În data de 1 aprilie 1941, frumoasa regiune a Bucovinei de Nord a devenit mărturie a unei tragedii atroce, uitată de mulți: Masacrul de la Fântâna Albă.

Mii de români au fost măcelăriți de mitralierele sovietice într-un act de brutalitate fără margini, iar peste opt decenii mai târziu, căutăm încă adevărul despre acest eveniment cutremurător.

 

Deși istoricii au păstrat vie memoria acestui tragic episod, puțini sunt cei care își amintesc și comemorează astăzi această pagină întunecată a istoriei. Într-o noapte întunecată a istoriei, trupele sovietice au masacrat peste 3.000 de români care încercau să treacă granița în România, pașnic și fără nicio intenție ostilă.

 

Copii, femei, bătrâni – toți au căzut sub mitralierele soldaților lui Stalin, iar trupurile lor au fost îngropate în gropi comune, într-o demonstrație de cruzime și dispreț față de viață umană.

 

Pentru a înțelege tragedia de la Fântâna Albă, este necesar să privim înapoi în timp, la contextul istoric al acelor vremuri. În 26 iunie 1940, Uniunea Sovietică a emis un ultimatum României, cerând „retrocedarea” Basarabiei și „transferul” părții de nord a Bucovinei către teritoriul sovietic. Această cerere a fost consecința Pactului Ribbentrop-Molotov, care a împărțit Europa între Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

 

La doar două zile după expirarea ultimatumului, trupele sovietice au invadat Cernăuțiul, Chișinăul și Cetatea Albă, instaurând un regim de teroare asupra populației românești din regiune. Această teroare a atins apogeul în 1 aprilie 1941, când trupele sovietice au organizat un masacru brutal la Fântâna Albă.

 

Masacrul de la Lunca, care a avut loc în februarie 1941, a fost un preambul al tragediei de la Fântâna Albă. Aproximativ 450 de români, încurajați de succesul unui grup precedent, au încercat să treacă granița în România, dar au fost întâmpinați de forțele sovietice și uciși fără milă.

 

La Fântâna Albă, mii de români s-au adunat pentru a trece granița, purtând simboluri ale păcii și ale națiunii lor. Cu toate acestea, au fost întâmpinați cu foc de mitralieră, iar mulți dintre ei și-au pierdut viața într-un măcel sângeros.

 

Rușii au premeditat masacrul, săpând tranșee și pregătindu-și mitralierele pentru a-i aștepta pe cei care soseau. Cei care au supraviețuit masacrului au fost vânați de soldații sovietici, iar orice încercare de scăpare a fost înăbușită în sânge.

 

Repercusiunile masacrului au fost cumplite. Rudele celor masacrați au fost arestate și deportate, iar teroarea NKVD-ului a continuat să se răspândească în regiune. Zeci de mii de români au fost deportați și sute de mii au pierit sub regimul sovietic.

 

Astăzi, masacrul de la Fântâna Albă rămâne una dintre cele mai întunecate și mai puțin cunoscute povești ale istoriei românești. Adevărul despre acest eveniment tragic încă mai așteaptă să fie dezvăluit, iar memoria celor care și-au pierdut viața în acea zi de coșmar trebuie să fie onorată și comemorată. Masacrul de la Fântâna Albă nu trebuie să fie uitat niciodată.

sursa foto: descoperă.ro

Recomandările redacției