Cel puțin 4 cluburi au fost salvate de depunctare, după ce deținătorul drepturilor a virat anticipat banii. Printre acestea se numără și UTA Arad.

  • Cluburile din Liga 1 au acceptat în vară ca din prima rată a drepturilor TV, o treime să le fie achitată până pe 8 noiembrie, aproximativ 2 milioane de euro.
  • Marți, 15 octombrie, orice echipă care avea datorii neplătite mai vechi de iunie, cu data scadentă la 30 septembrie, era depunctată de FRF.
  • Firma care deține drepturile TV, EAD, le-a virat cluburilor în jur de 35-40% din banii aferenți primei tranșe, astfel încât acestea au pot evita penalizarea din partea FRF.

Conform golazo.ro, anumite cluburi din Liga 1 s-au aflat cu spatele la zid în ultimele zile. Data de 15 octombrie a fost stabilită de FRF ca termen limită pentru ca nici o echipă să nu mai figureze cu datorii mai vechi de luna iunie și care au avut scandența finală la final de septembrie.

Fără prea multe surse de venit în momentul de față, care să acopere un volum mare de datorii, cluburile au primit ajutor din partea deținătorilor drepturilor TV din Liga 1. Contractul anual prevede o sumă de circa 30 de milioane de euro, fără TVA. 

  • Prima rată, în iulie, în valoare de aproape 50% din sumă;
  • A doua rată, în ianuarie, 25% din sumă;
  • A treia rată, la final de martie, început de aprilie, 25% din sumă.

În această vară, înainte de startul campionatului, în cadrul unei Adunări Generale a LPF, cluburile au fost de acord ca prima rată să fie împărțită astfel: două treimi, adică în jur de 10 milioane de euro, să se achite atunci, în vară, iar o treime, alți 5 milioane de euro, să se vireze până pe 8 noiembrie.

Totuși, având în vedere dificultățile majore pe care anumite cluburi pe traversează, printre acestea, Petrolul, Poli Iași, UTA, Hermmanstadt, deținătorul de drepturi TV, firma EAD, a decis să achite, din rata cu scadență luna viitoare, circa 35-40% în precedentele zile, tocmai pentru a susține cluburile și pentru le ajuta să evite o sancțiune de scădere de puncte. 

LPF a primit astfel în jur de 10 milioane de lei, circa 2.000.000 de euro, pe care a virat-o imediat către cluburi.

Cum se împart banii din drepturi TV în Liga 1

  • Prima rată de 15.000.000 de euro: în funcție de clasarea de la finalul campionatului trecut
  • A doua rată de 7.500.000: sume egale pentru cele 16 participante
  • A treia rată de 7.500.000: în funcție de clasarea de la finalul sezonului regulat, însă ultimele 4 nu încasează nici un ban
sursa: golazo.ro

Lasă un răspuns

Recomandările redacției