În noaptea de 21 spre 22 octombrie, cerul României va fi gazda unui eveniment astronomic spectaculos: ploaia de meteori Orionide. Acest fenomen produce până la 30 de meteori pe oră și poate fi observat cu ochiul liber, fără să fie nevoie de echipament special, precum telescoape sau ochelari.
Orionidele, fenomen anual legat de cometa Halley
Orionidele își au originea în resturile de praf lăsate în urmă de celebra cometă Halley, care orbitează Soarele la fiecare 76 de ani. Meteorii par să provină din constelația Orion, de unde și denumirea acestui curent de meteori, vizibil anual în perioada octombrie-noiembrie.
Cum poți observa Orionidele 2024
Pentru a observa cât mai bine acest spectacol ceresc, este recomandat să te afli departe de luminile orașelor, în zone deschise, fără clădiri înalte și poluare luminoasă. Evenimentul va putea fi văzut cel mai bine după miezul nopții și până aproape de răsăritul Soarelui. Dacă cerul este senin, vei avea șansa să vezi mai multe stele căzătoare strălucitoare.
Potrivit astronomului Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, Orionidele sunt vizibile pe întreg teritoriul țării, oferind o experiență fascinantă pentru toți cei care se vor uita în această noapte spre cer.
sursa digi 24