Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Hajj) de la Mecca, desfășurat pe temperaturi insuportabile care au depășit 50 de grade Celsius. Dintre aceștia, 323 erau egipteni, majoritatea cedând din cauza căldurii combinate cu afecțiuni preexistente, conform The Guardian, citând ambasadorii țărilor arabe pentru Hajj. Datele actuale indică un total de 577 de decese raportate de mai multe țări, iar morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, a înregistrat 550 de decese.

Ministerul de Externe din Egipt colaborează cu autoritățile saudite pentru a găsi pelerinii egipteni dispăruți, dar nu a specificat numărul deceselor din rândul cetățenilor egipteni. Autoritățile saudite au tratat peste 2.000 de pelerini pentru stres termic, dar nu au mai actualizat cifra deceselor de duminică.

Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au fost declarați morți, majoritatea fiind indonezieni. Hajj-ul, unul dintre cei cinci piloni ai islamului, devine tot mai dificil de realizat din cauza schimbării climei. Un studiu saudit publicat recent arată că temperaturile din zona ritualurilor cresc cu 0,4 grade Celsius în fiecare deceniu.

Luni, temperatura la Mecca a atins 51,8 grade Celsius, conform Centrului Național de Meteorologie din Arabia Saudită. Jurnaliștii prezenți la Mina, lângă Mecca, au văzut pelerini turnându-și apă pe cap, în timp ce voluntarii împărțeau băuturi reci și înghețată pentru a-i răcori. Oficialii saudiți au sfătuit pelerinii să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare la orele de vârf. Totuși, multe dintre ritualurile de Hajj implică statul în aer liber pentru ore lungi, în mijlocul zilei.

Mulți pelerini au relatat că au văzut trupuri inerte pe marginea drumului și că serviciile de ambulanță erau copleșite. Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au participat la Hajj anul acesta, 1,6 milioane dintre ei venind din străinătate, conform datelor autorităților saudite. În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să urmeze pelerinajul fără vize oficiale, expunându-se unor riscuri mari, deoarece acești pelerini „frauduloși” nu pot accesa facilitățile cu aer condiționat oferite de-a lungul rutei de pelerinaj. Un ambasador a explicat marți că numărul mare de morți în rândul egiptenilor se datorează faptului că mulți dintre ei sunt neînregistrați.

sursa digi 24

Recomandările redacției