Restaurantele, cafenele şi magazinele alimentare sunt obligate să reducă preţurile alimentelor aproape de expirare, să le doneze unor asociaţii umanitare sau să transforme mâncarea rămasă în compost.

România aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare.

Patronii restaurantelor şi magazinelor alimentare trebuie sa respecte noi măsuri pentru a reduce risipa alimentară.

Localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu o termină la restaurant. În plus, pe ambalaje sau recipiente clienții nu vor mai plăti absolut nimic.

Diana Buzoianu, iniţiator lege: Să se reducă prețul la raft înainte de dată expirării pentru alimente, să fie donate alimentele respective, să fie transmise mai departe să poată să fie transformate în mâncare pentru animale, să fie făcut compost.

Supermarketurile sunt obligate să implementeze cel putin două dintre aceste măsuri înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi.

Reprezentant supermarket: Avem sectoare dedicate în magazin pentru aceste produse la vanzare accelerată, cum le spunem noi. La legume, fructe sau brutarie – vorbim de produse proaspete care expiră rapid – avem, după ora 19:00 în general, în toate magazinele avem reduceri între 50 şi 70% chiar.

Noua lege simplifică şi procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot primi alimente

Gabriel Sescu, administrator Bancă de Alimente: România se înscrie acum în linia euopeana pentru a reduce risipă și sprijină zona săracă, persoanele nevoiașe cu produse care oricum există, pentru care deja s-a investit, s-au consumat resurse.

Până anul viitor, Ministerul Agriculturii trebuie să realizeze şi o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară. Cei care nu vor respecta noua lege riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Sursa  Observator.ro

Recomandările redacției