Comisarul Dospina Robert a vorbit despre cea mai recentă operațiune de capturare a armelor. Potrivit comisarului, polițiștii au investigat arme neletale achiziționate online, în special din Ungaria, și introduse în România prin curierat. Acesta a menționat că mulți dintre cumpărători nu erau conștienți că este necesară o autorizare pentru astfel de arme, care în Ungaria pot fi achiziționate liber. Operațiunea a fost extinsă la nivel național, fiind obținute liste de la firma care a vândut armele.
„Totul a pornit de la un dosar penal instrumentat de către o unitate de poliție din provincie. Avea la bază arme procurate în mediul online, cu preponderență din Ungaria, introduse în România prin factorul poștal, prin firme de curierat.
Cred că, în mare parte, unii dintre cetățenii care au achiziționat arme nu aveau cunoștință despre faptul că este nevoie de autorizare pentru procurarea unor astfel de arme. Mare parte au fost neletale. Din câte cunosc, în Ungaria, acest tip de arme sunt deținute la liber, adică se pot achiziționa cu buletinul, ele fiind neletale. La noi, legislația e cu totul diferită. Ca să-ți achiziționezi o astfel de armă neletală, e nevoie să se autorizeze la noi, au nevoie de autorizație de procurare, un curs. Sunt mai multe condiții de îndeplinit ca să te autorizezi.”, a spus comisarul Dospina Robert.
„Cineva a organizat întreaga operațiune pe toată țara. S-a ocupat de dosar, a luat legătura cu firma care a vândut armele, ea ne-a pus la dispoziție liste cu persoanele care au cumpărat. Ca să comanzi online, treci acolo niște date. Unele au fost corecte, altele mai puțin corecte, le-am mai verificat, le-am mai îmbunătățit ca să găsim exact persoana care trebuie. Ulterior, au fost solicitate mandatele pentru percheziție.”, a spus comisarul.
La ce folosesc românii arbalete cu săgeți
Comisarul Dospina Robert a subliniat că armele neletale pot deveni periculoase de la o distanță mică. Potrivit acestuia, arbaletele sunt considerate mai periculoase decât armele neletale, din cauza săgeților. Conform legii, arbaletele trebuie notificate la Poliție după achiziționare, nerespectarea acestei obligații constituind contravenție.
„Vreau să citesc captura record la care au participat 1000 de polițiști, inclusiv dumneavoastră: 299 de arme deținute nelegal, 10 arbalete, peste 90.000 de proiectile alice, 157 de cartușe cu gaze, 63 de cartușe letale, 28 de săgeți, 12 kg de articole pirotehnice.”, a spus Laura Duță.
„Ele chiar dacă au termen de neletale, sunt neletale pentru o anumită distanță. De aproape, orice armă poate să devină letală.”, a spus comisarul Dospina Robert.
„Nu cred că merg la vânătoare cu ele, dar, să fiu sincer, sunt destul de periculoase arbaletele. Am ridicat o arbaletă, într-un alt dosar penal, și era destul de mare, presiune mare pe arc. O vom duce la criminalist ca să o expertizeze.
Conform legii 295 din 2004 sunt supuse notificării, adică nu ai nevoie de un regim special. După ce ai achiziționat-o trebuie să o notifici la Poliție. Faptul că nu ai notificat-o e o contravenție. (…)
Dacă fac o comparație între o arbaletă și o armă neletală, consider că o arbaletă poate să fie mai periculoasă decât o armă neletală, că o armă neletală se încadrează la mai multe categorii de arme – și pistoale cu proiectile de cauciuc, și pistoale cu gaze – ele nu pot să provoace leziuni precum arbaleta. Arbaleta are săgeți, rotunde, ascuțite, iar când vin de la distanță sunt periculoase.”, a spus comisarul Dospina Robert la emisiunea Culisele Justiției, de pe DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora.