În perioada 26-04 – 01.05.2024, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiș” al Județului Arad, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad au efectuat 8 controale pe linia apărării împotriva incendiilor, la unitățile de cult și comerț din județul și municipiul Arad.

În urma acestora, au fost constatate 24 deficiențe și au fost aplicate următoarele sancțiuni contravenționale: 19 avertismente și 5 amenzi în cuantum de 126.000 lei.

Totodată, pentru o unitate de comerț (club) din municipiul Arad a fost aplicată măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării, fiind constatate încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu, conform H.G.R. 915/2015.

Aceste controale se organizează periodic, urmărindu-se cu prioritate, fără a se limita la acestea, următoarele aspecte:

-Respectarea capacității maxime de utilizatori prevăzută în autorizația de securitate la incendiu sau în autorizația de funcționare emisă de autoritatea publică locală;

-Respectarea cerințelor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu;

-Asigurarea condițiilor de evacuare a utilizatorilor;

-Asigurarea dotării cu mijloace de apărare împotriva incendiilor;

-Existența și funcționarea instalațiilor de detecție, avertizare și alarmare, a instalațiilor de stingere, a instalațiilor de iluminat de siguranță, etc.

În această perioadă, activitățile de control sunt orientate, cu precădere, la obiectivele la care se organizează evenimente cu public numeros și la care se pot înregistra aglomerări de persoane.

În acest sens, recomandăm tuturor celor care vor să-și petreacă timpul liber participând la un concert, spectacol sau orice alt tip de eveniment social, într-un club sau bar, pe un stadion, într-o sală de spectacole, într-o hală sau într-un mall, să respecte câteva măsuri simple de siguranță, cum ar fi:

Întrebați-vă câte intrări are locul în care veți merge. Dacă are o singură intrare îngustă, eventual coborând niște scări într-un subsol, este mai bine să evitați acel loc. Discutați cu prietenii și alegeți împreună un alt mod sau loc în care să vă petreceți seara.

Dacă într-un loc se fumează, de obicei instalația de detectare semnalizare și avertizare a incendiilor lipsește sau este dezactivată. În astfel de locuri nu ar trebui să aibă loc evenimente cu peste 300 de persoane.

Interesați-vă despre organizatorul evenimentului. Un organizator mare de evenimente nu își va periclita renumele făcând rabat de la calitate atât în ceea ce privește calitatea materialelor pirotehnice, amplasarea locației cât și pregătirea personalului sau firmele cu care colaborează în realizarea evenimentului. Evitați spectacolele puse în scenă de organizatori obscuri.

În cazul în care incendiul s-a produs și vă aflați înconjurat de o mare de oameni, încercați să gândiți lucid. Nu lăsați panica să pună stăpânire pe dumneavoastră. Sunați imediat la 112 și raportați incidentul.

Recomandările redacției