Ceea ce a început ca o sărbătoare de hram, s-a transformat în timp ca sărbătoare a localității. Marea sărbătoare a creștinătății, Adormirea Maicii Domnului este și hramul Bisericii ortodoxe din satul Măderat, iar așa cum se întâmplă în lumea civilizată, occidentală, hramul bisericii devine și sărbătoare a comunității, iar sfântul celebrat se transformă în protectorul spiritual al localității.
După cum ne-a dezvăluit părintele din Măderat, hramul bisericii s-a transformat în sărbătoarea localității odată cu implicarea actualului primar, Dan Pocrișer, care a sprijinit întotdeauna evenimentele culturale, artistice sau spirituale ale comunității, implicându-se activ și în viața bisericii.
Astfel, primăria în colaborare cu Biserica Ortodoxă din Măderat, care are ca hram Adormirea Maicii Domnului, a organizat în data de 15 august un eveniment cultural în parcul central din localitate. Evenimentul este organizat încă din 2008, an de an, cu exceptia a doi ani de pandemie.
Chiar dacă reprezintă un eveniment local, cu soliști din zonă, parcul central din Măderat a fost arhiplin, iar vocile artiștilor de pe scenă au interacționat cu cele ale publicului numeros, dar și cu chiotele de fericire ale copiilor care se zbenguiau pe plasele amenajate special pentru ei în parc. Multă veselie, bucurie și încântare pe fețele celor prezenți, semn că evenimentul a fost unul binevenit și așteptat.
„Suntem ca în fiecare an, alături de comunitatea din Măderat și de primarul nostru Dan Pocrișer, un primar care a demonstrat că poate construi în orașul Pâncota și în Măderat. Iar noi, colegii de la Arad, vom face tot posibilul să ajutăm comunitatea din Pâncota și Măderat cu ce putem noi mai bine, la fel ca și până acum”, ne-a declarat Florin Tripa, președintele executiv al PSD Arad.
A fost și o bună ocazie de întâlnire a fiilor satului, prezenți fiind însă și locuitori din împrejurimi.
Programul a început dimineața cu sfânta liturghie. La ora 17.00, în parcul central, s-a dat startul programului artistic, nu înainte însă de săvârșirea tradiționalei slujbe a Te Deumului, de binecuvântare și de mulțumire.
În general, programul a cuprins muzică populară, îmbinat cu pricesne.
Printre artiștii care au urcat pe scenă îi enumerăm pe: Irina Iovescu și formația, Petrică Neag, Iuliana Tătar, Dorin Neag, Ansamblul folcloric Podgoria Pâncota, Cipri Pădurean și formația, Gabriela Negrea, Mark Nicolai și formația și Denisa Bocicorec.
Video: https://www.facebook.com/glsa.ro/videos/834641668803376