Astăzi, 22 septembrie 2024, la ora 15:44, ora României, are loc echinocțiul de toamnă, marcând sfârșitul oficial al verii și începutul toamnei astronomice. În acest moment, Soarele se află la longitudinea astronomică de 180 de grade, ceea ce înseamnă că ziua și noaptea sunt aproximativ egale în întreaga lume, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Excepție fac regiunile polare, unde noaptea polară începe la Polul Nord, iar la Polul Sud, Soarele va rămâne deasupra orizontului timp de șase luni.

De acum, durata zilei începe să scadă treptat, iar nopțile devin din ce în ce mai lungi până la solstițiul de iarnă, care va avea loc pe 21 decembrie. Tot în această perioadă, în emisfera sudică, echinocțiul de toamnă marchează începutul primăverii.

Din punct de vedere meteorologic, toamna începe pe 1 septembrie, însă toamna astronomică este definită de momentul echinocțiului. Anotimpurile meteorologice sunt stabilite pentru a coincide cu calendarul gregorian și pentru a facilita prognoza meteo și analiza statistică.

Schimbarea orei de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, când ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, marcând trecerea la ora de iarnă.

Recomandările redacției