Nu cu mulți ani în urmă părea doar un vis pentru comuna Craiva să aibă capelă mortuară. Acum este aproape de finalizare cea de-a doua. Într-o comună în care până și asfaltul era rar, acum vedem alei betonate în cimitire, iar două proiecte cu bani guvernamentali, de modernizare a drumurilor comunale au fost deja semnate, urmând ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările la asfaltarea a aproape 10 kilometri de drumuri.
Alte proiecte de anvergură pentru comuna Craiva sunt introducerea gazului, ridicarea unei săli multifunționale de sport sau cadastrarea, la care se adaugă investițiile realizate deja în domeniul învățământului.
– Domnule primar Ioan Coșa, ați câștigat două proiecte de modernizare a drumurilor din comuna Craiva. Despre ce este vorba?
– Este vorba de proiectul “Modernizare drumuri comunale în comuna Craiva” – în lungime totală de 9,76 km de drum asfaltat.
Proiectele de asfaltare a drumurilor fac parte din programul de dezvoltare și modernizare a infrastructurii rutiere pentru anul 2024, în comuna Craiva, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
În proiect sunt cuprinse drumurile comunale DC1 Susag – Moțiori și DC 9 Mărăuș – Secaci.
Mai concret, proiectul cuprinde asfaltarea a 7,82 km de drum comunal care va face legătura între localitățile Susag – Moțiori (DC1) și 1,94 km de drum care vor conecta localitățile Mărăuș și Secaci (DC9). Astfel se va facilita traficul rutier între comuna Apateu și Craiva pe de-o parte și comuna Beliu-Craiva pe cealaltă parte.
Proiectul cuprinde atât partea de asfaltare a unei părți carosabile de 5,5 metri lățime, cât și șanțuri betonate pe toată lungimea acestuia.
Obiectivul de investiții va intra în faza de licitație, având speranța că vom reuși demararea lucrărilor în cursul anului 2024.
– Aveți și un proiect prin PNRR, în domeniul învățământului.
– În paralel, am semnat un contract de finanțare prin Programul National de Redresare și Reziliență, care cuprinde obiectivul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente a Școlii Gimnaziale Craiva”, proiect a cărui implementare este deja în curs.
Acest proiect cuprinde dotarea Școlii Gimnaziale Craiva cu mobilier și aparatura după cum urmează:
– laborator de informatică – dotat cu tabla interactivă și 21 de calculatoare (all-in-one sau laptop), sistem de sunet, imprimantă multifuncțională, camere videoconferință și sistem wi-fi;
– echipamente TIC pentru organizarea în mediul virtual pentru unități de învățământ preuniversitar – ce constă în dotarea a 15 săli de clasă cu table interactive de 65 inch și laptopuri;
– mobilier și materiale didactice pentru dotarea sălilor de clasă /sălilor de grupă din unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe – 15 săli de clasă vor beneficia de mobilier și diverse materiale didactice;
– laborator de Fizică – mobilier specific și materiale didactice specifice pentru dotare laborator de științe – în cazul nostru s-a stabilit necesitatea dotării unui laborator de fizică cu mobilier și echipamente necesare;
– cabinet de asistență psihopedagogică – mobilier specific și materiale didactice specifice (obiecte de inventar), inclusiv echipamente digitale, pentru dotare cabinete școlare.
– Nici primăria „nu a scăpat“ de digitalizare.
– Trebuie amintit că la sfârșitul anului 2023, Primăria Craiva a beneficiat de un proiect de Digitalizare, finanțat prin PNDR, cu sprijin AFIR, proiect prin care s-au înlocuit echipamentele IT din dotarea primăriei, respectiv s-a realizat un nou site web, www.primariacraiva.ro, s-a realizat o platformă de management a documentelor, găzduită pe un server propriu și s-a înrolat UAT Craiva în platforma CityON, prin care cetățenii își pot verifica în timp real bunurile cu care figurează la Registrul Agricol și Impozite și taxe, pot face plăți de orice fel, își pot verifica istoricul de plăți din 2015 până azi și pot interacționa online cu primăria.
– Aveți și o serie de proiecte realizate din bugetul local. Unul dintre ele se referă la modernizarea Școlii Primare din Chișlaca.
– Din toamna acestui an, copiii de la grădinița și clasele I – IV din Chișlaca vor beneficia de condiții mai bune în unitatea de învățământ datorită confortului oferit de o centrală termică pe lemne și o nouă instalație de încălzire, scăpând cu această ocazie de vechile teracote depășite din punct de vedere al uzurii și al randamentului oferit.
Lucrările sunt finanțate integral din bugetul local, asigurându-se atât achiziția centralei termice și a rețelei de calorifere aferente cât și ridicarea unei anexe în proximitatea unității de învățământ folosită în scop de cameră tehnică, găzduind centrala.
În decursul anilor 2021-2024, Școala Primară din localitatea Chișlaca a mai beneficiat de înlocuirea tuturor geamurilor cu unele noi, moderne, din tâmplărie PVC.
– Dacă tot vorbim de proiecte pe termen lung, care este situația canalizării?
– Între timp au fost montate generatoarele, stațiile de pompare. În total, sunt cinci stații de pompare în toată comuna.
De asemenea, a fost semnat și contractul pentru rețeaua electrică pentru alimentarea pompelor și a stației de epurare.
– Lucrările la cea de-a doua capelă mortuară din comună sunt destul de avansate. După cea din Chișlaca, veți avea capelă și la Craiva.
– În acest moment se lucrează la amenajarea parcării și împrejmuirea cu gard a clădirii. Interiorul este deja finalizat, ceea ce înseamnă băile, dotarea cu mobilier, a cuierelor și altele.
Lucrările au fost întârziate din cauza faptului că la un moment dat am fost obligați să le oprim. Datorită Ordonanței numărul 90 care s-a dat în luna noiembrie, lucrările au fost sistate, iar după întocmirea bugetului local, lucrările au fost reluate.
Investiția este realizată, la fel ca și capela de la Chișlaca, exclusiv din bugetul local.
– Dacă tot suntem la capitolul acesta, am văzut că ați realizat și o alee din asfalt la cimitirul din Șiad.
– Este o altă lucrare realizată din fonduri proprii, ale bugetului local, și mai degrabă este o alee betonată, în lungime de 100 de metri și cu o lățime de 3 metri.
Era nevoie de această investiție, deoarece până acum accesul în cimitir era anevoios, drumul fiind din pământ și acoperit de vegetație.
– Legat de întreținerea drumurilor, în fiecare primăvară desfășurați lucrări în comună.
– În fiecare an, în lunile martie – aprilie, am intervenit cu balast și autoblenderul pentru întreținerea drumurilor, în mai multe localități din comună.
Am intervenit deja la Vălani, Stoinești, urmând Chișlaca și Susag.
– Legat de viitor, aveți câteva proiecte îndrăznețe, precum construirea unei săli de sport, cadastrarea sau introducerea gazului.
– Am făcut demersuri pentru introducerea gazului în comuna noastră și sperăm ca pe viitor acest proiect să prindă contur.
Tot la obiective de viitor sunt și construirea de podețe în fața caselor, în localitățile Craiva și Chișlaca.
Am făcut de asemenea demersuri și chiar am fost înștiințați de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Arad (OCPI) pentru a efectua cadastrarea în comuna noastră.
Nu în ultimul rând, s-au efectuat toate demersurile și suntem deja pe lista de finanțare a CNI pentru construirea unei săli multifuncționale de sport în Craiva. Aceasta va fi acoperită și va avea o tribună de peste 100 de locuri.
– Vă mulțumim!
Ce proiecte din fonduri europene ați accesat? Din păcate din prezentarea de mai sus rezultă doar fonduri guvernamentale și fonduri proprii.Cat despre Mărăuș pe strada, „morii” de 30 de ani nu a fost schimbat nimic, mașina de gunoi nu are acces iar lucuitori au acces în funcție de vreme și pe un podeț precar. Gunoaiele din vale nu va spun nimic?