Medicul pneumolog Cristian Oancea a lansat un semnal de alarmă privind incidența alarmantă a cancerului bronho-pulmonar în România. Conform declarațiilor sale, această afecțiune, deși considerată în mod tradițional o boală a vârstnicilor, afectează din ce în ce mai mulți tineri, unii având chiar și 30 de ani. Medicul a subliniat că, la fiecare oră, cel puțin un român moare de cancer.
Oancea a explicat că 80% dintre cazurile de cancer bronho-pulmonar sunt cauzate de fumat, însă există și alți factori semnificativi, precum expunerea la biomasă (ardere de cărbune sau lemne), radon, microparticule și alți factori poluanți. România se situează pe locul patru în Uniunea Europeană în ceea ce privește expunerea la radon, un gaz incolor și inodor, dar extrem de cancerigen.
Medicul a atras atenția și asupra pericolelor vapingului, menționând că și acesta, pe termen lung, poate conduce la dezvoltarea cancerului bronho-pulmonar. Oancea a subliniat că nu există nicio formă de tutun care să fie sănătoasă și că toate formele sunt nocive pentru organism.
În plus, Oancea a evidențiat importanța investigațiilor medicale adecvate. El a menționat că tomografia computerizată de torace cu doze scăzute este mult mai eficientă în depistarea cancerului comparativ cu radiografiile tradiționale, iradiind pacientul cât patru radiografii normale, în timp ce o tomografie cu doze normale este mult mai iradiantă.
Deși renunțarea la fumat este benefică și reduce riscul de a dezvolta cancer sau infarct, medicul a avertizat că 60% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar sunt foști fumători. Carcinogenii prezenți în plămâni pot dezvolta tumori în timp, iar din cauza lipsei receptorilor de durere în plămâni, aceste tumori sunt adesea descoperite târziu, de obicei în urma unor infecții.
Acest avertisment subliniază necesitatea unor măsuri de prevenție și educare publică, precum și a unor politici de sănătate mai stricte pentru a combate acest flagel care afectează tot mai mulți tineri în România.
sursa digi 24