Începând cu 16 iunie, o nouă lege intrată în vigoare în România impune tuturor comercianților, inclusiv celor din piețe, să ofere posibilitatea plății cu cardul. Aceasta reglementare vizează toate persoanele fizice autorizate, societățile comerciale, firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale, care sunt acum obligate să accepte plăți prin mijloace electronice.

Noua lege nu specifică în mod expres necesitatea unui aparat POS tradițional, deoarece există tehnologii moderne care permit utilizarea telefoanelor mobile ca terminale POS. Astfel, clienții vor putea efectua plăți cu cardul bancar chiar și în piețe, acolo unde, până de curând, tranzacțiile se făceau exclusiv în numerar. Comercianții trebuie să dețină un cont bancar unde să fie virați banii din aceste tranzacții.

Deși puțini sunt cei care cunosc această lege recent adoptată, ANAF ar putea începe în curând controale pentru a verifica conformitatea firmelor, PFA-urilor și întreprinderilor individuale. Această măsură nu îi vizează pe producătorii agricoli, care sunt exceptați de la obligația de a oferi posibilitatea plății electronice.

Pentru fiecare tranzacție efectuată prin mijloace electronice, vânzătorii vor suporta un comision. În cazul în care comercianții nu se conformează și nu oferă această posibilitate de plată, aceștia riscă amenzi ce încep de la 5.000 de lei.

Conform datelor furnizate de BNR, în România sunt active peste 21 de milioane de carduri. Implementarea acestei legi vizează creșterea transparenței și a eficienței în tranzacțiile comerciale, facilitând, totodată, accesul clienților la metode de plată moderne și convenabile.

De acum înainte, legumele și fructele pot fi achitate cu cardul în piețele din România, oferind clienților o alternativă la plata cu numerar și contribuind la modernizarea și digitalizarea comerțului local.

 

Recomandările redacției