În data de 09.08.2024, în România evoluează 56 de focare (8 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A,  33 exploatații non profesionale și o stână) de pesta rumegătoarelor mici (PMR) cu un total de 232.283 animale afectate, după cum urmează: în județul Tulcea sunt 48 focare în 10 localități din care: 7 exploatații comerciale, 14 exploatații comerciale de tip A și 27 exploatații non profesionale cu un total de 212.813 animale afectate;   în județul Constanța sunt 6 focare în 4 localități în exploatații non profesionale cu un total de 6.381 animale afectate;  în județul Ialomița un singur focar într-o stână cu un total de 589 animale afectate.  Nu în cele din urmă, în vecinătarea noastră, mai exact în județul Timiș s-a descoperit un singur într-o exploatație comercială, cu un total de 12.500 animale afectate.

În acest context, D.S.V.S.A. Arad, solicită operatorilor economici  implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul D.S.V.S.A. Arad, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. D.S.V.S.A. Arad face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și al cetățenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunța imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și a respecta toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării. Corectitudinea acestor măsuri este esențială, iar responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial. Un risc major de introducere și răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activitățile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export și pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarul initial”, a precizat dr. Gheorghe Cioban, director executiv adjunct la D.S.V.S.A. Arad.

În contextul confirmării bolii pe teritoriul României,  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB)*. Dintre măsurile adoptate în cadrul ședinței CNCB menționăm:

–              interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre și dinspre zonele de restricții prevăzute în anexa la prezenta decizie;

–              interzicerea pășunatului în zonele de restricții, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiași pășuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;

–              depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre și porci;

–              obligativitatea autorităților publice locale – din zonele de restricții pentru PRM să asigure soluții de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploatațiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;

–              stabilirea de reguli suplimentare de mișcare și testare a animalelor vii din import/comerț intracomunitar sau destinate exportului/comerțului intracomunitar.

Aceste măsuri a CNCB, au fost aduse la cunoștința membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor Arad, prin adresa Instituției Prefectului – Județul Arad, cu nr. 5704/01.08.2024, respectiv unităților administrativ teritoriale din județul Arad.  În ședința de lucru care a avut loc la sediul Instituției Prefectului – Județul Arad din data de 05.08.2024,  în prezența  reprezentanților instituțiilor cu responsabilități conform deciziei CNCB au fost dezbătute măsurile dispuse.

„Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%”, mai precizează specialiștii de la D.S.V.S.A .A rad. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp  către D.S.V.S.A. Arad.

Recomandările redacției