Inima este cel mai puternic mușchi din organism și necesită o atenție specială pentru a o menține sănătoasă la orice vârstă. Informarea corectă, un stil de viață echilibrat, procedurile de screening și vizitele regulate la medicul cardiolog sunt printre cele mai importante măsuri de prevenție pe care le putem avea în vedere pentru o inimă sănătoasă.
Statisticile sunt îngrijorătoare atât în lume, cât și pe plan local, când vine vorba de incidența bolilor cardiovasculare. La nivel mondial, se estimează că 17,9 milioane de oameni pierd lupta cu aceste afecțiuni în fiecare an, arată datele studiului EuroAspire III, iar în România, conform Institutului Național de Sănătate Publică, jumătate dintre decesele înregistrate anual sunt cauzate de bolile coronariene.
Am analizat într-un interviu cu Dr. Anda Pescariu, medic primar cardiolog, factorii de risc care duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și care sunt metodele de tratament.
Factorii care influențează dezvoltarea bolilor cardiovasculare
Sănătatea inimii este strâns legată de stilul de viață al fiecărei persoane în parte și de propria patologie. Este recomandat să integrăm în activitatea noastră zilnică obiceiuri sănătoase și să limităm pe cât putem factorii dăunători, precum sedentarismul sau fumatul.
„Factorii de risc pe care îi putem influența în totalitate pentru a preveni apariția unor boli cardiovasculare – cum ar fi, de exemplu, boala coronariană cu expresia sa cea mai dramatică, infarctul miocardic – sunt fumatul și obezitatea.Alți factori de risc, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, pot fi influențați în sensul diminuării acțiunii lor nocive, printr-o bună colaborare cu medicul de familiei, cu medicul internist și cardiolog”, menționează Dr. Anda Pescariu
Bărbații sunt mai predispuși la bolile cardiovasculare decât femeile – mit sau adevăr?
„Femeile, datorită hormonilor feminini, sunt protejate în perioada fertilă de apariția unor boli cardiovasculare, mai ales în situația în care nu se auto expun unor factori de risc majori, cu precădere fumatul”,precizează Dr. Anda Pescariu
Femeile însă trebuie să acorde, în aceeași măsură ca bărbații, importanță semnelor care ar putea indica un infarct miocardic acut. Acestea pot apărea chiar și cu câteva săptămâni înainte și se manifestă prin oboseală neobișnuită, o stare de slăbiciune, tulburări de somn sau dificultate în respirație, senzația de greață și/sau disconfort abdominal.
Metodele de tratament pentru bolile coronariene
Persoanele care au fost diagnosticate cu o afecțiune cardiovasculară pot avea acces la metode de tratament atât non-invazive, printratament individualizat la recomandarea unui medic specialist,cât și chirurgicale, când riscurile sunt ridicate și pun viața pacientului în pericol.
„Pentru boala coronariană constituită (îngustarea arterelor coronare care hrănesc mușchiul inimii, până la obstrucția completă, care duce la infarct miocardic) este indicat tratamentul non-invaziv, mai exact cel medicamentos, la care se adaugă terapia de recuperare prin mijloace de fizioterapie și consilierea nutrițională pentru evitarea obezității, a consumului excesiv de grăsimi. Trebuie subliniat că orice pacient suspectat de boală coronariană, în baza simptomatologiei pe care o acuză, are nevoie de o evaluare invazivă, ideal coronografie, pentru aprecierea severității îngustărilor arterelor coronare. În funcție de rezultatele acestei evaluări, se apreciază de ce tratament are nevoie. Tratamentul este invaziv în cazul leziunilor coronariene severe (implant de stent, pontaj aorto-coronarian) sau exclusiv non-invaziv, în cazul leziunilor coronariene mai puțin severe”, completează Dr. Anda Pescariu.
Când este recomandată chirurgia cardiacă?
Intervențiile chirurgicale îmbunătățesc semnificativ viața pacientului, însă nu anulează definitiv afecțiunea cardiovasculară. Este foarte important ca după o astfel de procedură, pacientul să mențină un stil de viață sănătos: să renunțe la fumat, să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă, să facă regulat o activitate fizică, să mențină o greutate normală, să consume moderat alcool și să reducă stresul.
„Există numeroase boli în care chirurgia cardiacă este indicată, cele mai frecvente fiind bolile valvelor cardiace și bolile arterelor, mai ales coronare. Acestea sunt recomandate în funcție de severitatea bolii și prezența sau absența altor boli ale pacientului. Medicul de familie, specialistul cardiolog în colaborare cu chirurgul cardiac apreciază momentul optim al unei intervenții chirurgicale. Este important însă de menționat că după o procedură terapeutică invazivă, pacientul va urma un tratament non-invaziv toată viața”, completează Dr. Anda Pescariu.
E bine să ne aducem aminte că, de-a lungul călătoriei prin viață, corpul nostru este un aliat de nădejde. Este mereu acolo, ascultându-ne și răspunzând nevoilor noastre, chiar înainte ca noi să ne dăm seama. Atunci când ne simțim bine, el este primul care ne dă acea senzație plăcută de energie și vitalitate. Iar când vine vorba de sănătatea inimii, corpul nostru este și el acolo, alertându-ne că ceva nu este în regulă.Semnele care ne pot îndrepta către un medic cardiolog nu ar trebui ignorate. Presiunea sau durerea în piept care poate radia în brațe, spate sau maxilarpoate fi un semn de avertisment. De asemenea, simptome precum dificultăți de respirație neașteptate, palpitații neregulate, amețeli sau leșin pot fi semne ale unei probleme cardiace.
Ascultându-ne, vom observa aceste semnale timpurii și vom putea acționa în consecință.
Așadar, pune câteva momente pe pauză, ascultă-ți corpul și, dacă resimți aceste simptome sau altele care te îngrijorează, nu ezita să consulți un medic cardiolog. Este important să ne respectăm corpul și să îi oferim atenția și îngrijirea de care are nevoie pentru a ne bucura de o inimă sănătoasă și o viață echilibrată.