„Aradul are nevoie mai mult ca oricând de o nouă maternitate“ • Interviu cu dr. Gheorghe Furău, candidat PSD la Consiliul Local al municipiului Arad
Distribuie articolul:
• Interviu cu dr. Gheorghe Furău, candidat PSD la Consiliul Local al municipiului Arad
– Domnule doctor Gheorghe Furău, ce v-a determinatsăcandidațipentru un mandat de consilier municipal din partea PSD Arad?
– Numaiprinimplicareafiecăruiadintrenoiputemschimbaînbineorașul Arad, așacă am decissămăimplic din nou, după o pauză de patruani, în care m-am ocupatdoar de problemeleprofesionale de la spital. Am încrederecăIlieCheșaesteomulpotrivitpentru a aduceaceaschimbarepe care o dorim cu toții. Am fostcolegipatruaniînConsiliul Local al municipiului Arad, înperioada 2016-2020, chiar pot spune, glumindpuțin, că am stat înaceeașibancă, aveamlocurileunullângăcelălalt, așacăîlcunoscfoartebineși am decissămăalăturacesteiechipeformate din persoanebinepregătite, echipă care îmbinăexperiența cu tinerețea. Principalelemelemotive sunt legate de dorința de a continua săîmbunătățescsistemul de sănătate local, în special construireanoiimaternitățiîn Arad, un proiectpecare l-am susținut de ani de zile. Credcăexperiențamea ca medic șiconsilierpoatecontribuisemnificativla realizareaacestuiobiectivesențialpentrucomunitateanoastră.
– Ațianticipat a douaîntrebare. Cât de realizabilesteproiectulprivindnouamaternitate?
– Aradul are nevoiemaimult ca oricând de o nouămaternitate, nu avemvoiesăratămaceastășansă de a construi un nouspitalmatern cu fondurieuropene. Chiardacă nu estesoluțiape care am propus-o eușipe care o consider ceamaibună, cu acealocațienouă, însistempavilionarpentrusecțiilespitalului. Avemtermeniunie 2026, așacăfactorii de decizietrebuiesă se mobilizezeșisădemarezelucrărilecâtmairepede, să nu ratămacestobiectivdeosebit de important pentrucomunitateaarădeană. Construireauneimaternitățieste un pas important pentruîmbunătățireaserviciilor de sănătatepentrumameșicopii, darestenecesarsălucrăm cu experțiiîndomeniul medical pentru a ne asiguracămaternitateaîndeplineștenevoilecomunității. Sper ca măcarînceasul al doisprezeceleasăconștientizezetoțifactoriide decizieimportanțaunuinoumatern. Din parteamea există tot sprijinulșitoatădeschiderea.
– Ațivorbitmaidevremedespreîmbunătățireasistemului de sănătate din Arad. Care arfiprimelemăsuri care artrebuiluate?
– Credcă, dupătragedia de la Colectivșipandemie, artrebuisăregândimacestsistem, care și-a arătatvulnerabilitățile, darasta e o discuțiemailargă, pecare poate o vompurta cu altăocazie. Dincolo de modernizareașiextindereainfrastructuriispitalelorșiclinicilorexistente,pentruaasiguraaccesul la îngrijirimedicale de calitate, credcăartrebuisăpunemmaimult accent pemedicinaprofilactică, pentrucăexistă o vorbă: estemaiușorsăpreviidecâtsăvindeci, ceeacearaduceși o reduceresubstanțialăa fondurilorcheltuiteînsistem. Șiundepoțisăfaciaceastăprevențiemaieficientdecâtînșcoli?PrimăriașiConsiliul Local au datoria de aacționamaifermînaceastădirecție, prindotareacabinetelormedicale, stomatologiceșipsihologice din școli, angajarea de personal suplimentar. Crearea de programe de prevenție:dacă e săvorbimdoar de domeniulstomatologiei, avemexemplul din Ungaria, unde de douăoripe an toțicopiiisuntconsultațiîncabinetelestomatologice din școli. E nevoie de programeprivindconștientizareacopiilorșitinerilor cu privirela importanțaunuistil de viațăsănătos, campaniiîmpotrivaconsumului de alcoolșidroguri etc. Apoi, ca administrațielocală, putemsprijinimedicii de familie, centrele de permanență, inclusivprindotărișiangajarea de personal suplimentar. De asemenea, este crucial sălucrăm la atragereașiformarea de mediciși personal medical calificat, pentru a asiguraservicii de sănătate de înaltăcalitatepentrutoțiarădenii.
– Dincolo de problemele din sănătate, cecredețicăartrebuischimbatînAradulanului 2024?
– CredcăAraduluiartrebuisăi se contureze un caracterbinedefinit, bazatperesursele sale naturale, istoriceși, celmai important, pediversitateacetățenilorsăi. Un motto la care ținfoartemultarfi: Arad-Orașul ECO-ACTIV. Administrațiapublicătrebuiesăconcretizeze o strategieînlegăturădirectăcu un plan investiționalpetermen lung șifoarte lung, astfelîncâtAradulsăpoată face fațăcerințelor din toatedomeniile. Șimăvoireferi la câtevachestiuniconcrete. Unadintreelearfiutilizareaapelor geo-termale, chiardacăvomurmamodelulvecinilor care au investitdejaînacestdomeniu. Și nu măgândescaicidoar la turism, ciși la utilizareaacestorresursede ape geo-termale, pentru a asigurauntraieficientșisănătosarădenilor, prinproducerea de utilități(încălzire, de exemplu). Crearea de parcurinoiîncartiere, aproape de cetățeni. RevitalizareazoneiCetățiiși a ȘtranduluiNeptuneste un alt obiectivimportant. AnsamblulCetateaAraduluitrebuieconservatîn stare inițială, ca formășidimensiuni, undesăfuncționeze a douazonăcentrală a orașului, înconjurată de un parc de 80 de hectare. MunicipiulArad dețineproprietăți din domeniul public, unde am putearealizaunnouspital. Căvafijudețeansaumunicipal, estedoar o chestiuneadministrativă. Credcăcelmai bun amplasamentarfiîncartierulSubcetate, undemunicipalitatea are disponibile 30 de hectare. Suntdoarcâtevapuncte din ceeacecredcăputemschimbaîn Arad, cu implicareatuturorfactorilor de decizie. Suntconvinscămultedintreacesteproiecte, darșialtelepe care le propuneechipaPSD, vorputeafiimplementateînaniiurmători, cu IlieCheșaprimarși cu o echipănumeroasă de consilierimunicipali social-democrați.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Arad; Realizat de Actualitatea Arad SRL
Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 21240002.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Arad își desfășoară activitatea într-o nouă locație, situată pe strada Augustin Doinaș, nr....
O manifestație spontană a început luni seară în Piața Universității din București împotriva candidatului independent Călin Georgescu, după ce acesta...