În urma sesizărilor formulate de cetățeni și înregistrate la Direcția Generală Poliția Locală Arad, echipaje din cadrul Serviciilor Ordine Publică, Circulație și Parcări au întreprins în aceste zile demersuri pentru verificarea circulației cu biciclete și trotinete, îndeosebi în zonele semnalate, respectiv Bulevardul Revoluției și străzile Andrei Șaguna, Tudor Vladimirescu, Crișan.

În desfășurarea acțiunii, au fost sancționate 15 persoane pentru nerespectarea prevederilor HG nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Trotinetele electrice și bicicletele sunt uzual întrebuințate, fiind un mijloc avantajos, rapid și ecologic de deplasare prin oraș. Acestea pot deveni însă pericole publice, în condițiile în care nu sunt respectate regulile de circulație ce reglementează deplasarea acestora.

Astfel, conform art. 161, alin.(1), lit. c) din actul normativ mai sus menționat: ”se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete”.

Încălcarea acestei prevederi se sancționează cu amendă contravențională în cuantum cuprins între               660 și 825 lei, cu posibilitate de achitare a jumătate din minim, în termen de 15 zile de la comunicare.

            În ultimele luni, polițiștii locali au întocmit 73 de procese-verbale de contravenție pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice de către persoane care circulă cu biciclete și trotinete electrice (art. 161, alin.(1), lit. c) din HGR 1391/2006).

În condițiile utilizării frecvente a trotinetei electrice, ca mijloc de transport alternativ, este esențial ca participanții la trafic, să-și însușească regulile de bază ale întrebuințării acestui vehicul pe drumurile publice, respectiv să conștientizeze cerințele prevăzute de lege:

  • interzicerea conducerii unei trotinete electrice de către persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani;
  • responsabilitatea minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani de a purta cască de protecție;
  • pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâini să se afle pe ghidon;
  • interzicerea transportului pasagerilor pe trotinete electrice;
  • interzicerea și conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de către persoane care se află sub influența băuturilor alcoolice;
  • pentru drumurile prevăzute cu piste de biciclete, trotinetele electrice pot circula numai pe acestea, nu pe trotuar;
  • în lipsa pistei destinate trotinetelor electrice, circulația acestora este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h;
  • trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant – fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
  • interdicția utilizatorilor de a traversa drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe trotinetă.

Precizăm faptul că verificarea respectării normelor privind utilizarea bicicletelor și trotinetelor electrice este în permanență în atenția polițiștilor locali, în vederea evitării evenimentelor nedorite atât în rândul utilizatorilor, cât și a celorlalți participanți la trafic, respectiv a pietonilor.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției