În timpul verii, otitele externe sunt frecvent întâlnite, adesea cauzate de înotul în ape cu un nivel ridicat de bacterii. Curățarea excesivă a urechii și folosirea căștilor sau a aparatelor auditive pot favoriza apariția infecțiilor la acest nivel. Otita medie, pe de altă parte, este adesea cauzată de infecții bacteriene sau fungice și de infecții ale căilor respiratorii superioare.
Otita reprezintă o inflamație la nivelul urechii, afectând pavilionul urechii, tegumentul conductului auditiv extern și mucoasa urechii medii. Aceasta poate fi externă, implicând pavilionul urechii și canalul auditiv extern, sau medie, afectând membrana timpanică, trompa lui Eustachio și ferestrele ovale și rotunde.
Printre simptomele comune ale otitei se numără:
- Dureri de urechi
- Febră
- Puroi la urechi
- Dificultăți de a adormi
- Probleme cu auzul
- Pierderea echilibrului
- Greață și vărsături
- Amețeli
Diagnostic și tratament
Pentru un diagnostic corect și în fază incipientă, este esențial să consultați medicul ORL încă de la apariția primelor simptome. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, examinările ORL se efectuează în regim ambulatoriu de luni până vineri, pe bază de programare la numărul de telefon 0733 441 686. Consultațiile se desfășoară în regim cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe bază de card de sănătate și bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.
Medicii de la Spitalul Județean Arad atrag atenția asupra pericolului otitelor în această perioadă, subliniind importanța prezentării la medic pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura un tratament eficient al otitei. Medicul ORL va realiza anamneza, un examen clinic ORL, un examen audiometric și va solicita efectuarea unor analize de laborator. În urma acestor investigații, va stabili conduita terapeutică adecvată pentru fiecare pacient.
Reprezentanții Spitalului Județean Arad subliniază importanța prezentării la medic pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura un tratament eficient al otitei.