Garda Națională de Mediu a impus sancțiuni severe comercianților și administratorilor implicați în Sistemul de Garanție Returnare (SGR), în urma unei ample campanii de controale desfășurate la nivel național. În perioada 5 iulie – 5 august, au fost efectuate 3.647 de inspecții, care au rezultat în aplicarea a 535 de amenzi, cu o valoare totală de 2.768.000 lei.

Printre sancțiunile aplicate, 422 au vizat încălcări ale legislației specifice SGR, inclusiv nerespectarea obligațiilor legate de utilizarea programului informatic pentru raportarea ambalajelor și neîncheierea contractelor cu Administratorul SGR. Aceste abateri au dus la emiterea a 293 de avertismente și 129 de amenzi, totalizând 1.450.000 lei.

De asemenea, pentru nerespectarea legislației de protecție a mediului și a reglementărilor privind gestionarea deșeurilor, Garda de Mediu a aplicat 113 sancțiuni suplimentare, dintre care 88 au fost amenzi în valoare de 1.318.000 lei.

Una dintre cele mai semnificative amenzi, în valoare de 8.000 de lei, a fost acordată chiar Administratorului SGR, care nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare într-o manieră care să nu perturbe activitatea comercianților. În urma controalelor, Garda de Mediu a impus mai multe măsuri corective, inclusiv gestionarea mai eficientă a colectării ambalajelor și finalizarea unor module IT esențiale pentru buna funcționare a sistemului.

Totodată, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat controale similare, verificând 261 de operatori economici. Aproximativ 77% dintre aceștia au fost găsiți în neregulă, iar ANPC a aplicat 173 de sancțiuni contravenționale, dintre care 83 au fost amenzi în valoare de 633.000 lei.

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, a declarat că această acțiune de control reprezintă o radiografie detaliată a implementării SGR și că, în următoarele două luni, efectele acestei campanii vor fi monitorizate pentru optimizarea sistemului. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ANPC și s-a desfășurat în baza unui plan de acțiune comun.

Recomandările redacției