Un grup de  studenți ai Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad de la Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie și Facultatea Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport, însoțiți de Lect. univ. dr. Ștefania Nicoară, au participat la cursul intensiv internațional „Transformare digitală cu accent pe inteligența artificială – posibile aplicații, oportunități, amenințări” susținut la Hochschule Niederrhein University of Applied Sciences (Mönchengladbach, Germania).

Evenimentul a reunit participanți de la cinci universități din Europa, mai precis din Finlanda, Germania, Elveția, Republica Cehă  și Români, adunând aproximativ 42 de studenți din peste 15 țări diferite.

Programul cursului a inclus prelegerea „Inteligența artificială GENERALĂ: O privire comună asupra globului de cristal”, prin care participanții au fost provocați să exploreze perspectivele viitoare ale AI generale, oportunitățile și provocările asociate acesteia, să analizeze potențialele sale aplicații și impactul asupra economiei, societății, rolului și scopului omului. Această prelegere a generat discuții intense și dezbateri privind etica, oportunitățile și riscurile asociate cu dezvoltarea AI generale, oferind studenților ocazia să-și exprime opiniile și să-și îmbunătățească înțelegerea asupra acestui subiect controversat.

În  cadrul acestui curs, studenții universității arădene  au prilejul de a vizita compania Scheidt & Bachmann din Mönchengladbach, specializată în furnizarea de soluții sistematice pentru managementul traficului și transportului. Reprezentanții companiei au prezentat soluții de parcare, sisteme de semnalizare și sisteme de colectare a taxelor dezvoltate cu ajutorul aplicațiilor AI, subliniind beneficiile tangibile aduse de acestea. Demonstrațiile au inclus exemple concrete de implementare a AI, evidențiind modul în care aceste tehnologii emergente pot fi aplicate practic pentru a genera avantaje competitive și pentru a răspunde provocărilor actuale.

“Studenții au avut ocazia să colaboreze în realizarea de rapoarte de cercetare comune, iar prezentările și discuțiile tematice au contribuit la dezvoltarea competențelor teoretice și practice ale participanților, stimulând gândirea critică și capacitatea de analiză. Colaborarea internațională a facilitat, de asemenea, dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și comunicare interculturală, esențiale într-un mediu socio-economic globalizat. Experiența, cunoștințele și abilitățile dezvoltate în cadrul acestui curs sunt cu siguranță valoroase și contribuie semnificativ la pregătirea participanților pentru provocările și oportunitățile pe care le aduce era digitală și aplicațiile AI”, a declarat Lect. univ. dr. Ștefania Nicoară, Director al Departamentului de Stiinte Economice si Tehnice, din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, Informatica si Inginerie a UVVG.

 

„Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad acordă o mare atenție modului în care studenții sunt pregătiți pentru piața muncii, ca viitori profesioniști. De aceea asigurăm tot sprijinul necesar în vederea schimburilor de experiență pe domeniile lor de studiu și de asemenea, încercăm să ținem pasul cu tot ce înseamnă oportunitatea și continuitatea demersului”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al UVVG.

 

Prin această experiență, studenții UVVG și-au consolidat cunoștințele și abilitățile în domeniul inteligenței artificiale și transformării digitale, fiind pregătiți să contribuie activ la inovarea și dezvoltarea acestui domeniu în continuă evoluție.

Recomandările redacției