Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și alte structuri de combatere a criminalității organizate, au desfășurat o amplă operațiune împotriva unei grupări infracționale transfrontaliere specializate în traficul de migranți.

Detalii ale operațiunii

Operațiunea, desfășurată la data de 29 iulie 2024, a inclus 9 percheziții domiciliare în  București, Timișoara, Arad . În urma descinderilor, au fost identificați 32 de migranți proveniți din Siria și Irak. De asemenea, autoritățile au descoperit și confiscat sume de bani în lei și euro, diverse înscrisuri și alte probe relevante pentru caz.

Modul de operare al grupării

Conform cercetărilor, gruparea infracțională, constituită în decembrie 2023, era formată din cetățeni sirieni și români. Aceștia acționau coordonat pentru a facilita trecerea frauduloasă a migranților peste frontierele României către Bulgaria, Serbia și Ungaria, în schimbul unor beneficii materiale semnificative. Migranții ilegali erau găzduiți temporar în locații din apropierea Bucureștiului și în vestul țării. Transportul era realizat de cetățeni români racolați pentru a se alătura grupării, atrași de promisiunea unor câștiguri rapide și substanțiale.

Detalii ale transporturilor de migranți

Din luna ianuarie 2024, au fost interceptate 5 transporturi de migranți pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania, însumând 70 de persoane provenind preponderent din Siria, Irak, Iran și Turcia. Fiecare migrant plătea traficanților sume de până la 12.000 de euro pentru a fi transportat ilegal.

Colaborare internațională

Pe parcursul investigațiilor, DIICOT a menținut un dialog constant cu autoritățile din Germania, Ungaria și Austria, prin intermediul EUROPOL, și cu autoritățile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC. La acțiune au participat și reprezentanți ai EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre și polițiști din Bulgaria, pentru a asista la audierea migranților depistați.

Suport și sprijin operațional

Operațiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale și al subunităților teritoriale, precum și de sprijinul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, B.S.I.J., I.J.J. Arad și Timiș.

 

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție.

Această acțiune de amploare subliniază angajamentul autorităților române de a combate criminalitatea organizată și traficul de migranți, protejând astfel securitatea națională și respectând angajamentele internaționale în materie de justiție și afaceri interne.

Recomandările redacției