Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene s-a reunit joi pentru a analiza stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România și Bulgaria, în vederea eliminării controalelor la frontierele terestre. Deși cele două state au intrat în mod oficial în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024, decizia privind aderarea completă rămâne în așteptare.
În cadrul întâlnirii, miniștrii UE nu vor lua o decizie finală, dar vor discuta despre progresul celor două țări în implementarea normelor Schengen și despre prioritățile pentru consolidarea securității la frontierele externe ale Uniunii.
Barometrul Schengen: Evaluarea evoluțiilor și provocărilor
Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care monitorizează situația spațiului Schengen, evaluând atât progresul, cât și riscurile emergente. O temă centrală va fi creșterea rezilienței la frontierele externe, având în vedere presiunile migratorii și nevoia de coordonare între statele membre.
Austria continuă să blocheze aderarea integrală la Schengen
Deși România și Bulgaria au eliminat controalele la frontierele aeriene și maritime, aderarea cu frontierele terestre depinde de o altă decizie a Consiliului. În prezent, Austria își menține veto-ul, invocând preocupări legate de migrație. În ciuda acestui blocaj, oficialii din cele două țări speră ca o soluție să fie găsită până la finalul anului.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a reiterat în Parlamentul European că România și Bulgaria merită să adere complet la Schengen și a subliniat că își va menține poziția favorabilă în cadrul discuțiilor din Consiliul JAI.
O decizie privind frontierele terestre ar putea fi luată la următoarea întâlnire JAI din decembrie, sau chiar mai devreme, dacă va exista un acord între statele membre.