Sute de localităţi din mai multe judeţe din ţară se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile, pe mai multe râuri înregistrându-se debite scăzute. Oficialii de la Apele Române anunţă că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46% şi estimează că la sfârşitul acestei luni acesta va scădea la 77%. În condiţiile meteo anunţate, autorităţile fac apel către populaţie „să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”.
„Monitorizăm permanent situaţia resurselor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunţă oficialii de la Apele Române. Cele mai afectate de lipsa resurselor de apă sunt localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba. Cele mai multe localităţi cu restricţii în furnizarea apei sunt în judeţele Botoşani -133 localităţi, Iaşi – 58 localităţi şi Vrancea – 36 localităţi.
„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, precizează Apele Române. Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în scădere, având valoarea de 4500 mc/s şi este sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).
„Conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitele Dunării vor fi în scădere la intrarea în ţară şi vor ajunge în jurul valorii de 4200 mc/s în jurul datei de 21 iulie. În acest moment, pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă. Nivelul la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă, în data de 15 iulie 2024 este de 1.44 metri, iar până la aplicarea treptei I de restricţii există o diferenţă de nivel de 3, 06 metri”, precizează repreznetanţii Apelor Române. (sursa:news.ro)