Uniunea Europeană recomandă extinderea politicilor anti-fumat la zonele cheie în aer liber pentru a proteja mai eficient sănătatea publică, în special a copiilor și tinerilor. În acest sens, se propune interzicerea fumatului în spații precum terasele cafenelelor, stațiile mijloacelor de transport în comun, precum și în apropierea instituțiilor publice, de educație și de sănătate. Mai mult, Comisia Europeană va propune extinderea interdicțiilor inclusiv pentru produsele inovatoare care nu conțin nicotină, reflectând îngrijorările tot mai mari privind riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse, cum ar fi vape-urile.
O nouă cercetare a Comisiei Europene privind atitudinile față de tutun a constatat că 25% dintre europeni consumă un produs din tutun sau nicotină cel puțin o dată pe lună. Bulgaria (38%), Grecia (37%) și Croația (36%) au cele mai mari prevalențe din UE. În schimb, Suedia înregistrează cea mai scăzută prevalență, cu mai puțin de 10% dintre utilizatorii ocazionali sau zilnici (9%), urmată de Țările de Jos (12%) și Danemarca (15%). Alături de Portugalia, Belgia are a șaptea cea mai scăzută prevalență din întreaga Uniune Europeană (21%), în timp ce Franța este caracterizată de cel mai înalt nivel de consumatori din Europa de Vest (30%), scrie ziarulromanesc.at.
Comisia UE a publicat recent un plan de „extindere a mediilor fără fumat” în încercarea de a proteja mai bine împotriva fumatului pasiv. În esență, implică luarea interdicțiilor de fumat în interior și extinderea acestora pentru a acoperi zone, inclusiv spații exterioare din baruri și restaurante, stații de transport, zone exterioare ale locurilor de muncă, locuri de joacă publice, piscine și grădini zoologice.
Planul solicită țărilor UE să:
► extindeți acoperirea politicilor împotriva fumatului la zonele exterioare cheie, inclusiv zonele de agrement în aer liber pentru copii, cum ar fi locurile de joacă publice, parcuri de distracție și piscine, precum și clădirile publice și stațiile și stațiile de transport;
► extinderea politicilor fără fumat la produsele emergente, cum ar fi produsele din tutun încălzit și țigările electronice, care ajung din ce în ce mai mult la utilizatorii foarte tineri. Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat recent efectele negative ale expunerii la emisiile second-hand de la aceste produse, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative, conform Der Standard.
Aceasta este cea mai recentă parte a Planului de combatere a cancerului, care stabilește obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040, în care mai puțin de cinci la sută din populație folosește tutun. UE spune că în fiecare an, 700.000 de oameni își pierd viața din cauza consumului de tutun, cu zeci de mii de decese legate de fumatul pasiv. Cu toate acestea, reglementările UE nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și va rămâne la latitudinea statelor membre să le implementeze dacă decid, sau pur și simplu le pot ignora.
sursa: ziarulromanesc.at