Preţurile boabelor de cafea şi cacao au atins niveluri record, iar analiştii băncii Citi consideră că mai este spaţiu de creştere, invocând condiţiile meteorologice nefavorabile şi aşteptările referitoare la cerere, relatează CNBC. În New York, contractele futures pentru cacao ICE au fost tranzacţionate joi în declin cu 1,6%, la 9.370 USD pe tonă.Contractul, care a depăşit recent pragul de 10.000 de dolari pentru prima dată, a crescut cu peste 120% în acest an.Citi se aşteaptă ca tranzacţiile cu cacao să se stabilizeze într-un interval cuprins între 9.000 şi 10.000 de dolari pe tonă în următoarele trei până la patru săptămâni. Analiştii băncii de pe Wall Street au declarat într-o notă de cercetare publicată miercuri că în a doua jumătate a anului vor exista ”riscuri bidirecţionale ale pieţei financiare” şi că perioada mai-iunie ”ar putea reprezenta un punct de cotitură în ciclul de puaţă taur pentru cacao.”Potrivit Citi, cacaoa măcinată, care rezultă din procesarea boabelor de cacaoşi reprezintă o măsură a cererii, va fi un factor cheie care va determina dacă preţurile vor mai creşte.Citi a spus că o scădere semnificativă a datelor referitoare la măcinare din primul trimestru şi o scădere a procesării ar putea fi suficiente pentru ca pieţele de cacao din New York şi Londra să se relaxeze cu până la 25%, până la intervalul de 7.000-7.500 de dolari.Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia în Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din cacaoa din lume.Cei mai mari doi producători, Coasta de Fildeş şi Ghana, au fost loviţi recent de o combinaţie de ploi abundente, căldură uscată şi boli. Uscăciunea cauzată de El Niño în mare parte din Asia de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a susţinut o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi zahărul, cafeaua şi cacao în ultimele luni, a declarat Rabobank, din Ţările de Jos, în perspectivele sale anuale pentru 2024. (sursa:news.ro)

Recomandările redacției