Fenomenul Bulci există și e de amploare. Mii de spectatori au fost și aseară în micuțul sătuc înconjurat de pădure și situat în apropierea Mureșului, unde au pășit „cu atenție pentru că aici călcați pe istorie și pe cultură“, după cum atrăgea atenția Florin Chilian. Atmosfera o poți simți doar de la fața locului. Necesită prezență. Și într-adevăr e unic! E un loc în care te purifici de atâta sufocare fonică și lălăială trecută drept „muzică populară“ care îți este băgată pe suflet pe la majoritatea serbărilor câmpenești de la noi. La Bulci Fest scapi de ea. Aici ai șansa să asculți, în sfârșit, muzică. Să auzi un mesaj pe care sunt puse notele. Iar artiștii care vin la Bulci, unu și unu, te fac să te simți special. Ești pur și simplu răsfățat de artiști profesioniști al căror principal scop nu este acela de a te impresiona, de a te surzi sau bate în cap cu aceeași formulă melodică și ritmică care parcă nu se mai termină, ci de a te lăsa să reflectezi, să gândești, să îți pui întrebări, să te regăsești pe armonii complexe, linii melodice elaborate și un text profund.

Și totuși, parcă fenomenul de la Bulci este prea mic pentru cât de mult oferă. Poate ar trebui dus la un alt nivel. Pentru că ceea ce se petrece la Bulci merită să devină un brand de județ, dacă nu chiar de țară.

Bulci poate avea și rol economic, după cum spunea Cristian Giorgian Matiaș, viitorul primar al comunei Bata: „Doar cu astfel de manifestări putem ridica zona. Valea Mureșului se poate dezvolta prin cultură și agro-turism. Prin organizarea unor asemenea evenimente putem atrage investitori în zonă, astfel încât turiștii să ne viziteze în număr cât mai mare“.

Părintele“ festivalului de la Bulci, viceprimarul Ladislau Heleport, ne-a declarat: „Totul a decurs cum trebuie după prima seară. După estimările mele, cred că au fost peste 4.000 de persoane. Au fost și foarte mulți cu corturi, cu mașini, care au rămas peste noapte. Mă bucur că toată lumea s-a simțit bine și că le place la Bulci. A fost și un moment trist, marcat de Ducu Bertzi care a cerut un moment de reculegere pentru cel care a fost Nicu Covaci. Dumnezeu să îl odihneasă, dar așa cum chiar el ne-a învățat renaștem din cenușă și mergem mai departe“.

De asemenea, Ioan Micurescu, primarul comunei Bata, care își încheie mandatul în luna octombrie, ne-a declarat: „Îmi doresc să existe continuitate, iar acest festival să fie organizat pe mai departe. Bulci Fest crește de la an la an și cu fiecare ediție se înregistrează tot mai mulți spectatori. Locul este de asemenea unul deosebit și atrage curiozitatea. Folkiștii vin la Bulci din toate părțile țării cu dragoste și cu bucurie, exact acesta fiind și mesajul pe care vrea să îl transmită“.

Lăsăm cele câteva imagini și video-uri să vorbească de la sine. La Bulci nu trebuie să explici cât e de frumos. La Bulci chiar e frumos…

Înainte însă vă prezentăm artiștii care au cântat în prima seară și pe cei care vor urma sâmbătă seara: Cristi Buică, Dinu Olărașu, Florin Chilian, Ducu Bertzi, Proconsul, Old Ladys, Marius Bațu, Mircea Bodolan, Daniel Julean & Nicoleta Brola, Adrian Ivanițchi, Teo Boar & Vlady Cnejevici, Didina Curea, Jul Baldovin, Stone Cold, Ravi, Anne Marie, Medena & Miruna, Iulia Nemeș, Mircea Baniciu & Band.

Și pentru că am fost scutiți de glume ieftine, deșănțate și depășite, poliloghie, rânjet tâmp și comportament vulgar, merită adusă în discuție și prezentarea evenimentului. Trebuie amintită și Izabela Vekas. Pentru un asemenea eveniment nu putea fi cineva mai potrivit pe postul de prezentator. Prezență nobilă, discretă, bun simț și eleganță – Iza le-a avut pe toate.

LIVE1: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/1933737437076549

LIVE2: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/415043931549344

LIVE3: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/997425892062739

Recomandările redacției