În alocuţiunea sa de deschidere a summitului aniversar al NATO pe care îl găzduieşte la Washington, preşedintele Joe Biden, aflat în defensivă pe plan intern, a anunţat trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, iar Casa Albă a publicat textul unei declaraţii comune în acest sens semnate de cinci lideri din NATO, între care preşedintele Klaus Iohannis, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Rusia nu va învinge”, a declarat cu tărie preşedintele american într-un discurs foarte aşteptat, după ce fuseseră ridicate întrebări cu privire la capacitatea sa de a apăra culorile taberei democrate cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.
El a participat marţi alături de liderii sau reprezentanţii acestora din cele 32 de ţări NATO la o ceremonie care marchează cea de-a 75-a aniversare a Alianţei Atlantice. Într-o declaraţie comună, mai multe ţări NATO, printre care Statele Unite şi România, au confirmat trimiterea către Ucraina a unui total de cinci sisteme antiaeriene, dintre care patru baterii Patriot. Acest sistem de rachete sol-aer de concepţie americană este deosebit de eficient în interceptarea rachetelor balistice ruseşti. Al cincilea sistem de apărare aeriană anunţat marţi este o baterie de SAMP/Ts, un sistem de rachete franco-italian, pe care Italia se declarase deja pregătită să le livreze.
Şi România anunţase deja trimiterea unei baterii Patriot, conform unei decizii a CSAT luate luna trecută. În declaraţia comună publicată de Casa Albă, elementul de noutate este încă o baterie Patriot donată de Statele Unite. Aceasta reprezintă o schimbare faţă de ceea ce i s-a promis Kievului în ultimele săptămâni, după apelurile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski, notează AFP. Aliaţii s-au angajat, de asemenea, să furnizeze mai multe sisteme Patriot sau sisteme echivalente „în acest an” şi „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană „în următoarele luni”.În plus, Statele Unite vor reprograma livrarea unor baterii de rachete deja programate, astfel încât Kievul să poată dispune de „sute de interceptoare sol-aer suplimentare pe parcursul anului viitor”, potrivit declaraţiei comune a Statelor Unite, Ţărilor de Jos, României, Germaniei, Italiei şi Ucrainei.„Mesajul nostru către Moscova şi către întreaga lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi neclintit” – transmit cei cinci lideri din NATO în finalul declaraţiei lor comune.(sursa:news.ro)