Turneul final al Campionatului European din 2024 a debutat oficial în această seară cu meciul de pe Allianz Arena din Munchen dintre țara gazdă, Germania și naționala Scoției. „Mannschaft”-ul și-a respectat blazonul împotriva britanicilor și s-a impus clar, cu scorul de 5-1.

Formația pregătită de Julian Nagelsmann a început în forță meciul și în minutul 10 a marcat primul gol. Kimmich a centrat din dreapta pentru Florian Wirtz, care a tras de la marginea careului, iar portarul Gunn nu a reușit să respingă balonul, care a lovit bara și a intrat în poartă. Celălalt tânăr mijlocaș al nemților, Jamal Musiala, și-a trecut și el numele pe tabelă, în minutul 19. Gundogan a trimis o pasă superbă prin apărarea adversă pentru Havertz, acesta i-a centrat fotbalistului de la Bayern, care a punctat cu un șut puternic sub bară, la care goalkeeper-ul advers nu a avut nicio șansă. „Centralul” Clement Turpin a arătat punctul cu var în minutul 28 după o intrare asupra lui Musiala, însă până la urmă s-a acordat lovitură liberă în urma unei verificări în camera VAR. Arbitrii video au intervenit din nou decisiv în prelungirile reprizei, când l-au notificat pe Turpin în legătură cu un fault grosolan comis în careu de Porteous asupra lui Gundogan. Francezul a revăzut faza pe monitor și a acordat penalty și cartonaș roșu pentru apărătorul scoțian. Kai Havertz a transformat fără emoții și duelul era decis încă de la pauză.

Cu om în plus, Germania a dominat autoritar partea secundă, iar în minutul 68 s-a făcut 4-0. Intrat pe teren în după pauză, Niclas Fullkrug a înscris cel mai frumos gol al meciului, o „torpilă” în vinclu de la aproximativ 14 metri. Aproape inexistentă în atac pe parcursul partidei, Scoția a reușit, totuși, să puncteze pe final. După o centrare în careu dintr-o lovitură liberă, McKenna a deviat mingea în direcția lui Antonio Rudiger, care, în încercarea de a respinge, a trimis balonul peste Manuel Neuer, în propria poartă. Ultimul cuvânt l-au avut – însă – tot elevii lui Nagelsmann. Emre Can, fotbalist convocat de urgență cu doar câteva zile înainte de EURO pentru a-l înlocui pe Aleksandar Pavlovic, a marcat cu un șut din afara careului.

Al doilea meci din Grupa A, cel dintre Ungaria și Elveția, se va disputa sâmbătă, de la ora 16:00.

Formații:

Germania: Neuer – Kimmich, Tah, Rudiger, Mittelstaedt – Andrich (Gross 46), Kroos (Can 80) – Musiala (Muller 74), Gundogan, Wirtz (Sane 63) – Havertz (Fullkrug 63). Rezerve neutilizate: Ter Stegen, Baumann – Raum, Fuhrich, Beier, Schlotterbeck, W. Anton, Henrichs, Koch, Undav. Selecţioner: Julian Nagelsmann.

Scoția: Gunn – Ralston, Porteous, Hendry, Tierney (McKenna 77), A. Robertson – McGinn (McLean 67), McTominay, McGregor (Gilmour 67), Christie (Shankland 82)- Adams (Hanley 46). Rezerve neutilizate: Kelly, Clark – Cooper, S. Armstrong, Morgan, Conway, Jack, McCrorie, Taylor, Forrest. Selecţioner: Steve Clarke

Arbitru: Clement Turpin (FRA), A1: Nicolas Danos, A2: Benjamin Pages, VAR: Jerome Brisard, AVAR: Willy Delajod, Al patrulea oficial: Francois Letexier

FOTO: UEFA.com

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției