având în vedere că e vorba de sute de milioane de euro și de proiectele mai multor localități. Tocmai acesta a fost motivul pentru care v-am sfătuit să încercați să rupeți proiectul în mai multe bucăți, astfel încât măcar urgențele să le rezolvați mai repede. Iar acum ne aflăm într-un moment în care decizia pe care ați luat-o, pe care opoziția nu a susținut-o, v-a adus aici, la începerea lucrărilor. Vom vedea ce se întâmplă cu proiectul mare. Orice decizie ați lua, Consiliul Județean va fi alături de primăria Livada“, a declarat la acea vreme Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Primul tronson are un termen de finalizare de opt luni de zile, iar cel de-al doilea 11 luni de zile. „Vă garantez că lucrările de canalizare în Sânleani vor fi acoperite integral. Avem finanțarea deja, avem cele trei milioane de euro, cu ajutorul Consiliului Județean și al Guvernului, prin programul Anghel Saligni. Mai avem celelalte două tronsoane, care sunt suportate din Consiliul Local, în valoare de 1,5 milioane de euro.
Iată că din cele cinci tronsoane câte sunt în total, trei sunt deja finanțate. Va rămâne doar Livada și racordurile. În acest moment avem peste 65% finanțare pentru lucrările de canalizare“, a declarat Iosif Bimbo, primarul comunei Livada.
Taxele rămân aceleași
De asemenea, primarul a ținut să precizeze faptul că „taxele și impozitele nu vor fi majorate odată ce canalizarea va fi introdusă în comună“.