Aplicarea sistemului e-TVA se va face începând cu tranzacțiile lunii iulie 2024, iar primul decont de TVA precompletat va fi primit de contribuabil de la ANAF până în data de 5 septembrie 2024., amintește consultantul fiscal Adrian Bența, făcând referire la recentul ordin publicat în Monitorul Oficial (OpANAF 888/2024). Astfel, persoanele înregistrate în scopuri de TVA cu perioada fiscală lunară vor trebui să depună până în data de 25 august 2024 decontul de TVA cu datele ce rezultă din evidența contabilă a respectivului contribuabil. Acel formular cuprinde un număr de 46 de rânduri structurate în 3 secțiuni:
TVA colectată aferentă perioadei;
TVA deductibilă aferentă perioadei;
Situația contribuabilului față de buget – TVA de plată sau de recuperat atât din perioada fiscală cât și pe cumulat.
Op ANAF nr. 3775/2024 adoptă formatul decontului de TVA precompletat ce selecționează doar primele 36 de rânduri din actualul decont de TVA, respectiv informațiile privind TVA colectată și deductibilă.
Potrivit specialiștilor fiscali, din decontul de TVA lipsește precompletat rubricația aferentă rândurilor 37 – 46 privind situația centralizată a TVA raportat la bugetul de stat pentru respectivul contribuabil, respectiv suma estimată de autorități de TVA de plată sau TVA de recuperat aferentă respectivului contribuabil.
Amintim că OUG nr. 70/2024 privind sistemul RO e-TVA obligă contribuabilul să justifice existența unor diferențe mai mari de 20% și mai mari de 5.000 lei din decontul de TVA depus de contribuabil față de sumele din decontul de TVA precompletat sau față de singurele sume relevante față de bugetul de stat (TVA de plată sau recuperat) autoritățile nu și-au asumat o valoare în decontul de TVA precompletat. Având în vedere că până la data de 1 ianuarie 2025 contribuabilul nu este obligat să răspundă la notificările de conformare pentru a explica diferențele, contabilii speră la modificarea cadrului normativ într-un sens care să facă practic și logic sistemul RO e-TVA. (sursa:hotnews.ro)