Anglia își continuă drumul la EURO 2024 și este în semifinale după un succes la loviturile de departajare contra Elveției în sfertul disputat la Dusseldorf. Embolo a deschis scorul, Saka a egalat și a împins jocul în prelungiri și mai apoi la penalty-uri, unde trupa lui Southgate a avut nervii mai tari și a câștigat cu 5-3. Unica ratare a fost a lui Manuel Akanji, al cărui șut a fost blocat de portarul Pickford. Ca și cealaltă mare favorită, Franța, Anglia este departe de potențialul maxim, dar reușește să obțină o nouă victorie la limită, după cea din optimea cu Slovacia.

Cele două formații s-au anulat reciproc în primele 45 de minute, care au trecut fără vreun şut pe poartă. Singura semi-ocazie a fost a englezilor, când şutul trimis de Mainoo din şase metri a fost blocat de Xhaka.

Şi partea secundă a fost la fel de echilibrată, dar până la urmă a căzut şi primul gol. În minutul 75, Ndoye a centrat pe jos în careul englez, iar mingea a fost deviată pânâ la Breel Embolo, care a punctat din câțiva metri. Avantajul a rezistat însă doar cinci minute. După o pasă primită de la Rice, Bukayo Saka a avansat în partea stângă şi a marcat cu un şut bun la colțul lung, la care Sommer nu a avut nicio şansă. Rezultatul s-a menținut până la finalul timpului regulamentar şi duelul de la Dusseldorf a intrat în prelungiri, ca şi primele două sferturi de finală. 

Rice a ratat o ocazie în minutul 93, când şutul său de la distanță a fost respins în corner de portarul advers. Shaqiri a fost aproape să înscrie un gol senzațional în minutul 117, când a lovit bara transverală cu o execuție direct din corner.  Amdouni a irosit şi el o oportunitate în ultimele minute, iar meciul a trecut la penalty-uri. Elevii lui Southgate au transformat toate cele cinci lovituri executate, prin Palmer, Bellingham, Saka, Toney și Alexander-Arnold, în timp ce pentru elvețieni au înscris Schar, Shaqiri și Amdouni, ratarea decisivă aparținându-i lui Akanji.

„The Three Lions” vor juca în a doua semifinală, cea programată miercuri, de la ora 22:00, la Dortmund, unde vor întâlni învingătoarea din duelul Olanda – Turcia.

Formații:

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Konsa (Palmer 78) – Trippier (Eze 78), Mainoo (Shaw 78), Rice, Saka – Bellingham, Foden (Alexander-Arnold 115) – Kane (Toney 109). Rezerve neutilizate: Henderson, Ramsdale – Bowen, Dunk, Gallagher, Gomez, Gordon. Selecționer: Gareth Southgate

Elveția: Sommer – Schar, Akanji, Rodriguez – Rieder (Zuber 63), Freuler (Sierro 118), Xhaka, Aebischer (Amdouni 118) – Ndoye (Zakaria 98), Embolo (Shaqiri 109), Vargas (Widmer 63). Rezerve neutilizate: Kobel, Mvogo – Amdouni, Duah, Elvedi, Jashari, Okafor, Steffen, Stergiou, Zesiger. Selecționer: Murat Yakin

Arbitru: Daniele Orsato (Italia). Asistenți: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini. Rezervă: Daniel Siebert. VAR: Massimiliano Irrati, Paolo Valeri, Bastian Dankert

FOTO: UEFA

Recomandările redacției