Primarul comunei Grăniceri, Claudiu Petru Bătrânuț, se numără printre cei care au reușit să aducă un plus locuitorilor. Printre proiectele pe care le-a demarat în ultima perioadă, o parte dintre ele fiind în curs de finalizare, se numără asfaltarea străzilor și introducerea canalizării. Proiecte apreciate de către cei din zonă.
„Avem la Șiclău recepția la terminarea lucrărilor, la amenajare străzi prin asfaltare. Sunt ultimii doi kilometri și putem spune că am încheiat efectiv ceea ce înseamnă infrastructura rutieră în localitățile Grăniceri și Șiclău. În total sunt 34 de kilometri de rețele, iar banii au fost de la bugetul local cu sprijinul Consiliului Județean (cofinanțare). Pot să vă spun că am încrăcat la București un nou proiect de asfaltare (etapa a II a) și construire de trotuare în Șiclău și Grăniceri, un proiect pe care așteptăm să îl semnăm în zilele următoare și să demarăm procedura de licitație publică. Au fost lucrări și la biserică”, spune primarul Claudiu Petru Bătrânuț.
Totodată se lucrează și la drumurile de exploatare fiind deja executați cinci kilometri.
„Anul aceasta avem banii cuprinși pentru încă cinci kilometri de rețele de drumuri de exploatare în extravilanul localității Grăniceri. Am terminat și avut investiție pe ceea ce înseamnă școala din Șiclău. Am schimbat tot acoperișul, s-a lucrat la interioare și exterioare. Avem proiect pe PNRR, ceea ce înseamnă dotarea școlilor și a gărdinițelor cu aparatură modernă. Totodată avem implementat proiectul și suntem la recepția finală, la terminarea lucrărilor și obținerea din partea ANRE a autorizației de operare a furnizorului de gaze naturale. Este un proiect care cuprinde Socodor, Grăniceri și Pilu în care au fost relizați 136 de kilometri de rețea de gaz de diferite dimensiuni, aproximativ 2430 de branșamente individuale, adică la fiecare gospodărie. Așteptăm doar avizul ANRE-ului pentru ca fiecare gospodărie să fie alimentată cu gaz natural”, mai adaugă edilul.
Totodată s-a realizat cadastrarea gratuită a terenurilor extravilane din localitățile Grăniceri și Siclău și obținerea Cărților Funciare, în număr de peste 4.000, pentru proprietarii de terenuri agricole.
Proiectul cuprinde sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, precum și creşterea gradului de interconectare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine. La data semnării contractului de finanțare cele trei comune partenere nu erau racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.
Totodată s-a reușit realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, care va fi ridicat în zona Pilu – Grăniceri. Proiectul este însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.
„Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o staţie de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiţia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiţia de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu – Grăniceri”, a declarat primarul Petru Claudiu Bătrânuţ.
De asemenea, comunitatea din Grăniceri este implicată an de an în evenimentele culturale organizate la nivelul județului Arad.
Claudiu Petru Bătrânuț este primar din anul 2008, iar ziele trecute a fost validat pentru un nou mandat. În cele două localități pe care le conduce sunt 2470 de locuitori.
Stimă și respect d-le primar ptr.tot ce faceți ptr.aceste 2 loc.și ptr.cetățeni .Aș vrea să vă întreb ,pe str.Principală în Șiclău când faceți canalizarea? Ne chinuim să golit pe pristere …Vă mulțumesc ptr.un eventual răspuns.