Agenţia Fitch estimeazã cã datoria publicã raportatã la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, şi cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situeazã la 58,3%. Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt reducerea susţinutã a deficitului bugetar, care ar susţine şi o scãdere pe termen mediu a datoriei publice exprimatã ca procent din produsul intern brut, precum şi îmbunãtãţirea structuralã a poziţiei contului curent prin reducerea îndatorãrii externe şi a riscurilor privind finanţarea externã.

În opinia agenţiei, principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la înrãutãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt o consolidare fiscalã insuficientã pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la o creştere semnificativã a raportului datorie publicã/PIB şi materializarea unor efecte negative asupra credibilitãţii politicilor publice, stabilitãţii macroeconomice şi lichiditãţii externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal şi de cont curent) excesiv de mari.

„Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmã încrederea în mãsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilitãţii finanţelor publice. Este important pentru cã termenii şi condiţiile de finanţare, dar şi apetitul mediilor investiţionale de pe piaţa de capital sunt puternic influenţate pozitiv de menţinerea unui rating recomandat investiţiilor şi a unei perspective stabile. România înregistreazã în acest moment un nivel istoric al investiţiilor publice, susţinute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunãtãţirea calitãţii vieţii românilor. Cu toate acestea, este un anunţ care trebuie însoţit de un sentiment de responsabilitate faţã de îmbunãtãţirea eficienţei bugetare şi consolidarea fiscalã, astfel încât sã asigurãm rezilienţa economiei”, a declarat ministrul Finanţelor. (sursa:news.ro)

Recomandările redacției