Miercuri, 29 mai 2024, pompierii militari arădeni au desfășurat un amplu exercițiu de cooperare de nivel tactic-județean, simulând un incendiu de proporții în zona de pădure din apropierea orașului Lipova. Scopul exercițiului a fost optimizarea răspunsului la situații de urgență și perfecționarea tehnicilor și tacticilor de intervenție pentru stingerea incendiilor în zone greu accesibile, care afectează suprafețe mari de pădure. Potrivit scenariului, în dimineața zilei de 29 mai 2024, proprietarul unei ferme de animale a anunțat prin SNAU 112 un incendiu de vegetație uscată produs în apropierea unei zone împădurite. Din cauza vântului puternic și a vegetației dense, incendiul s-a propagat la zona împădurită și ulterior la fondul forestier.

La fața locului au fost mobilizate de urgență grupa operativă de la nivelul inspectoratului și echipajele de pompieri din cadrul Detașamentelor: Arad, Sebiș, Ineu și Secția Bârzava. De asemenea, au fost alertate echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara, personal din instituții cu funcții de sprijin în gestionarea unui astfel de eveniment, precum Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Lipova și Bârzava și reprezentanți ai Salvamont Arad și Offroad Club Arad. Totodată, s-a stabilit instalarea unui punct de comandă pentru coordonarea forțelor de intervenție.

În această activitate au fost angrenați 60 de pompieri militari cu 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, motopompe, o autospecială de tip ARGO, un autocamion de intervenție, trei autospeciale de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.

La activitate au participat, de asemenea, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad, Serviciului de Ambulanță Județean Arad, Agenției pentru Protecția Mediului și Direcției Silvice Arad. Obiectivele exercițiului au vizat verificarea: Concepției de acțiune pentru gestionarea unor incendii de amploare la fondul forestier din județul Arad, în cooperare cu instituțiile de sprijin;  Nivelului de pregătire al personalului din structurile de intervenție;  Fluxului informațional-decizional la nivelul structurilor antrenate; Funcționării tehnicii de intervenție și a echipamentelor de comunicație;  Cunoașterii raionului de intervenție, a riscurilor existente și a documentelor operative; Respectării normelor de securitate și sănătate în muncă și protecția mediului.

Recomandările redacției